Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.07.2009 20:57 - ООН започва разследване на убийството на Беназир Бхуто
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 389 Коментари: 0 Гласове:
0



Комисия на ООН от трима независими членове започва днес шестмесечно разследване на фактите и обстоятелствата, свързани с убийството на бившия пакистански премиер Беназир Бхуто, съобщиха информационните агенции.

Тя ще пристигне в Пакистан в края на този месец и ще работи под ръководството на чилийския посланик в ООН Ералдо Муньос. Другите двама членове на комисията на ООН са бившият индонезийски главен прокурор Марзуки Дарусман и Питър Фицджералд, бивш офицер от Ирландската национална полиция. Разследването на ООН не може да започне криминални процедури, но може да предяви обвинения.

Вътрешният министър на Пакистан Рехман Малик намира разследването на ООН за необходимо, тъй като то ще установи кой стои зад покушението, писа Би Би Си. "Очевидно някои от участниците са от Пакистан или от региона, но ние наистина искаме да разкрием тази конспирация, защото смятаме, че това е опит за балканизирането на Пакистан", заяви той през Би Би Си. По думите му става въпрос за крупен международен заговор.

Бившият президент на Пакистан Первез Мушараф обвини терористичната групировка " Ал Кайда" за убийството на Бхуто. Преди време той отказа ООН да участва в разследването на убийството и се обърна с молба към полицията от Скотланд ярд, която да помогне на властите в разкриването причините за на жестокото убийство. Според доклада на британските детективи Бхуто е починала в следствие на няколко рани в областта на главата, придружени от силната въздушна струя на бомбената експлозия. Разследването на британските детективи приключи със заключението, че нападателят е изстрелял куршуми срещу Бхуто, преди да детонира експлозивите, но не само куршумите са причинили смъртта й.

Пакистанската Народна партия, ръководена в миналото от Бхуто, която спечели парламентарните избори миналата година, не се съгласи с версията за убийството й, затова поиска по голямо разследване от страна на ООН, което да установи мотивите за убийството на бившия им водач.

Беназир Бхуто беше убита на 27 декември 2007 г., малко след завръщането й от Великобритания, където се укриваше от преследванията на пакистанските власти, обвиняващи я в корупция. По време на многохиляден митинг е град Равалпинди терорист-камикадзе откри огън по автомобила й, след което се взриви близо до него. Тогава освен нея загинаха общо 26 души, а 50 нейни привърженици бяха ранени.


Тагове:   ООН,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13044316
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930