Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.07.2009 16:58 - "Икономист": Българите си избраха непредвидим лидер
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 760 Коментари: 1 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
"Изгубилите търпение избиратели изхвърлиха едно лошо правителство и издигнаха едно непознато. Така накратко може да се представят българските парламентарни избори след победата над социалистите (бившите комунисти) на дясноцентристката популистка партия, предвождана от Бойко Борисов - пафкащият пура бивш бодигард."

Така започна статията в последния брой на сп. "Икономист" за изборите от 5 юли. В нея се казва още:

"Малцина се съмняваха, че социалистите ще изгубят и че ГЕРБ ще се представи добре. Българските лидери бяха обект на унизителна критика от Европейската комисия, загрижена от ендемичната корупция и връзките между организираната престъпност и някои части от правителството. Борисов беше енергичен кмет на София, разтърсил столичната администрация. Но малцина очакваха толкова силен гняв на избирателите. Активността беше висока и Борисов спечели подкрепа от жадните за промяна избиратели, независимо дали те се чувстват неудобно от неговата настъпателна личност и опетнено минало. (...)

Да се осъжда корупцията е едно. Изкореняването й - съвсем друго. Борисов казва ,че иска да разследва и вкара в затвора предшествениците си. Но малцина очакват бързи резултати. Богатите и властимащи българи демонстрираха впечатляващи учения за надхитряват летаргичния съд. (...)

Един добър начин да се започне е дълбока реформа на хаотичната публична администрация. Друга идея е да се огледа припокриването между политика и бизнес в Движението за права и свободи. Закотвена в управлението от години, тази партия е критикувана от борещите се срещу корупцията и особено от притеснените от злоупотребите с еврофондове. Безпроблемната употреба на властта от тази партия все повече скандализира българите. Нейният лидер Ахмед Доган открито демонстрира способността си да канализира държавни средства и да размахва политическата си власт.

Подобни демонстрации на арогантност накърниха имиджа на социалистите, както го сториха и тревогите от перверзният контрол от спецслужбите и растящото руско влияние, особено в енергетиката. Контраатаката на отиващото си правителство общо взето не успя да отговори на притеснения. Тази атака се състоеше основно в промяна на избирателния закон с цел наказване на малките партии и независимите кандидати в комбинация със скъпи серии от негативни телевизионни реклами. Непопулярната коалиция доведе до изхвърлянето от парламента на най-малкия й член - либералната партия на бившия цар Симеон.

На нейно място дойде нова партия - Ред, законност и сигурност, водеща кампания срещу корупцията. Лидерът й Яне Янев има навика да вади секретна информация в подкрепа на твърденията си. Това пък породи обвинения, които той отхвърля, че той действа като подставено лице на спецслужбите. Българските политици може би още не са готови да управляват "чисто". Но избирателите категорично показаха, че искат точно това." /Дневник



Гласувай:
0



1. haralanov - Хм...
10.07.2009 19:33
Кое му е непредвидимото на една мутра..?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13033209
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930