Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.07.2009 20:43 - Калфин: Очаквам дясно правителство в България
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 426 Коментари: 0 Гласове:
0



Очаквам дясно правителство в България. Това каза министърът на външните работи Ивайло Калфин при влизане в НДК. По думите на вицепремиера днешният резултат е тежка загуба за левицата, след която очевидно трябва да бъдат направени изводи. „Очевидно че ГЕРБ спечели убедително изборите, трябва да ги поздравим за тази победа. Очевидно, че бяха по-убедителни пред българските граждани”, каза Калфин. Управлението през последните четири години постигна много в България и мисля, че тепърва ще се оценява, коментира Калфин. По думите му - могат да се дадат много неща като обяснение за из0боринте резултати и загубата на БСП за установяването на конкретните причини обаче Калфин бе категоричен, че трябва да се направи допълнителен анализ, който ще започне да се прави още от утре.
На въпрос как изказванията на председателя на ДПС Ахмед Доган се отразиха върху резултатите от изборите, вицепремиерът каза: „Той активизира много възмутени български избиратели”. Според Калфин тези изявления са били недопустими.
На въпрос до какви персонални промени ще доведат днешните резултати в БСП, Калфин заяви: „Не е моя работа да обяснявам в БСП какви персонални промени ще настъпят”. Той обясни, че навсякъде в Европа има партии, които печелят и губят, но това не винаги води до подаване на оставка на председателите.
Във връзка с резултата, показан от НДСВ на днешния ден, Калфин каза: „След европейските избори очаквах НДСВ да се представи по-убедително, но очевидно че при висока избирателна активност явно са стигнали максимума на европейските избори”.
По повод на въведената мажоритарна система външният министър заяви: „Точно този избор за мажоритарни кандидати не е най-добрият”.
Запитан дали БСП намира оправдание да резултата в купуването на гласове, Калфин коментира: „ Не мисля че това е практика, много се говореше за нея, мисля че самите се сугистирахме и си внушавахме как изборите в България са купени. При такова добро участие и при такъв ясен резултат, тези, които най-много вдигаха шум, че са купувани избори, имат най-висок резултат”. По думите му обаче това не означава, че ГЕРБ са купували гласове, а че това не е тема която би трябвало да ни притеснява, като обръщаща резултата на изборите. Външният министър беше категоричен, че подобни явления не бива да се допускат.
По повод на новото правителство Калфин каза: „Аз имам своите притеснения от предизборната кампания. Видях ранното СДС от ранните 90-те години да се появява тук с метлите. Надявам се този реваншизъм, който не доведе нищо за България, да не го повтарят”. „В кампанията имаше всичко друго освен поети ангажименти, не и за това което ще се случи в България след време. Имаше обвинения и внушения”, каза Калфин и уточни че според него не това е смъкнало резултата за БСП.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13029829
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930