Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.06.2009 22:34 - Бившият премиер на Косово дошъл в България да стане тайно масон
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 3088 Коментари: 2 Гласове:
0



Бившият премиер на Косово Агим Чеку, който беше арестуван у нас и по-късно освободен, е дошъл, за да стане тайно масон, съобщи електронният сайт “Всеки ден”. Той е трябвало да се присъедини към Ложа Бенджамин Франклин – ориент София. Тя е част от Великата Ложа на Старите, Свободни и Приети Зидари в България, която преди няколко дни си избра ново ръководство. Любопитното е, че ръководител на Ложа Бенджамин Франклин е Савино Батанов, който е и специален пратеник на правителството на Косово и се заема с популяризирането на идеята за независимостта на новата балканска държава.

image  Агим Чеку

Източници на “Всеки ден” твърдят, че е напълно възможно Чеку да е станал член на ложата чрез личната протекция на нейния ръководител Савино Батанов. Самите масони у нас обаче не приемат еднозначно присъединяването на издирвания от Интерпол Чеку към Братството.

Не съм бил уведомяван за такова присъединяване, въпреки че би трябвало да бъде информиран, каза пред “Всеки ден” Борислав Пенчев от ложа Бенджамин Франклин. (б.ред.- Франклин съставя първия устав на масоните в Америка). Ако такова присъединяване е било осъществено, то е било направено в явно нарушение на правилата, които ние имаме, добави той. На въпрос дали все пак е възможно Чеку да е станал член на Бенджамин Франклин в по-тесен кръг той отговори: “Възможно е да, в България може да се е случило.”

Който и да е човек, независимо дали е Агим Чеку трябва да бъде предложен, одобрен, трябва да има вътрешно съгласие и тогава да се пристъпи към приемане, обясни Пенчев. Според него, ако в случая има нарушение, то има хора, които трябва да го разгледат и да се произнесат по съответния начин.

Представител на Великата Ложа на Старите, Свободни и Приети Зидари в България, пожелал анонимност също потвърди пред “Всеки ден”, че е възможно Чеку да е дошъл у нас именно, за да се присъедини към ложата Бенджамин Франклин. Обезпокоително е такива неща да се случват, защото ако той е обявен за издирване от Интерпол, това никога не става случайно, каза обаче той по повод ареста на експремиера.

“Но ние не правим разлика – всеки има право на свободно изповядване на религия, на политически възгледи, но без да ангажира Братството с това. При нас има всякакви хора –от всякакви вероизповедания – ние сме толерантни в това отношение. Еднакво равнопоставени са всички религии, важното е да си вярващ човек и добродетелен”, добави той.

Факт е обаче, че бившият Велик майстор проф. Никола Александров е гарантирал за Чеку в Кюстендилския съд, който в крайна сметка го освободи от ареста. Самият Александров, който е един от най-известните лекари във ВМА е казал, че се познава с бившия косовски премеиер от година и половина по линия на Атлантическия клуб.

Ръководителят на ложа Бенджамин Франклин Савино Батанов беше и кандидат от НДСВ за евродепутат заедно с бившия външен министър Соломон Паси, по чиято покана Чеку дойде в България. Савино Батанов е представител на сдружението “За честта на пагона” и участваше в царската листа за Европарламента като част от гражданската квота. Сега Батанов е и кандидат-депутат от смолянската листа на жълтите, където водач е съпругата на Соломон Паси - Гергана Паси. Батанов не беше открит за коментар по въпроса. Самият Паси яростно защити бившия косовски премиер и поиска неговото незабавно освобождаване. Ексминистърът обясни, че Агим Чеку е у нас по линия на Атлантическия клуб. Паси е почетен шеф на клуба.

Същевременно бившият премиер на Косово днес лично получи документите си по делото от Кюстендилския окръжен съд. Пред радио “Фокус” – Кюстендил дежурният съдия Соня Кочова, която на 25 юни не уважи искането на държавното обвинение срещу Чеку да бъде повдигната мярка за временно задържане, обясни, че бившият премиер е страна по дело и е нормално да поиска документите си. По думите й той е получил от Кюстендилски окръжен съд съдебното определение с щемпел „влязло в сила решение”.

Протест на прокуратурата срещу съдебното определение в Кюстендил не е бил депозиран, а срокът за него е тридневен, което означава петък, събота и неделя. Последният е почивен ден и като краен срок се приема понеделник в 17.00 часа. Такъв протест не е постъпвал, допълни Кочова. ”Бившият премиер е страна по делата и като гражданин има право да си получи книжата”, каза още съдия Кочова. Агим Чеку е получил препис от съдебното определение и от доказателствата на прокуратурата. На заседанието на 25 юни дежурният съдия Соня Кочова определи 2 юли като дата за заседание в Софийски Апелативен съд в случай на частна жалба или протест от страна на прокуратурата. Тъй като решението не е протестирано в законовия срок на практика Чеку има правото на свободно придвижване в България и напускането на страната, когато пожелае.

В края на миналата седмица страната ни се забърка в дипломатически скандал след като българските власти арестуваха във вторник вечерта издирвания от Интерпол бивш премиер на Косово Агим Чеку. Той е бил арестуван при влизане в страната ни на ГКПП Гюешево по силата на т. нар. червена бюлетина на Интерпол, издадена на 6 май по искане на Сърбия.

В Белград обвиняват 48-годишния бивш офицер от хърватската армия, във военни престъпления срещу сръбското и друго неалбанско население на Косово по време на конфликта в тогавашната сръбска провинция през 1998 – 1999 г. Като бивш командир на Армията за освобождение на Косово (АОК) Агим Чеку е обвинен от Сърбия за смъртта на 669 сърби и 18 неалбанци. Сръбски съд го осъди задочно на 20 години затвор.



Тагове:   арест,


Гласувай:
0



1. haralanov - Чудя се...
30.06.2009 22:38
Как така хем си издирван от Интерпол и си задържан,хем след два дни си пуснат и си пиеш фреша с Монката Паси.А на всичкото отгоре,показваш и среден пръст на снимащите те фоторепортери...
цитирай
2. reporter - :)))
30.06.2009 22:40
В България всичко е възможно! :)))))))))))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13024863
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930