Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.07.2009 15:27 - Станишев: Новият терминал на пловдивското летище създаде поминък
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 670 Коментари: 0 Гласове:
0



Изграждането на нов пътнически терминал на Летище Пловдив е част от антикризисния план на българската държава за 2009-та година, каза премиерът Сергей Станишев при откриването на новия пътнически терминал на пловдивския аеропорт. “Всички казваха, че трябва да се замразят големите инфраструктурни проекти заради икономическата криза. Да, трябва да се запази финансова стабилност, но инвестираните близо 45 милиона лева в модернизацията на Летище Пловдив създадоха поминък и опазиха десетки работни места” - посочи министър-председателят. 

Премиерът смята, че е изключително важно да се продължи с модернизацията на Летище Пловдив, тъй като по този начин ще се засили туристическия поток и ще привлече лоукост компании. Следващият етап за развитието е изграждане на карго терминал, посочи Станишев. Той поздрави ръководството и екипа на летището, както и изпълнителните на обекта за качествено и бързо свършената работа. “Летище Пловдив е вратата на региона към Европа и света, но и създава първите впечатления на пристигащите у нас туристи”, подчерта премиерът.

Станишев благодари на министъра на транспорта Петър Мутафчиев, без чието активно съдействие проектът нямаше да бъде реализиран. Министър-председателят завърши приветствието си с пожеланието: Дано не се приватизира.

Над 200 лястовичи гнезда са свити под козирката от северния край на терминала, каза директорът на аеропорта Андрея Андреев и допълни, че приема този факт като символ, че на летището ще кацат много птици. От 1 август Пловдив може да разчита на по-интензивно развитие на туризма, подчерта министърът на транспорта Петър Мутафчиев. Той определи като “геройство” реализирането на проекта, извършено за 100 дни.

Новият терминал е с обща покрита разгърната площ от 6750 квадратни метра, от които 5000 кв.м., са на основно ниво и са предназначени изцяло за обслужване на пътници при висок стандарт на услугите, обясни Мутафчиев. Монтирани са 10 чек-ин гишета, които позволяват обслужване на до 5 полета едновременно. Сградата е изцяло климатизирана, а прилежащата към терминала инфраструктура е изцяло обновена. Перонът на летището е удължен и е изградена нова пътека за рулиране на самолети.

Лентата на новия пътнически терминал бе прерязана от премиера Сергей Станишев и министър Петър Мутафчиев. Преди това пловдивският митрополит Николай извърши водосвет.

Летище Пловдив е обявено като резервно на Летище София. То приема трафика на софийското, когато там е намалена видимостта или има други форсмажорни обстаятелства. В зимния сезон пловдивският аеропорт обслужва ежедневни чартърни туристически полети за българските ски-, спа- и балнеокурорти. Ръководството на Летище Пловдив е амбицирано да разкрие редовни пътнически полети и аеропортът да функционира целогодишно.

Преди церемонията по откриването на новия терминал бе проведена работна среща между ръководство на летището и представители на туристическия бранш. На нея присъства председателят на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова. Обсъждан е бил въпросът как туристическия бранш да обедини усилията си за привличане на пътници в Пловдив. /БЛИЦ


Тагове:   Летище Пловдив,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13031004
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930