Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.06.2009 14:24 - Ирина Бокова - шансове за ЮНЕСКО
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 576 Коментари: 0 Гласове:
0



Официалната кампания за избор на генерален секретар на ЮНЕСКО вече започна. Сред кандидатите за поста е и българската представителка в международната организация Ирина Бокова. Дойче веле разговаря с нея.

image
  Ирина Бокова, българската посланичка във Франция, окачестви неофициална част от кампанията като голямо предизвикателство. До крайния срок на регистрация бяха получени девет номинации, включително подадената от името на Австрия в последния момент кандидатура на еврокомисарката Бенита Фереро-Валднер. Австрийката и противоречивият египетски министър на културата Фарук Хосни са основните конкуренти на българката Ирина Бокова.

На преден план излизат личните качества.

Ето какво казва Ирина Бокова за официалния етап на кампанията: “В момента като че ли кампанията ще навлезе в един друг етап, когато ще имат значение също така и личните качества на отделните кандидати. Ако досега говорехме за региони, представители, ред и ротация, то сега ще навлезем в сферата на личната конкурентност.”

Изборите се провеждат през септември и октомври, в пет тура, като на последния остават само двама кандидати и в даден момент ще има преразпределение на гласовете.

“Вероятно тогава ще се търси това, което обединява отделните региони, страни, вероятно ще има много разговори, много преговори за това кой от тези кандидати е приемлив за колкото се може повече страни, защото това именно е компромисът, така че надявам се, когато има такъв род преговори или в кавички казано “търговия”, това да бъде все пак на някакви принципни позиции и на основата на някакво споделено виждане за бъдещето на ЮНЕСКО, а не да бъде наистина една такава нечиста търговия, която да няма нищо общо с реалните приоритети на организацията", казва Ирина Бокова.

Участието в надпреварата - плюс за България.

По повод критиките за цената на предизборната й кампания българската кандидатка казва следното:

“Всяка кампания струва пари, струва някакви разходи. Аз лично смятам, че естествено спечелването на такива избори, заемането на такъв пост е изключително престижно за всяка една страна, затова и битката е много оспорвана. Участват големи държави, участват по-малки, всеки е вложил, заложил много усилия, много авторитет. Самото участие в такава кампания вече според мен носи доста плюсове за страната, тъй като бих казала, че по-голямата част от моята кампания поне на този етап е свързана най-вече с представяне на България. А разбира се, едно спечелване пък ще ни даде нещо повече. Аз съм го казвала неведнъж, смятам че на нас българите много ни трябва някакъв успех.

Не че нямаме проблеми. Трудно ни е някой път, трудно преодоляваме неща, срещу които се борим в момента, но независимо от това смятам, че отношението към България не е справедливо, това не е цялата истина за България. Аз това се опитвам да покажа на всички наши партньори. И много ми се иска да имаме някакъв успех. Мисля, че това ще ни върне и малко позагубено самочувствие, малко самоуважение, с по-голяма смелост ще можем да решим някои от вътрешните проблеми, които имаме.” /БЛИЦ


Тагове:   ЮНЕСКО,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12996119
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031