Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.07.2009 18:58 - Първанов: Първите две партии да се разберат, Борисов козируваше на Доган
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 628 Коментари: 1 Гласове:
0



Часове преди парламентарните избори президентът Георги Първанов призова в интервю пред в."Труд" първите две формации, които спечелят най-много гласове, да се разберат и да съставят правителство.

"Изненадан съм от клипа с брадвата и частично от духа на кампанията на левицата. Това, че и отдясно нападките бяха много остри, не е основание за същия подход.

Аз съм 20 години в политиката и винаги съм се стремял да правя позитивни кампании, въпреки че е имало дълги периоди, в които съм бил най-охулваният", казва Първанов.

"Лошото е, че сега цялата кампания се сведе до анти-ДПС. За това има и реални основания в поведението на някои от лидерите на ДПС - в прекаленото самочувствие, което демонстрират, особено по места, което създава напрежение в обществото като цяло", добавя той.

Според президента обаче истината е и друга:
"Българската политика започва да се радикализира"

По повод и на критиките от страна на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов срещу президента, че той е козирувал на Ахмед Доган, Георги Първанов казва следното:

"Длъжен съм да опровергая остро тази лъжа. Защото тогава, когато Бойко Борисов козируваше на Доган през 2001-2002 г., когато търсеше неговата подкрепа и ходеше на съборите и митингите на ДПС, тогава аз спечелих първите президентски избори още на първия тур!

С разлика от повече от 120 хил. гласа срещу най-големия ми опонент г-н Петър Стоянов и срещу кандидатпрезидентската двойка на ДПС, които имаха своите 5%."

"Искам да подчертая, че в тази кампания единствените, които си позволиха да заиграват безпринципно с президентската институцията, да я атакуват, и то с лъжливи аргументи, бяха Атака и ГЕРБ. Това е показателно!

Сините имаха своите претенции, дойдоха и честно ги поставиха и получиха моя честен отговор.

Дори Яне Янев, когато имаше искания, получи отговор в непосредствен диалог. Само Атака и ГЕРБ заеха доста груба позиция", казва още Първанов.

Според Първанов "лидерът на ГЕРБ поставя странното условие да има пълно мнозинство, за да управлява.

От друга страна, виждаме вяла кампания на ГЕРБ.

Имам чувството, дано да не съм прав, че основните сили - първите, които би трябвало да получат мандат за съставяне на кабинет, като че ли са се примирили с невъзможността да реализират тази задача в настоящата сложна конфигурация.

Като че ли предпочитат да останат встрани от властта, поне докато се излезе от кризата. Кризата обаче е шанс за лидерите, за добрите управленци.

И това го подчертавам. Този, който сега покаже, че е кадърен, че става - той ще остане в историята, освен че ще завоюва нови мандати!

А този, който сега се скрие - ще остане в периферията на бъдещия политически живот", казва още Първанов.

"На България й трябва правителство с подкрепата не на 121, не дори на 130, а поне на 140-150 депутати. Защото това правителство ще налага непопулярни мерки.

То ще трябва да каже, първо, истината за страната в условията на криза. А истината предполага задълбочаване на негативните процеси в производството, увеличаване ръста на безработица, свиване на социалните разходи.

Ще са наложителни непопулярни мерки

И със 121 гласа, получени от дву- или трипартийна коалиция със сложни вътрешни отношения, няма да стане работата.

Затова най-добрият вариант за България за съставяне на правителство е да се разберат първите две формации...", казва още държавния глава.

Все пак той признава: "Но не е възможно, аз съм обективен в своята преценка... В България сега дебатът ляво или дясно ще изглежда странно с оглед на задачите, които ни предстоят.

Трябва да има 10-15 стратегически национални цели и задачи, по които големите лидери да се разберат и под които да се подпишат

и на тази база да се състави силно правителство от доказани управленци.

Пък след година-две, когато се оттласнем от дъното на кризата, основните политически сили няма да загубят при един успех за държавата. Напротив, ще имат много по-благоприятна ситуация".

"Подчертавам - най-добрият вариант за България е тези две първи формации плюс трета, която да може да балансира при моменти на напрежение, каквито във всяка коалиция ще има, да се разберат така, както стана в Германия, в Австрия и както беше и в България."

Това, че някои от нещата се деформираха в управленските действия, не опорочава идеята за коалиция

повтаря Първанов.

На въпорса "май вървим към предсрочни избори. Готов ли сте със служебен кабинет" Първанов отговаря:

"Няма да има никакво забавяне, ако ситуацията ни доведе до това. Но аз искрено се надявам да избегнем тази хипотеза.

Не заради отсъствието на готовност от моя страна, а защото за България този е най-крайният и възможно най-лошият вариант - липсата на парламент, нови избори, служебно правителство, което ще има относително по-тесни правомощия...

Изборите ги насрочва президентът и много моля да не ми се подсказва какво да правя.

А когато се развиват такива тези, трябва да се познава конституцията, включително и заложените в нея срокове. Това - от формално-правна гледна точка.

От политическа - трябва да призная, че това е най-конкретният предизборен ангажимент на лидера на ГЕРБ - нови избори след 20-30 дни.

Но философията "избори до дупка" не беше ли отречена още преди 15 години?

За мен е безотговорно да искаш непрекъснато повторение на вота, докато стане твоето", казва Първанов по повод позицията на Борисов, че ако няма правителство да има избори през месец септември. /Вести.бг



Гласувай:
0



1. анонимен - Съгласно конституцията,
04.07.2009 22:31
правителството не се акушира, а се съставя по строго определен ред и не по волята на някой, пък бил той и президент. Ако зад гърба на избирателите и в разрез с изразената от тях воля започнат режисирани "договорки" между партиите, значи не сме парламентарна република , а бананова.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13034108
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930