Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.05.2009 20:38 - Обсъждат посегателствата и заплахите срещу журналисти и автоцензурата в българските медии
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 424 Коментари: 0 Гласове:
0Посегателствата и заплахите срещу конкретни журналисти водят ли до страх и автоцензура и у останалите?

Важна ли е свободата на словото или можем без нея? Важно ли е за българското общество да бъдат защитени достойнството и професията на българските журналисти?

Има ли как да се противопоставим солидарно и ефективно срещу посегателствата и заплахите срещу лица, работещи в средствата за масово осведомяване (издатели, редактори, журналисти, фоторепортери, кореспонденти и др.) и срещу лица, работещи в законоопазващи институции (магистрати, следователи, полицейски служители и др.)?

На тази тема, а също и по въпроси, свързани с (не)зависимостта на българските журналисти, (не)уважението към истината, (не)изпълняването на политически поръчки, (не)спазването на етичния кодекс и механизми и методи за потискане на свободното слово - свидетелства от колеги, станали обект на административен натиск, на съдебно и извънсъдебно преследване ще бъде посветена работната среща на българските журналисти и блогъри, която ще се проведе на 26 май от 11 до 17 часа в Червената къща на ул. "Любен Каравелов” 15.

Целта на срещата е да бъдат направени конкретни предложения за солидарна реакция срещу оказване на административен натиск, съдебно и извънсъдебно преследване и заплахи срещу журналисти

Идеи: Повишаване на ефективността на съществуващи журналистически организации или създаване на нова ефективна организация на журналистите, която при посегателства и/или отправяне на заплахи срещу журналисти да предприема:

1. Незабавно сезиране на международни журналистически организации

2. Незабавно подаване на жалба от страна на съответна журналистическа организация до прокуратурата

3. В случаи, когато България е осъдена в Страсбург за неоснователно съдебно преследване срещу журналисти и неоснователно осъждане на български журналисти (а и във всички останали случаи).

- Широко публикуване и осветляване в средствата за информация на съответната присъда на Съда в Страсбург заедно с имената и длъжностите на българските магистрати и държавни и общински служители, причинили с действия и бездействия осъждането на страната;

- Писмено сезиране на Висшия съдебен съвет за налагане на дисциплинарни наказания на магистратите, причинили осъждане на България в Страсбург.

Смятаме, че съдии, чиито съдебни решения са причина за осъждане на България в Страсбург и по този начин са ощетили българските данъкоплатци и са накърнили имиджа на България в света, било предумишлено, било поради некомпетентност, не отговарят на изискванията и трябва да бъдат наказани, вкл. с уволнение.

Предложение към законодателите е да бъдат различавани заплахи, отправяни срещу лица по битов повод от заплахи срещу лица, работещи в средствата за масово осведомяване (издатели, редактори, журналисти, фоторепортери, кореспонденти и др.) и срещу лица, работещи в законоопазващи институции (магистрати, следователи, полицейски служители и др.).

На срещата са поканени и главният прокурор Борис Велчев, както и директорът на ДАНС Петко Сертов, за да дадат отговор на някои въпроси.

Част от въпросите към прокуратурата, службите и политиците са:

- Имат ли местните прокуратури вътрешни правила и ред, по който да следят средствата за масова информация за изнесени данни за престъпления с оглед самосезиране?

- Има ли случаи, в които българската прокуратура се е самосезирала при изнесени данни за престъпления в средствата за масова информация и ако има такива: кога и как е станало това и какво е показала проверката?

- Какво става с разсекретяване на делото за незаконно подслушване на български журналисти и политици?

- Какво става с делата, които разследват посегателства срещу български журналисти и по-специално със следните дела: убийството на хроникьора на мафията

Георги Стоев; опитът за убийство на Огнян Стефанов; нападението срещу Асен Йорданов, заплахите за заливане с киселина на Мария Николаева; бомбеният атентат срещу дома на Васил Иванов и други?


 

Програма на срещата

11. 00 ч – 11. 20:

Представяне на доклада на "Репортери без

Граници" за България от Оливие Базил

11.20 - 11.30 – въпроси към Оливие Базил

11.30 – 12.45: Механизми и методи за потискане на свободното слово: свидетелства от колеги, станали обект на административен натиск, на съдебно и извънсъдебно преследване

12.45 – 13.15 Дискусия: Посегателствата и заплахите срещу едни журналисти водят ли до автоцензура и у останалите?

14 ч – 15 ч: Дискусия на тема: Отговорността на българските медии за демократичното развитие на България -(не)зависимост на българските журналисти, (не)уважение към истината, (не) изпълняване на политически поръчки, (не) спазване на етичния кодекс, методи за водене на интервю.

15.00 - 16.00 дискусия на тема ‘Как България стана най-малко свободната страна в Европа?”

Въпроси към прокуратурата, службите и политиците:

15.00 ч – 16.00ч ”Какво да се прави?”

Конкретни предложения: как да реагираме (бързо, солидарно и ефективно) срещу оказване на административен натиск, съдебно и извънсъдебно преследване и заплахи срещу журналистиТагове:   медии,


Гласувай:
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12849101
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Декември, 2023  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031