Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.07.2009 14:39 - Цвятко Цветков, член на Националния съвет на БСП: Очаквам поръчкови убийства
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1136 Коментари: 2 Гласове:
0



О.з. полк. Цвятко Цветков е роден на 19 ноември 1943 г. в Луковит. Родителите му са учители по история. Завършва 18 гимназия в София и математика в СУ ”Климент Охридски”. Заемал е редица ръководни длъжности в системата на МВР. Бил е секретар на МВР в правителството на Жан Виденов. Автор е на три книги. Член на ВС на БСП. Женен с две деца. Ето какво каза той пред 168 часа: - Г-н Цветков, защо загрубя тонът в кампаниите?

Сериозно ме безпокои начинът, по който се манипулира и накъсва електоратът. Това предполага много силно напрежение след изборите, което може да прерасне в нежелателни процеси.

- За какво напрежение говорите?

Някои сили напълно отричат направеното досега. Създава се траен и много опасен негативизъм, дори омраза. Това се прави от ГЕРБ, “Атака”, РЗС, Синята коалиция. След като те захранват отрицателните страсти, ще трябва след изборите да продължат да залагат на такова поведение. Ще настъпят размествания между олигархическите групи. Неизбежно ще се стигне до конфликти между тези, които са част от статуквото, и онези, които го отричат. Конфликтите могат да се изродят дори в отстраняване на някоя от воюващите страни.

- За какъв тип конфликти говорите?

Може да се стигне до нови поръчкови убийства в сферата на икономиката и финансите. Не бих се учудил при насаждането на сегашната омраза да се стигне и до някои политически убийства.

- На хора от кои политически среди?

От средите на сегашните политически доминиращи. Могат да са мотивирани от икономически интереси заради смяната на статуквото.

- Говорите за политици или за свързани с политиката лица?

И от двете. Защото връзката политици – бизнес среди е много тясна.
Най-опасното и рисково направление е рязкото говорене срещу ДПС заради заетите от движението икономически и финансови територии, както и етническо-религиозното противостоене. То също може да доведе до крайно нежелателни убийства с политически и икономически оттенък.

- От убийства не са ли по-застрашени хора от сегашната опозиция, защото именно те и бизнесмените около тях застрашават сегашното статукво?

Според мен не са застрашени повече, защото претендират агресивно да заемат властта. Иван Костов каза, че това, което не са довършили, сега ще довършат спрямо някои хора от бизнеса и ДПС. Ако властта попадне в ръцете на тези, които насаждат агресия, е ясно, че държателят на властта е по-малко застрашен. Проблемът е, че след като в предизборния период нагряваш страстите близо до критичната точка, много трудно можеш да овладееш и да спреш тези, които си подгрявал. Управление без приемственост ще търси оправдание в предното управление. Ако има екстремистки прояви, те ще са организирани от хора, които воюват в официалната, сивата и черната икономика.

- Сегашната опозиция не е ли свързана със същите олигарси, с които и управляващите?

За Станишев съм убеден. Борисов е увлечен от битката за власт и не съм убеден, че може да овладее процесите. Необходимо е стабилно управление на ГЕРБ и БСП.

- Станишев застрашен ли е?

Не бих казал, защото няма никаква намеса и лична полза от разпределяне на икономическите и финансовите ресурси. Говоря в лично качество.

- А другите лидери от тройната коалиция – Доган и Сакскобурготски, застрашени ли са?

Борисов никога няма да позволи да се отиде към преразглеждане на имотите и бизнеса на фамилията Сакскобурготски. Но се опасявам за Доган. Икономическата и финансова територия, контролирана от ДПС чрез властта, е по-голяма от естествения дял на движението в политическата власт. Аз се опасявам за Ахмед Доган, при положение, че се стигне до напрежение и конфликти след изборите. Записът на Доган в село Кочан тези дни увеличава риска за него. Ако мога да перифразирам: Има Доган, има проблем, няма Доган – няма проблем. За конфликти след изборите говори смият Борисов. Дано той да не бяга пред вятъра, а да го казва с тревога, защото той ще е фактор както в създаването на напрежението, така и в туширането му. Опитът му като главен секретар показа, че умее да се справя, но понякога беше свързано с конфликти чрез отстраняване на тези, срещу които той работеше – силовите структури. /БЛИЦ


Тагове:   интервю,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - И аз
09.07.2009 14:41
Много пари останаха извън Парламента
цитирай
2. анонимен - БАЙ ЦВЯТКО
09.07.2009 15:02
е умен човек и не бива да говори така, защото е малко опасно. Предполагам, че е изнервен от изборите, но не е ясно защо го изживява по този начин. Все пак нали се препоръчва успокояване, а не изостряне на следизборната обстановка. По- добре да беше казал на Станишев да не върши глупости в 12 и пет !!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12996668
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031