Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.07.2009 22:08 - Борисов: Кабинетът ще е готов в края на следващата седмица
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1664 Коментари: 0 Гласове:
0



“Мълчанието е злато” – явно този принцип са решили да спазват бъдещият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и хората от неговата партия относно имената на бъдещите министри. Те са обвити в пълна мъгла. Ясен е само новият финансов министър – Симеон Дянков. Докато политиците от ГЕРБ и бъдещият премиер Бойко Борисов мълчат за състава на правителството, медиите се надпреварват да гадаят имената на новите министри. В днешните си броеве някои вестници предлагат имена, като най-неясно е кой ще оглави Министерство на правосъдието. Герберите обмислят идеята да предложат поста на някоя от партиите, с които ще формират мнозинство в парламента. Това със сигурност няма да е на квотен принцип от типа, който БСП имаше с ДПС и НДСВ, казаха за “Всеки ден” източници от ГЕРБ.

Спряганите имена на бъдещите министри от новия кабинет в днешните вестници не са верни, контрира днес Бойко Борисов. В края на следващата седмица правителството ще бъде готово, потвърди той след като вчера каза, че е готов със списъка на новото правителство, но ще изчака резултатите от вота да бъдат обявени официално от ЦИК.

“Всеки ден” все пак се свърза с някои от хората, които се спрягат за бъдещи членове на Министерски съвет. Председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов е най-вероятният вицепремиер и вътрешен министър. За вицепремиер по икономическите въпроси са лансирани Кристалина Георгиева, както и Симеон Дянков, който официално е посочен и за финансов министър. И двамата са от Световната банка.

Организационният секретар на ГЕРБ Красимир Велчев потвърди пред “Всеки ден”, че тримата, спрягани за вицепремиери, са много вероятни, но уточни, че решение не е взето. “Това са имена, които са стожерите в едно бъдещо правителство и са най-вероятни”, каза той.

44-годишният председател на ГЕРБ Цветан Цветанов най-вероятно отново ще се imageвърне в МВР, но този път като министър. Той е бивш зам.-кмет по сигурността на София. Завършил задочно Националната спортна академия и има следдипломна квалификация специалност Право в УНСС. Специализирал е противодействие на глобалния тероризъм и на незаконния трафик в Генералната дирекция на полицията в Мадрид. Изкарал е и курс по мениджмънт в Розуелската международна правоохранителна академия в Ню Мексико, САЩ. През 2005 г. Цветанов става оперативен помощник на главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов и шеф на сектор “Ръководство на МВР”.

imageСимеон Дянков е роден през 1970 г. Женен за американка, има 2 деца. Завършил е Ловешката езикова гимназия, след това УНСС, доктор по икономика от Мичиганския университет. За Световната банка работи от 1995 г. Сега е главният икономист по финанси и частно дело. Директор на научен център в Харвард. Работи по страните, най-застрашени от кризата в световен мащаб. Класиран е в топ 100 на най-цитираните икономисти в света.

Кристалина Георгиева, която беше спрягана за премиер, а сега и за енергиен imageминистър и вицепремиер, е вицепрезидент и корпоративен секретар на Световната банка от 10 март. Биографията й е забележително богата: работи в Световната банка от 1993 г. като икономист по околната среда за Европа и Централна Азия, шест години по-късно става директор на звеното по околна среда, а впоследствие поема и управлението на екологичното и обществено развитие в Източна Азия и Тихоокеанския регион. След като става ръководител на Световната банка за Русия, Кристалина Георгиева се издига и до директор за стратегията и дейността на звеното за устойчиво развитие на институцията (World Bank Sustainable Development Network). Тя е най-високопоставеният източноевропеец в Световната банка.

imageИмето на бившия шеф на “Икономедия” Бисер Боев, който наскоро напусна компанията, за да се присъедини към експертния екип на ГЕРБ, също беше завъртяно като финансов министър. “Всеки може да ме спряга за каквото си иска. Няма такова решение, нито водим преговори за този пост. Всички изказвания в момента са чисти спекулации”, заяви пред “Всеки ден” Бисер Боев. Той не пожела да каже дали ще приеме поста, ако му бъде предложен.

Боев е от екипа, който през 1993 г. създаде „Капитал“. Той е работил като репортер и редактор в седмичника и в Ройтерс - България, след което последователно е бил директор „Реклама“ и директор „Продажби“ в Агенция за инвестиционна информация ООД. АИИ притежава 50% от създадената през 2005 г. „Икономедиа“. През последните три години Бисер Боев беше управляващ директор за България на IDG. Завършил е „Международни отношения“ в УНСС.

Бившият зам.-началник на Генералния щаб ген. – лейтенант Аню Ангелов пък е сред imageимената за наследник на Николай Цонев като военен министър. Нямам отговор на този въпрос, беше лаконичният коментар на генерала пред “Всеки ден”. Ангелов от известно време е експерт на ГЕРБ по въпросите на националната сигурност и активно участва в предизборната кампания на партията като разясняваше приоритетите на ГЕРБ в тази област. Бил е аташе по отбраната на България във Великобритания и началник на ВА “Г.С. Раковски”. В момента е председател на Центъра за изследване на националната сигурност.

Нито един от тримата спрягани за поста министър на културата - Божидар Димитров, Вежди Рашидов и Христо Мутафчиев, не потвърди пред “Всеки ден” да е водил разговори с бъдещия премиер Бойко Борисов. Кандидатурата на Димитров обаче е неприемлива за сините, защото той е бил сътрудник на ДС. От ГЕРБ обаче смятат, че професорът е работил за националната сигурност и не е бил доносник.

imageДосегашният председател на Общинския съвет в Сливен и новоизбран депутат от ГЕРБ Десислава Танева категорично отрече пред “Всеки ден” възможността да стане новият земеделски министър. “С мен не са водени никакви разговори в тази посока. Ако ми предложат, няма да се съглася”, каза Танева. Тя коментира, че “много хора от бизнеса” я познават и са решили, че ще стане министър, след като са разбрали, че е избрана в новото Народно събрание с листата на ГЕРБ. Десислава Танева е родена в Сливен, на 37 години е. Завършила е висше икономическо образование в УНСС и “Право” в Бургаски свободен университет. Тя е председател и на Общинския съвет в Сливен.

Настоящият директор на общинското предприятие “Екоравновесие” в София и imageактивист на ГЕРБ Мирослав Найденов също категорично отрече с него да са водени разговори да заеме поста на земеделски министър. Той обаче беше най-словоохотлив. Найденов разкри пред “Всеки ден”, че първите действия на новото ръководство на аграрното ведомство ще са насочени към защита на родното производство и смяна на екипите на министерството на по-ниски нива.

“Ще направим за месец и половина националната информационна система, която ще обедини базите на митниците и НАП, за да се спре нелегалния внос. “Разбира се, че първоначално ще има много голяма съпротива, защото те си отиват от властта, но са оставили доста хора на средни и по-ниски ешелони. Който, предполагам, ще се опитат да бойкотират това нещо, но мисля, че ще го преодолеем”, изтъкна Мирослав Найденов. Той допълни: ”Въпреки че още не сме влезли във властта, работим по законодателен пакет с основните закони, които да подобрят и улеснят достъпа на земеделските средства до българските земеделски производители”.

Д-р Мирослав Найденов е завършил Института по зоотехника и ветеринарна медицина в Стара Загора. Има специализации по ветеринарна медицина в Тракийски университет - Стара Загора и в Берн - Швейцария. Бил е директор на Районна ветеринарномедицинска служба - Враца, главен секретар на Националната ветеринарномедицинска служба. Зам.-председател на Българската асоциация на ветеринарните лекари за дребни животни. Роден е на 14 декември 1968 г. През 2008 година завършва курс по програмата за политически лидери в Държавния департамент - САЩ. Владее френски, руски и английски. Председател на Експертната комисия по земеделие и гори на ПП ГЕРБ.

imageИмето на бившия активист на СДС и бивш евродепутат от ГЕРБ Николай Младенов се “разкъсва” между две предложения за министерски кресла – това на министър на външните работи и министър на отбраната. Второто изглежда странно на фона на професионалната подготовка и опит на Младенов. Той е роден на 5 май 1972 година в София. През 1995 г. завършва Университета за национално и световно стопанство, специалност “Международни отношения”. На следващата година получава магистърска степен по военни науки от Кралския колеж, Лондон. Между 1996 и 1998 г. заема поста програмен директор на фондация “Отворено общество”- София. Следва длъжност като програмен координатор в Социалния отдел за България на Световната банка. През 1999 основава Европейския институт в София и е негов директор до 2001.

Народен представител от ОДС в 39-ото Народно събрание, както и парламентарен секретар до март 2002, заместник-председател на Комисията по европейска интеграция и член на комисията по външна политика, отбрана и сигурност. Пред март 2002 е избран за член на Националния изпълнителен съвет (НИС) на СДС. По-късно е назначен за говорител на партията. От 22 февруари 2004 е на поста заместник-председател на СДС, който напуска с оставката си от 16 август 2005 г. От 2005 до 2007 работи като консултант на Световната банка, Международния републикански институт и Националния демократически институт в България, Афганистан, Йемен и други страни от Близкия изток. През 2006 е съветник към комисиите по отбрана и външна политика на Иракския парламент. През 2007 г. Николай Младенов вече е член на новосформираната партия на Бойко Борисов ГЕРБ и като неин член става евродепутат в групата на Европейската народна партия.

Най-често известният на журналистите телефон на Николай Младенов е изключен и той трудно може да бъде открит за отговор на въпроси. Неговото име обаче бе посочено от Бойко Борисов като човек, който ще заеме “много важен пост в следващото управление”. Борисов заяви това при представяне на кандидатите за евродепутати на ГЕРБ и като отговор на въпроса защо сред тях не е Николай Младенов.

33-годишният Радослав Точев също е спряган за министър на мястото на Ивайло imageКалфин. Самият той отрече пред “Всеки ден”. “Знам със сигурност, че нямаа да лъда министър. Подобни предположения са абсолютно неоснователни”, каза Точев. Той е възпитаник на престижната Парижка висша школа по администрация и един от малцината чужденци, допуснати да работят по високите етажи на френската администрация. Бакалавър по международна търговия и бизнес администрация, магистър по международни икономически отношения и магистър по публична администрация. Работил е в министерството на икономиката, финансите и индустрията на Франция, като съветник на министър Никола Саркози. От 2006 г. е съветник на министъра на финансите Пламен Орешарски. В момента Точев е международен секретар на ГЕРБ и председател на комисията по външни въпроси на партията.

imageЕвродепутатът Румяна Желева също “се бори” за място във Външно министерство според медии, но тя вече е определена за бъдещ еврокомисар от България, твърдят от ГЕРБ. Тя е доктор по социология на Университета Отто фон Герике в Германия. Чете лекции и в други немски висши училища и България. Желева е втори мандат евродепутат на ГЕРБ, а наскоро бе избрана за зам. -председател на Европейската народна партия в Европейския парламент, където е и водач на депутатите от ГЕРБ. Желева е от Бургас. Тя е на 40 години. Омъжена е. Съпругът й е юрист и работи в банковата сфера.

Заместник-кметът по образование в Столична община Йорданка Фандъкова е imageвероятен образователен министър. Родена е през 1962 г. в Самоков. Завършва 35-та руска езикова гимназия – София и СУ “Св. Климент Охридски” - специалност - руска филология. От 1985 г. е учител в 73 СОУ с преподаване на чужди езици “Владислав Граматик” –София, а от 1998 г. е директор на същото училище. Специализирала е директор - обучител по Програма на МОН и Френски Културен институт и мениджмънт в образованието по Проект на МОН, Гьоте - институт и Културком такт – Австрия.

Перничанката Валентина Симеонова има амбиция към социалното министерство. Тя е педагог по образование. Преди да стане общинар по линия на ГЕРБ, тя работи в Държавната агенция за закрила на детето. В Перник е оглавявала сектора “Образование” по времето на управлението на кмета Димитър Бояджиев. Била е учителка. Преди промените е работила в Детския екологичен комплекс в Ковачевци. Съпругът й Георги Симеонов е бивш шеф на Регионалния педагогически център, сега се занимава с консултантска дейност се отдаде на консултантска дейност в по разработването и оценяването на проекти.

Истинско струпване на кандидат-министри има за здравното ведомство. Обсъждат се поне пет-шест имена. От цялата навалица трима са с най-големи шансове да подхванат здравния сектор - Лъчезар Иванов, ген. Стоян Тонев и д-р Иван Костов.

Досегашният депутат и член на здравната комисия Лъчезар Иванов се ядоса на imageрепортерския въпрос дали ще е министър. “На такива въпроси не отговарям, имаме си лидер на партията, той решава. Г-н Борисов е човекът, който определя кабинета. Благодаря, на среща съм”, повече от лаконичен бе Иванов. Той е роден през 1962 г. в София. Той е лекар по професия. Влиза в 40-ото Народно събрание като депутат от НДСВ. От март 2007 г. е независим депутат и член на ГЕРБ. Беше член на комисията по здравеопазване в 40-я парламент.

Ръководителят на Военномедицинска академия генерал Стоян Тонев е imageроден на 3 декември 1953 г. в Кърджали. Завършва медицина във ВМИ – Пловдив през 1979 г. Работи като началник на медицинска служба на авиополка в Чешнигирово, началник на кабинет по кожни болести във Военна болница – Пловдив, ординатор, главен асистент, началник отделение. От 1 септември 2002 г. е началник на ВМА. Редовен член е на Европейската и Американската асоциации по кожни и венерически болести, както и на Асоциацията по сексуално-трансмисивни болести.

Д-р Иван Костов също е сред претендентите за министър на здравеопазването. По неговите думи обаче научил за това от медиите, с него не са водени разговори, досега не е получил покана, ще обмисля дали да приеме офертата, когато я получи, но това ще бъде трудно решение. Костов е imageроден през 1973 г. Той е специалист акушер-гинеколог. Работи в Клиниката по обща и онкологична гинекология от 2006 г. Преди това е работил в Университетска болница “Майчин дом” и СБАЛСМ “Пирогов”. През 2004 г. д-р Костов завършва втора магистратура по здравен мениджмънт. От 2008 г. Иван Костов е директор на Втора АГ болница “Шейново” - София.

imageРосен Плевнелиев, лансиран като министър на строителството, е главен директор на Lindner Immobilien Management EOOD и на Бизнес Парк София. Завършил е Техническия Университет в София през 1989 г. През 1990 г-н Плевнелиев основава “Ирис Интернешънъл”, първата Българска строителна компания, която придобива сертификат ISO 9001 през 1000. Ирис Интернешънъл завършва успешно повече от 80 строителни обекта в България и Германия. Той е член на Борда на директорите на Конфедерацията на Работодателите и индустриалците в България и на Американската търговска камара.

Многократният шампион по гребане и треньор номер 1 за 2008 г. Свилен Нейков е imageспряган за спортен министър. Нейков вече даде заявка, че е готов да влезе в политиката. Той е треньор и съпруг на олимпийския шампион по гребане от Пекин Румяна Нейкова. Роден е на 14 декември 1964 във Варна. Главен асистент в НСА. Ръководи упражнения по “Основи на спортната тренировка”. Многократен шампион на България и Балканите по гребане, финалист на Световните първенства – 1989, 1990 г., Студентски световен шампион на Универсиада 1989 г. – Дунсбург Германия Селекционер на националния отбор по гребане - класиране на Финали на Световни първенства, призова тройка на състезания за Световната купа, бронзов медал от Световното първенство 1999 г. и Олимпийска квота за Олимпиада 2000 г. в Сидни.

http://www.vsekiden.com/?p=54238



Тагове:   нов кабинет,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13040371
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930