Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.07.2009 18:47 - Бойко готов с кабинета
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 533 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 06.07.2009 20:10


Партия ГЕРБ е готова със състава на новото правителство, заяви Бойко Борисов. По думите му обаче ще се изчакат окончателните резултати от изборите, за да се види какво мислят представителите на другите партии, предадоха българските електронни издания. Борисов беше категоричен, че при неговото управление ще бъдат закрити Министерството на извънредните ситуации, както и постовете на министър по европейските въпроси и на вицепремиер по еврофондовете.
Приоритетите на следващото правителство според Борисов ще бъдат строежът на метродиаметри и магистрали.
До 10-ина дни след съставянето на новото правителство ще започне активната работа по магистралите "Люлин", "Тракия" и "Марица", каза той.
По думите му в сряда ГЕРБ и ръководството на прокуратурата ще имат среща. "Ще направя всичко възможно да върна спрените пари към България, а прокуратурата трябва да ги защити", каза Борисов.
Не само че ще ги подменя, но и ще ги закрия, а и тези, които станат членове на съответните бордове, ще могат да вземат максимум една заплата, а не, както сега – по шест-седем-осем, отговори Бойко на въпрос дали ще бъдат подменени съветите на директорите на държавните фирми.
БСП и НДСВ си се провалиха сами, каза Борисов и добави, че който се е доближил до ДПС, губи катастрофално след това. Ако Сакскобургготски беше излязъл навреме от коалицията, хем държавата нямаше да бъде съсипана, хем и НДСВ нямаше да слезе толкова бързо от политиката, посочи Борисов.

Симеон Дянков от Световната банка поканен за финансов министър на Бойко

image
Бъдещият финансов министър на България - Симеон Дянков, и Бойко Борисов

"Да, моят финансов министър ще е Симеон Дянков, казвам го за първи път пред вас", е заявил неформалният лидер на ГЕРБ и бъдещ министър-председател Бойко Борисов пред агенция Dow Jones, докато е инспектирал трасето на столичното метро.
Агенция Ройтерс вчера допусна, че икономистът от Световната банка Дянков ще е следващият финансов министър на България.
Самият Дянков вчера уточни, че екип от 300 професионалисти от две години работи за създаването на управленската програма на ГЕРБ, която била най-добрата.
38-годишният икономист се появи като представител на ГЕРБ именно при представянето на управленската програма на партията.
Дянков е сред топикономистите на Световната банка, създател на класацията Doing Business (DoingBusiness.org), която оценява страните по условията за правене на бизнес.
От пролетта на 2009 г. той ръководи групата на Световната банка за антикризисни политики. Името му е в класацията IDEAS/RePEc на 100-те най-цитирани икономисти в света.
Симеон Дянков е завършил езиковата гимназия в Ловеч, след това учи Международни икономически отношения в УНСС.
Заминава за САЩ през 1991 г., за да учи, както се изразява той, "истинска международна икономика". Приет е със стипендия в университета "Питсбърг".
По-късно защитава докторантура по международни търговски и финансови отношения в Университета на Мичиган.
От 1995 г. работи в Световната банка.
“Нашият регион е в центъра на вниманието и затова съм често тук, тази година съм прекарал повече време в Източна Европа, отколкото във Вашингтон”, казва Дянков в интервю за "24 часа" през май.
В същото интервю той прогнозира, че за България най-трудните месеци от кризата ще бъдат идната късна есен и зима (ноември - декември).
"Тогава ще се усети пълният удар на намалелите износни пазари и е вероятно да се види внезапен скок в ликвидацията на фирми. А оттам - и нарастваща безработица", смята той.
Дянков обаче е оптимист, че, при наличие на добра антикризисна програма, в средата на 2010 г. може да започне излизането от кризата.
Съпругата му Керълайн Фройнд, която е американка, също е икономист и работи в Световната банка като специалист по валутите при криза.
Тя е работила на важен пост във Федералния резерв по времето на Алън Грийнспан. В неотдавнашно интервю Симеон дянков разказа, че точно преди той да тръгне за България, съпругата му получила предложение за работа в администрацията на президента Барак Обама.
Двамата имат двае момчета - Андрей (8 г.) и Марко (5 г.).


Божидар Димитров се самопредложи за министър на културата

Готов съм да стана министър, но най-готов съм за министър на културата. Това заяви в интервю за БНР бившият социалист, а сега гербер Божидар Димитров, известен с три агентурни псевдонима - Тервел, Телериг и Кардам. Шефът на няационалния исторически музей спечели мажоритарен мандат в Бургас.

Според Димитров, който напусна БСП, но не е член все още на ГЕРБ, изборите  ще поставят началото на смяна на модела, установен още от Андрей Луканов  – моделът на фасадната демокрация, с измислени партии, покриващи нормалното политическо пространство, формирани на база – верни на комунистическия режим хора.

Този модел продължи да съществува, но придоби особено уродливи форми с т.нар. Тройна коалиция, съставена от партии, които привидно не можеха да се гледат, а после цинично плеснаха с ръце, прегърнаха се и разделиха държавната баница по формулата 3:5:8, каза още професорът.



Тагове:   кабинет борисов,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13045131
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930