Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.07.2009 14:17 - Близо 17 хиляди агенти на ЩАЗИ на обществена служба в Германия
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 799 Коментари: 0 Гласове:
0



Колко бавно и мъчително е скъсването с миналото, дори и в държави, където проучването на комунизма е доста напреднало, показва една новина от последните дни в Германия, предизвикала оживени дискусии. Близо 17 хиляди бивши служители на източногерманската тайна полиция ЩАЗИ все още заемат публични длъжности в източните провинции, съобщи в четвъртък в. "Файненшъл таймс Дойчланд" и наля наново масло в периодично припламващия спор дали проверките за агентурна принадлежност трябва да продължат. Находката действително е стряскаща в първия момент, тъй като Германия, с нейния уреден и задълбочен подход към архивите, продължава да служи за пример в Източна Европа.  

Неподозирани досега измерения


В Мекленбург-Предна Померания работили 2247 служители на ЩАЗИ, в Бранденбург - 2942, в Тюрингия - 800, в Саксония-Анхалт - 4400, в Берлин - 2733 и в Саксония - 4101, посочва вестникът, като цитира учения от Свободния университет в Берлин Клаус Шрьодер. Той ръководи изследователско обеденение, което се занимава с някогашната ГДР.

"Това са измерения, които досега никой не е подозирал", казва Шрьодер, добавяйки, че проверките за миналото на държавните служители били твърде "стандартизирани и повърхностни". Митничарите и телохранителите например били третирани много благосклонно.

В сряда и Федералната криминална служба (Бундескриминаламт) официално потвърди, че след Обединението през 1990 г. някои хора от ЩАЗИ са били взети на работа. Двадесет и трима от тях и днес все още били в службата, макар че всеки отделен случай бил проверен задълбочено.

Законът за архивите на ЩАЗИ от 1991 г. предписва проверка на публичните постове, но прилагането му зависи от отделните провинции. И тук вече възниква разнобой, тъй като едни провинции приемат щатната дейност в ЩАЗИ като генерален критерий за изключване, но други - не. Това обяснява защо в Саксония и Саксония-Анхалт са най-големите групи на запазени агенти - в течение на близо 2 десетилетия властите там бяха сравнително милостиви към офицерите на ген. Милке и тъкмо там избухваха различни скандали около агентурното минало на един или друг важен чиновник.

Пак в Саксония в последните дни набира сила "аферата с въпросниците". Министър-председателят Станислав Тилих (член на Християндемократическия съюз) посочил в своята персонална анкета, че при встъпване в държавния апарат не е имал служебни контакти със ЩАЗИ. По-късно обаче му се наложи да признае за две срещи с агенти.

Проверките за връзки с репресивните органи междувременно загубиха интензивността си от първите години след падането на Стената, а и законът претърпя няколко изменения. Според промяната от 2006 г. на проучване вече подлежат само чиновниците на висши постове, но не и да речем полицаи или редови служители в културните ведомства. Каквито, апропо, са основната част от запазените агенти в Саксония-Анхалт.

Въпрос на политическа хигиена

Сега изследователи и жертви на диктатурата настояват за възстановяване на обхватните усилия от началото на 90-те. Според Герхард Руден, пълномощник за архивите на ЩАЗИ в Саксония-Анхалт, нужна е повторна проверка на всички заети в публичния сектор. "Това е въпрос на политическа хигиена", смята той. Говорителят на Съюза на жертвите на сталинизма (VOS), Роналд Лесих, е още по-възмутен: "Удар в лицето на жертвите на ЩАЗИ е, че някогашните престъпници бяха приети на работа в чувствителни сектори", каза Лесих пред "Ди велт".

Известният правозащитник Ерхарт Нойберт, който в средата на 90-те работеше и в изследователския отдел на Службата за архивите на ЩАЗИ, даде следното обяснение пред "Шпигел": Ведната след промените законът не можа да подейства в широк обхват, тъй като все още на бяха изследвани всички информации от архивите.

Във всеки случай, колкото и внушителна да е цифрата на опазените агенти, германците имат чувствителност към режима на Хонекер и няма да допуснат неговата реабилитация. Поне не в мащаба, в която тя се случи в България. Показателно е, че 20-та годишнина от падането на Стената се отбелязва с многобройни научни и граждански инициативи във федерлната република, подпомагани от държавните институции, докато у нас темата се губи в (пред)изборните вълнения.

Близо 200 000 неофициални сътрудници са работили в Министерството на държавната сигурност на ГДР (ЩАЗИ). Щатните служители в министерството са били около 95 000 души. С други думи, на всеки 50 източногерманци се е падал по един агент.

image

През януари германският канцлер Ангела Меркел посети централата на Службата за архивите на ЩАЗИ в Берлин, за да демонстрира подкрепата си за продължаване на проучването на комунистическото минало.
Снимка: image

http://www.dnevnik.bg/sviat/2009/07/09/752608_blizo_17_hiliadi_agenti_na_shtazi_na_obshtestvena/


Тагове:   ЩАЗИ,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12997497
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031