Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.07.2009 16:42 - Веселина Томова: Алексей Петров е хиена*
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 4842 Коментари: 6 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
"Аз натисках Алексей Петров, заяви сензационно в сайта си "Afera.bg" разследващата журналистка Веселина Томова. Тя за пореден път хвърли бомба, като в прав текст каза: "Вкарах мои източници в схемата, завързвайки ги за спецслужбите. Те работеха като пчелички и натрупаха масиви от информация и доказателства, за които териториалното звено на ДАНС–Варна може само да мечтае!".

image Веселина Томова

Томова повдига завесата на онова “сътрудничество между разследващи журналисти и спецслужби”, в което тя е един от основните герои. Това бе повод да се срещнем и разговаряме с нея.

- Веси, как стана така, че лично спецагентът от ДАНС Алексей Петров прояви интерес към теб и сайта ти?

- Бях започнала да вадя разследвания, свързани с корупция и обвързване на висши полицаи с мафията, и това със сигурност е предизвикало интерес у ДАНС. Още повече че една от работата на специалните служби е да следят под лупа разследващите публикации в медиите. В сайта ни бяха публикувани остри критични публикации и за работата на ДАНС. Не това обаче бе причината Алексей Петров да прояви интерес към сайта и към мен. През август миналата година в интернет пространството вече сила набираше сайтът „Опасните новини”. Бях препечатала някои публикации от „Опасните”, въпреки че като дългогодишен журналист цялата тая история с ми миришеше на гнило. А анонимността на сайта подсказваше, че това си е чиста поръчка срещу ДАНС, насочена от определени мощни влиятелни кръгове. Като човек, който се занимава 19 години с журналистика, бях наясно, че информацията, тиражирана от „Опасните”, изтича от „вътре” и е пречупена така, че да бъде ударен директно Алексей Петров и няколко други фигури в ДАНС. Препечатах някои публикации и най-напред в afera.bg се появиха анализи на тема - кой стои зад „Опасните” и дали анонимността е знак за морал на разследващата журналистика? Точно тогава съдбата ме срещна с Алексей Петров. Не го познавах лично, но като журналист следях всичко онова, което се случва и около неговата особа.

- Любопитен е интересът на ДАНС към сайта ти, още повече че ти не спестяваш истината и често подлагаш на съмнение работата на ДАНС (най вече в “най-добрия град за живеене” - Варна).

- Много по-късно разбрах, че през цялото това време спецслужбите са разследвали кой стои зад „Опасните”. Навярно са проявили интерес и към мен - да не би аз да го списвам. Алексей Петров се свърза не директно с мен, а с мой приятел с молба да не препечатвам повече публикации от „Опасните новини”. Приятелят се казва Веселин Данов, а с Алексей Петров се познават покрай вече покойния баща на Веселин – някогашния вътрешен министър Христо Данов. По негово време Алексей Петров е бил барета и под ръководството на този министър

е бил върхът на копието при няколко изключително успешни спецакции,

за които се знае много малко в обществото. Данов нямаше и хабер от „Опасните новини”, но пък уговори среща с Алексей Петров в столицата, на която да говорим за шокиращите данни, които пристигаха до afera.bg за обвързване на варненски антимафиоти с наркогрупировката „Фирмата”. По това време правех всичко възможно на варненска територия да възбудя интерес към информацията, която имах. Проведох куп срещи с шефа на варненската РДВР комисар Митко Димитров в кабинета му. Давах му информация, която течеше към мен от мои източници в подземния свят, имаше конкретни данни за обявения за общонационално издирване по това време наркобос Веско Жеков, както и тарифи, срещу които висши бопаджии обслужваха групата му с поръчкови акции.

- Добре, срещнахте се с Алексей Петров. Защо на срещата трябваше да присъства и Веселин Данов?

- Той беше общински съветник и също разполагаше с цялата тази информация. На 4 септември 2008 г. се срещнахме с Алексей Петров. Аз носех дискета със синтезирана информация, която имахме за обвързването на висшите антимафиоти с наркогрупировката „Фирмата”, ръководена от Веско Жеков. Алексей Петров ме порази с няколко неща. При него нямаше шикалкавене, общи приказки и празни обещания. Говореше ясно, точно и не даваше празни обещания. На срещата обсъдихме много неща от това, което се случва във Варна, и той помоли информацията да бъде конкретизирана, за да се започне работа. Обсъдено бе и в мафията да бъдат внедрени лица, чрез които да се стигне до обвързването на ченгетата с бандитите.

- Защо Данов е дал по-голяма /от допустимото за здравия разум/ публичност на срещата ви с Алексей Петров?

- Следенето на Петров на практика тръгва от прихванатите СРС-та на Данов. Т.нар. „мега” дознание е скандално, защото в него на практика бе пожален истинският бос на мафията във Варна - Веско Жеков, който години наред купуваше ченгета и прокурори за сметка на Данов и Иван Славков. То обаче трябваше да стане един „тюрлю гювеч” за пред Европа, за да хвърли прах в очите им, че се борим с мафията. Докато всички уж мафиоти бяха в ареста, най-големите играчи, въртящи проституцията и наркобизнеса, си бяха вкъщи, мотаха се на свобода като „защитени свидетели” и бичеха здраво мръсния бизнес под полицейски чадър. Докато Данов беше в ареста, към него имаше безкрайни интервенции – както от страна на „висши спасители” от столицата, които уж все го вадеха от ареста, така и от варненски среди, близки до разследващите, които му обещаваха какво ли не, само и само да си затвори устата. Включително се искаха от него баснословни суми. Едно от условията към Данов бе и да спре сайта, както и аз да спра да пиша против ДПС, против тоя и оня, и изобщо да замлъкна! Това беше просто смешно, защото сайтът не е на Веселин Данов и се разчиташе, че аз заради това, че сме приятели, ще клекна. Някой обаче не бе ме изчислил правилно. Данов на финала не издържа и сключи споразумение с прокуратурата, признавайки вината си и за неща, които изобщо не бе помирисвал. Изборът беше лично негов. Войната на корумпираните ченгета във Варна срещу ДАНС обаче минаваше нормалните граници. И това го знаят както във Върховна касационна прокуратура, така и в ДАНС!

- Разкажи как вкара свои източници в службите?

- Аз не спрях да водя битката си през всичките тези дълги месеци. Имам изключително много и ценни източници от ъндърграунда, които коткам с търпението на „бавачка” и „психоаналитик” и с много нерви успявам да запазя доверието им, за да дават информация. Докато уж „мега” прокурорите във Варна бяха хванали мафията, любимците им, които не помирисаха ареста, работеха на здрави обороти дрога и проституция. Каналът ми в ДАНС беше отворен и работех заедно с агенти от агенцията, с които Алексей Петров ме свърза. Изминала съм хиляди километри до столицата и обратно до Варна. Имаше момчета от ъндърграунда, които свършиха безценна работа, събирайки информация, схеми и конкретни данни за обвързването на ченгета и прокурори с мафията, както и с целия пъзел на бизнеса с проституция и дрога, който се вихреше от „защитени свидетели” и арестанти под домашен арест по същото това „мега” дознание. Наистина има ситуации като във филм. Най-абсурдната от тях е например да съумееш да направиш от иначе обявения за враг приятел и да го впримчиш да работи за каузата. Но това беше и страшно рисково, защото аз бях „свръзката” и утре с типично подземния си маниер можеха да се обърнат и да кажат: Томова, ти ни набута там! Рискът обаче си заслужаваше – все повече кълбото се разплиташе, появиха се и скандални записи, в които

шокиращо лъсваха безобразните методи на разследване на варненска територия.

С незаконосъобразни контакти, връзки и отвратителни диалози. Има и неща, които не мога да разкажа открито, тъй като в подобни контакти, ако осветиш всички и всичко, значи просто не ти е там мястото и ги обричаш. Това е нещото, което ме е яло най-вече отвътре – имаше моменти, в които бях убедена, че трябва да извадя шокиращи доказателства, но стисках зъби, за да не издъня източника си и работата на ДАНС.

- Добре, как може да се вкара някой в схемата, като се върже със спецслужбите?

- Аз не съм агент на ДАНС. Аз съм разследващ журналист. За разлика от моите „гнусливи” колеги, които врякат като ощипани, като чуят спецслужби и внушават непрекъснато, че става дума за ДС, ще кажа, че ако си попаднал на голяма афера, няма да приключиш разследването си ефективно без спецслужбите. Ако не влезеш в тази игра, оставаш на ниво дописка. Пишеш я, забравяш, взимаш си хонорара и отиваш да си пиеш ракията. Това обаче не е моят тип журналистика. Спецслужбите са загубени без агентура. Впрочем както и разследващите журналисти. Това е ужасно дълъг процес – на взаимни проверки и доверяване, докато стигнеш до извода, че можеш да партнираш с източника си. Специално за случая с Варна ножът беше опрял да кокала и много от бандитите искаха сами връзка с ДАНС, защото несправедливостта ги изкарваше от равновесие. А и бяха до болка наясно с мафиотската схема, по която работеха с ченгетата. Единият дори каза: “Най-голямата мафия не е при нас, а в полицията”. Месеци наред трябваше да крия тези момчета, които вече съдействаха на ДАНС. В същото време се срещах с тях като по филмите – дегизирана като мутра, научих се да боравя с куп прима карти и с невъобразими начини на връзка, за да не бъдем подслушвани и следени. През това време пък РДВР–Варна следеше агенти на ДАНС, което беше нечуван скандал!

- Каква е съдбата на тези хора в момента? Те чувстват ли се защитени или напротив – смятат, че ще бъдат прецакани от същата тази система?

- В един момент нещата стигнаха дотам, че главният прокурор заповяда проверка по „мега” дознанието. Това стана благодарение на усилията на ДАНС, които бяха подготвили доклад и бяха предоставили веществени доказателства на вниманието на Борис Велчев. Във Варна дойде проверяващ прокурор - Борислав Сарафов от ВКП. И започна да проверява, настанявайки се в ... кабинета на проверяваната „мега” прокурорка Стефка Якимова?! Бандитите са много мнителни и ужасно чувствителни на тема „прецакване”. Повечето от тях говореха истината, но не искаха да подпишат показания в кабинета на Якимова. Искаха да отидат в столицата, но оттам така и никой не ги извика. Четири месеца проверката продължава да седи в чекмедже и по нея оповестен официален резултат няма. От ДАНС ми твърдяха, че са втрещени от това, което се случва във Варна, но в един момент започнаха да бият отбой. „Моделът Варна”, както те го наричаха, очевидно нещо бъркаше нечии схеми и започнаха да ми се оправдават, че нямало прокурор, който да застане зад акцията им, че не можело да тръгнат срещу „мега” прокурори и висши ченгета, защото щели да се скарат с главния прокурор, че те каквото трябвало, били направили, но всичко зависело от Борис Велчев?! Бях бясна, защото това бяха абсурдни обяснения. По тази логика никога ДАНС нямаше да арестува някога висш прокурор или полицай, за да не си развали достлука с главния прокурор. А на книга функциите на ДАНС бяха борба с корупция по висшите етажи на властта. Естествено и хората, които вършеха това, което се искаше от тях, също бяха прецакани. И по никакъв начин не бяха защитени. След като видяха, че държавата не си мърда пръста, някои от тях започнаха да проговорят пред медиите и започнаха да вадят записи как са били притискани от прокурори и ченгета.

Има и ужасяващи записи, които още не са видели бял свят, но които са налице в ДАНС.

Главният прокурор дори не обели и дума. Все едно това не се случваше. И от ДАНС също се отдръпнаха. Никой от върховете нямаше сметка от подобен скандал!

- Ти живееш на ръба?!

- Когато си имаш работа с мафия, филмът винаги е опасен. Още повече, че не е като на кино и никога няма зад гърба ти един Робърт де Ниро или Ал Пачино, който да ти пази задника. В България си сам като куче и всеки гледа да те прецака. Винаги съм разчитала на интуицията си и на Господ. Опитът ми помага и да се справям в трудни ситуации. Но знам, че решат ли да те нацелят – няма спасение.

- Как може да се опише с конкретни факти това “прецакване на другарчето”, за което говориш?

- Когато си съдействал на спецслужбите, дал си всичко, на което си способен, източници, информация, заложил си и други хора, а в един момент оттам вдигат ръце и ти казват „ами ние бяхме дотук, защото не можем да направим нищо, понеже…, защото…, обаче…”, това си е чисто прецакване на другарчето. Ставаш в един момент заложник на една много мръсна система и висша нечиста игра, изтъкана от интереси, в които ти си една наивна, глуповата пионка, която се е надявала с рамото на държавата да разчисти някакви авгиеви престъпни обори. И в един момент за пореден път разбираш, че няма как и нямаш шанс да пробиеш. Щом ДАНС не може, значи къде се буташ ти, нещастната журналистка, която е хукнала да оправя света?!

- Въпреки сътрудничеството ти с ДАНС си категорична : “Хвърлиха ме на вълците!”.

- След като нито ДАНС, нито главният прокурор направи нещо, аз останах сама на фронта. Варненското звено на ДАНС направо си беше глътнало езика. Ще ти дам един пример. След едно от поредните ми пътувания до столицата на един от местните агенти се обади висшестоящ шеф в ДАНС и му каза, че ще му звънне един човек, с който местният трябва да работи по една от схемите на мафията, която умишлено оставаше прикрита от варненските ченгета. Човекът се срещна с агента на ДАНС–Варна и му предложи пълно съдействие. Нашият, първоначално ентсуиазиран, като чу какво точно трябва да се рови и направи, никога повече не се обади на въпросния човек!
След като в продължение на месеци никой нищо не направи - въпреки купищата информация и доказателства, събрани по случая - почнаха да ме заграждат мен. Първо започнаха заплахи, после готвеха 40 дела накуп срещу сайта и мен персонално, а на финала източници от полицията ми довериха, че се търси начин как да ме арестуват.

- Защо, след като си преживяла това “хвърляне на вълците”, смяташ, че Алексей Петров струва колкото целият ДАНС на квадрат?

- Алексей Петров е хиена! И продължавам да твърдя, че струва колкото целия ДАНС на квадрат! Той има уникални качества и целият митологизъм, създаден около личността му, не е случаен. Алексей е бил перфектен агент на прикритие години наред и това, че днес голяма част от хората продължават да го наричат мутра, е само признание за това как успешно се е пъхал там, където му е било работата.

В ДАНС обаче е пълно с мушмороци, които не могат да работят като отбор.

ДАНС стана един механичен сбор от лица, които години наред работеха безметежно в контраразузнаването например, и които по цял ден се чудеха кой неудобен за властта да изработят и от това да направят пари. През всичките си години на журналист имам преки впечатления от този тип спецченгета, които бяха превърнали спецслужбите в ЕООД-та и ЕТ-та: пишеха „разработки” за всеки, който трябваше да бъде ударен поръчково. Алексей Петров има едно огромно преимущество – бил е навсякъде. И в спецслужбите, и при баретите, и в подземния свят. Това не е школа, това е абсолютен университет. Няма по-голямо училище от улицата. Точно Алексей Петров знае как да удари там, където трябва, за разлика от някой костюмиран агент, който никога не е помирисвал бандит и ходи по кафенетата с тефтер в ръцете и записва като малоумник сведения от агента си от кримиконтингента, при положение че през кафенето минава половин Варна. В моята битка „бях хвърлена на вълците” просто защото не се вписвах в сценария на удобното „европейско упражнение”, наречено „битка с мафията”.

- Може ли да се твърди, че точно Алексей Петров е неформалният лидер на ДАНС?

- Алексей Петров има огромно влияние не само в ДАНС. Той разполага и с огромен масив от информация, а информацията е най-страшното оръжие. Като характер и излъчване той е лидер. Фактът, че въпреки воя на определени среди срещу него никой не посмя да го отстрани, означава според мен, че нивото му е далеч извън обсега на ДАНС и нашите родни спецслужби. От впечатленията ми от него мога да кажа само, че Алексей Петров забавя, но не забравя.

- Какво все пак премълчава Алексей Петров?

- Напълно нормално е да премълчава всичко, но понеже си позволи да даде огромно интервю в столичен вестник, трябваше да каже освен А и Б. Очаквах да каже за вътрешната битка в ДАНС с кръга на Драшков, която още не е приключила. Очаквах, като говори за частпром на службите, да назове поне един пример за това, защото съм убедена, че е наясно с хиляди такива. Очаквах да каже свързани ли са били първоначалните „кафета” на ДАНС с Баретата и Маргините със странните им принудителни обвързвания с т.нар. кръг „Драшков”. Очаквах да каже кои са тези политици–мафиоти и защо ДАНС още не ги е заковал. Очаквах да открехне пердето и да каже защо Бойко Борисов толкова трепери от Алексей Петров. Очаквах още да каже има ли откровени бандити, оглавяващи служби в МВР; кой прокурор “издаде четата” на Мургина и защо бе покрит; защо Инспекторатът на МВР си има „шпакловъчна бригада”, която пращат там, където трябва да скрият насраните задници на висши ченгета, вместо да им надянат белезниците... Абсолютно убедена съм, че Алексей Петров има конкретни отговори на тези въпроси.

- Ти си вътре в материята. Точно като като такъв човек те питам – какво представлява на практика частпрома в службите, как действа той, що за птици са хората, които си го организират?

- На гърба си съм изпитала как действаха спецслужбите по времето на Костов и ген. Атанас Атанасов във Варна. Събираше се информация срещу всеки неудобен за властта на Командира и това беше чист частпром. По-късно по времето на главсекретаря Бойко Борисов пък контрабандните канали не бяха пипани точно от същите спецслужби. Във висшите кръгове на спецслужбите „частпромът” осигурява чадър над определени мафиотски кръгове, от които текат пари, включително и за покровителите – спецченгета. Знам как във Варна,

в морето, на една яхта, изключително висш шеф във МВР идваше и взимаше директно месечната си миза от дрога.

Когато в спецслужбите имаш такъв покровител, никой не само не те пипа, но и ти произвеждаш свой влиятелен кръг – политически, обществен, медиен. ДАНС не е изчистен от подобни фигури. Затова там все още тече вътрешна битка и не е така просто в нея от раз да има победител, защото зад „частпрома” седят вече изключително силни властови позиции и олигарси.

- Възможно ли е реално взаимодействие на ДАНС с разследващите журналисти?

- То е задължително. Разследващите журналисти по цял свят работят със спецслужбите и там никой не умира от шубе да не го нарекат агент или доносник. В цял свят спецслужбите търсят контакти с разследващи журналисти, защото при журналистите е съсредоточена изключително ценна информация. Само в България ченгетата приемат журналистите като врагове и изобщо не знаят как да работят с тях. По света всички големи афери са били разкрити с участието на разследващи журналисти, но там се работи мъжки, честно и партньорски. А не като тук – използват те, взимат ти информацията и накрая си въртят игрички с нея, а ти си хвърлен на паважа. Преди известно време поисках среща със спецченге, за да му предам нещо важно, мой източник искаше връзка с тях. Ченгето умря от страх да не вляза в кабинета му в сградата на РДВР-Варна, защото щели да го видят, че си говорел с мен. После в кафенето се оглеждаше така, като че ли съм от ЦРУ и му правя капан. Жалка история. От цялата работа нищо не излезе, разбира се. Взеха информацията от човека и нищо не свършиха. И наистина се зарекох, че с такива папагали повече не може да има никакво „взаимодействие”. В българските спецслужби работят чиновници, а не профи агенти и ченгета, на които под лъжичката им ври и кипи за да разкрият нещо.

- Какви са “мръсните интереси” заради които в ДАНС прецакват ценното?

- Когато работиш с ДАНС, както аз го направих, трябва да си лоялен, честен и всеотдаен. И като си свършиш работата, давайки цялата информация, лица и всичко останало, би трябвало да очакваш, че и ДАНС ще си свърши работата, още повече че разполага с ресурси за това. Очевидно обаче понякога не става така. И след като на ДАНС остава само да сложи белезниците, а не го прави, значи трябва да ти даде поне някакво сносно обяснение защо това не се случва. И понеже не могат да ти кажат - ами виж сега какво, ние тука, тоя случай ще го пропуснем, понеже на главния прокурор не му отърва да направи така, пък той ни трябва за други схеми, които иначе ще ни отреже, започват да ти шикалкавят и да те лъжат нагло. Както се казва, това се случва във всички филми. Обаче оттук нататък разследващият журналист втори път няма да почука на тази врата, наречена ДАНС, защото вече знае, че и там е „чурук дъска”. И дори когато има много ценна информация, ще си замълчи и никога повече няма да потърси за съдействие спецслужбите. От това губят самите служби. Но както се казва, в България на кого му пука за истината?!

- Ако махнем “маската и грима”, Алексей Петров ли ще остане “един от най-мистериозните” българи на прехода?

- Ще ти отговоря малко особено. Като знам с какво разполага ДАНС по „модела Варна”, съм сигурна, че ако бяха поискали, в града щеше да се извие торнадо! И става въпрос не само за корупция в прокуратурата и полицията, но и в местната власт, защото във Варна те са обвързани като свински черва и са зависими един от друг. ДАНС не го направи, защото не поиска. Не поиска очевидно и самият Алексей Петров. Някой ден може и съдбата да ми се усмихне и да разбера точно защо не го направи, въпреки че имам своите отговори. Дори и да имам основанието да кажа, че Алекей Петров ме е прецакал, винаги ще бъда благодарна, че се срещнах с него, защото от него можеш да учиш в движение. И да се възхитиш на начина, по който те е „завъртял”.

- Моля те, коментирай един от коментарите под твоя материал в “Afera”: “Случаен ли е фактът, че Златко Баретата, Братя Галеви и Алексей Петров-Трактора напускат “баретите” в един и същи ден”?

- Нищо случайно няма на този свят. Тези хора са с особена закалка и характер. Каквито и да са в очите на останалите, те са мъжкари, способни да оцеляват във всякакви ситуации, повратливи, находчиви, смели. Всеки от тях е поел по свой път. Някои не са изживели още пубертета си, други искат да въртят едновременно чист и мръсен бизнес, трети са на невидимата граница на деня и нощта. Както виждаш обаче, нито един от тях не е безличен и средностатистически българин. Те са ярки фигури. С железни характери.

- Според теб как ще се подреди политическата мозайка след изборите в “най-добрия град за живеене в България”
 
- Варна?

- Едни вълчи апетити ще се сменят с други. Вероятно наесен ще бъде направен опит за смяна и на мнозинството в Общинския съвет. Това обаче ще бъдат котерийни политически битки от типа – дай да се разправим с вътрешния враг, заради който се осрахме по изборите. Иначе истинската мафия – вплела като октопод прокуратура, съд, полиция и местна власт - няма бъде пипната. Тя от години не е пипана. Във Варна от години няма нито една акция или разработка за корупция по високите етажи на местна власт, прокуратура и полиция. Всички са обвързани като свински черва. И това ще продължи. Освен ако ДАНС и Алексей Петров вземат, че се разчувстват от думите ми. Което изобщо не е за вярване.
----------------------------------------

*Интервюто е публикувано в БЛИЦ



Тагове:   ДАНС,   Алексей Петров,


Гласувай:
0



1. анонимен - Веселина, пак си се размечтала, момиче:)
08.07.2009 16:49
Кирчо йорданов с топ не могат го стрелнат, мила...
и знаеш какво и кой го крепи...
Това кажи, но не те питат...
а това е озадачаващо...
най-малкото;)

Никчо:)
цитирай
2. veninski - Фантастичен постинг. Поздравл...
08.07.2009 17:16
Фантастичен постинг. Поздравление!
цитирай
3. santov - Моите уважения
08.07.2009 23:39
за написаното!
цитирай
4. an200 - Поздравления!
09.07.2009 10:27
Трябва да има справедливост...
цитирай
5. анонимен - Чест и почитания към автора, но...
09.07.2009 10:59
като лаик/или безличен, средностатистически гражданин/ mrjd; : "Както виждаш обаче, нито един от тях не е безличен и средностатистически българин. Те са ярки фигури. С железни характери." -
понеже звучи двусмислено казаното, в какъв контекст да го четем - възхита пред железните момчета, които подреждат живота си въпреки обществените норми или възхита, че те са истинските борци за ...справедливост?
/Жоро Илиев остана единствения и безспорният.Лека му пръст/
цитирай
6. reporter - анонимен,
09.07.2009 11:27
Според мен е опит за безпристрастна оценка на тези личности. В никакъв случай не усетих елемент на възхита.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13036133
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930