Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.07.2009 19:03 - ПАСЕ започва мониторинг на България
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 589 Коментари: 0 Гласове:
0



Мисията на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, която наблюдава изборите у нас, ще предложи организацията да отвори процеса на мониторинг за това дали България спазва задълженията си като страна членка.

"Мониторингът не означава непременно санкция", отбеляза ръководителят на делегацията на ПАСЕ проф. Тадеус Ивински в понеделник.

Той коментира обаче, че много негови колеги свързват България с купуването на гласове и корупцията. В доклада си през септември мисията ще излезе с конкретни препоръки и ще предложи сътрудничество в проблемните области.

"В никоя държава не съм виждал изборни реклами, в които да се казва, че "купуването" и "продаването" на гласове е забранено. Това е една много тъжна история", коментира Ивински.

Според наблюдателите на ПАСЕ и Офиса за демократични институции и човешки права към ОССЕ изборите като цяло са в рамките на международните стандарти.

Според тях обаче прекалено късните промени в избирателната система, притесненията в ефективността на прилагането на законодателството, работата на съдебната система и честите и постоянни обвинения за купуване на гласове са повлияли отрицателно върху изборната среда. Въпреки че бяха въведени промени в Наказателния кодекс за купуването на гласове, практиката не е била спряна.

"Има много работа, която трябва да се свърши в бъдеше в областта на съдебната реформа и правоприлагането", отбелязаха от мисията на ПАСЕ.

Заключенията на международните наблюдатели съвпадат с наблюденията на неправителствените организации. Ден по-рано от "Прозрачност без граници", която имаше над 400 наблюдатели, обявиха, че контролираният вот е 14.5 %. Този тип вот е бил с по-висока мобилизация в сравнение с евровота, но високата избирателна активност го е неутрализирала. Някои партии са отделили от три до четири пъти повече средства за купуване на гласове в сравнение с изборите за Европейски парламент.

Сред другите негативни явления по време на изборите, международните наблюдатели посочиха корпоративния вот.

"Свързваме го с две партии, които не искаме да назовем, но това явление е много опасно и трябва бързо да се пресече", каза Ивински.

Той коментира още, че изборният туризъм се обяснява с българските граждани, които живеят в Турция, но са гласували в България, като в същото време стои и въпросът за евентуално двойно гласуване.

Ивински отбеляза, че промяната на изборното законодателство в последния момент противоречи на добрите практики и понякога се смята за сериозно нарушение.

"Ние не сме доволни от очевидната липса на публично доверие в избирателната система и широко признатите практики за купуване на гласове”, каза проф. Тадеус Ивински.

Международните наблюдатели отбелязаха и проблема с мажоритарните райони, които са с голяма разлика в населението и компрометират принципа за равноправие. Според тях не е редно и даването на имунитет и спирането на съдебно преследване срещу кандидат-депутати.

Критики има и към работата на Централната избирателна комисия (ЦИК). Според международните наблюдатели комисията е имала трудности в издаването на навременни инструкции към РИК.

България трябва да подобри и организацията на гласуването зад граница.



Тагове:   мониторинг,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12996302
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031