Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.07.2009 19:05 - Обама и Медведев ще затоплят руско-американските отношения
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 477 Коментари: 0 Гласове:
0



В рамките на визитата на американския президент Барак Обама в Москва в понеделник започнаха разговорите му с руския държавен глава Дмитрий Медведев. Срещата на двамата президенти се провежда в много тесен състав – само в присъствието на помощниците по външната политика и ръководителите на външните министерства, предаде ББС.

По време на тридневната официална визита Обама ще разговаря с руския президент Дмитрий Медведев и с премиера Владимир Путин.

"Това, разбира се, е важно събитие в историята на руско-американските отношения. Надяваме се, че в резултат на днешната и утрешната работа и на пълноценното двустранно общуване ние ще затворим редица сложни страници в историята на руско-американските отношения и ще отворим нови страници", каза Дмитрий Медведев, откривайки срещата.

"Ако положим усилия и работим сериозно в близките дни, мисля, че ще постигнем добър резултат и напредък", съгласи се с него Барак Обама.

Един от главните въпроси на деня е контролът над стратегическите настъпателни въоръжения (СТАРТ) и разработката на нов договор за подмяна на действащия до 5 декември договор СТАРТ-1

Преди началото на срещата на върха информационните агенции предадоха, като се позоваха на източници от американската администрация и от руското ръководство, че текстът на декларацията по СТАРТ-1, която трябва да бъде подписана в Москва от двамата президенти, е съгласуван.

Декларацията ще съдържа някои подробности за обема на ядреното въоръжение, с което ще разполагат САЩ и Русия според новия договор за ограничение на стратегическите нападателни оръжия, който предстои да бъде подписан през декември.

Ще става дума и за "рестарт" на руско-американските отношения, предложен от американците и посрещнат от руското ръководство със сдържан оптимизъм.

"Като цяло аз съм умерен оптимист", каза Медведев пред италиански журналисти в навечерието на визитата на Обама. "Естествено, резултатите ще говорят сами за себе си. В понеделник ще се срещнем с президента, ще си поговорим и формално, и неформално, ще се опознаем по-добре", добави той.

Преди да замине за Москва, Обама даде интервю за "Новая газета", в което заяви, че се надява на "активен разговор" в Москва по въпросите на сигурността.

В интервюто той коментира и делото около компанията ЮКОС, като заяви, че предявените към Михаил Ходорковски и Платон Лебедев нови обвинения "изглеждат като стари, но оформени по друг начин".

Бившият собственик на петролната компания Ходорковски се обърна в понеделник от страниците на в. "Файненшъл таймс" към Обама с молба в разговорите си с руското ръководство в Москва да постави и въпроса за "независимостта на съдебната система в Русия".

В навечерието на визитата двете страни се договориха протоколните церемонии да бъдат сведени до минимум и двамата държавни ръководители да се съсредоточат върху съдържанието на срещата.

Преговорите ще приключат с подписване на общи документи и пресконференция. Рекорден брой журналисти са поискали акредитация за събитието. Пресслужбите на Кремъл и Белия дом са акредитирали 855 представители на медиите.

Във вторник президентът Обама ще се срещне с руския премиер Владимир Путин, ще присъства на церемонията за дипломиране на студенти по икономика и ще се срещне с представители на руската общественост. Обама и Медведев ще разговарят с участниците в руско-американската бизнес среща, организирана от Руския съюз за промишленост и предприемачество и Американската търговска камара.

Във вторник вечерта двамата президенти ще се срещнат още веднъж "на четири очи", за да обсъдят резултатите от свършената работа. В сряда сутринта американският президент ще отпътува за Италия, където ще участва в срещата на върха на Г-8.



Тагове:   медведев,   САЩ,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13039749
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930