Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.07.2009 20:15 - Турция подкрепи "Набуко"
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 642 Коментари: 0 Гласове:
0



Планираният газопровод "Набуко", който трябва да свърже Европа с газовите залежи на Централна Азия през Турция, ще бъде изграден така, че да е в състояние да транспортира газ и в обратната посока. Това заяви в интервю пред Ройтерс турският министър на енергетиката Танер Йълдъз.

В събота той заяви пред агенцията, че в случай на криза тръбата ще даде на Турция достъп до европейския газ чрез разпределителния център в австрийския град Баумгартен. Освен това Анкара оттегля неприемливото за Европа нейно условие да даде одобрение за "Набуко" срещу право да тегли 15% от горивото, пренасяно по тръбата. Вместо това Турция наред с останалите транзитни страни по проекта ще има правото на определен дял от половината от общия обем газ. Йълдъз обаче не уточни размерите на този дял, като по-късно пред Анадолската агенция не изключи възможността в даден момент той да надвиши спорните досега 15%, или 4.5 млрд. куб.м.

Промяната в турската позиция дойде броени часове преди ключова среща между страните, ангажирани по проекта, в хода на която трябва да бъде положена политическата основа за реализирането му до 2014 г. В понеделник официални представители на България, Румъния, Турция, Унгария и Австрия трябва да се срещнат в Анкара, за да подпишат транзитно междуправителствено споразумение за проекта, който се оценява на около 7.9 млрд. евро.

На церемонията се очаква да присъстват председателят на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу и специалният представител на САЩ по въпросите на енергетиката за Евразия Ричард Морнингстар, както и представители на потенциалните страни - доставчици на газ за тръбата: Азербайджан, Туркменистан, Сирия и Египет.

Българската делегация е водена от премиера Сергей Станишев и включва министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров и изпълнителния директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов, който е и в ръководството на международната проектна компания за газопровода. Миналата седмица правителството обяви проекта за обект с национално значение, гарантирайки по този начин ускорено издаване на необходимите строителни разрешения, по-бързо определяне на трасето му на българска територия и нужните отчуждителни процедури.

В навечерието на подписването на споразумението в Анкара туркменистанският президент Курбангули Бердимухамедов официално обяви, че смята да участва в проекта, с което значително увеличи шансовете за реализацията му. Досега единствено Баку се очертаваше като сигурен, но крайно недостатъчен източник на синьо гориво за тръбата.

Според турския енергиен министър Танер Йълдъз Русия и Иран също трябва да се разглеждат като евентуални доставчици на проекта на един по-късен етап. "Ако за Москва участието в проекта се окаже изгодно финансово, не виждам защо тя да не се включи в него - технически пречки за това няма да има", заяви Йълдъз.

Той също така опроверга опасенията на някои анализатори, че икономическата криза може да затрудни финансирането на газопровода. "Не вярвам, че парите ще са проблем за проект като "Набуко", след като броят на бъдещите купувачи на газ от него се увеличава постоянно", заяви Йълдъз. Дневник

Анализатори: Дотук добре, но къде са газът и парите?

Споразумението, което ще подпишат в понеделник в Анкара правителствата, участващи и заинтересувани от "Набуко", е политическа демонстрация, но не дава отговор на двата ключови въпроса за успеха на проекта - откъде ще се захрани той с газ и как ще се финансира, коментира агенция Ройтерс. Някои анализатори сочат, че той има по-добри перспективи в дългосрочен план, но докато се реализира (сегашните срокове за 2014 г.), руснаците вече ще са набрали скорост с алтернативния "Южен поток", за който се обмисля годишен капацитет до 63 млрд. куб. м.

"Проблем номер едно си остава намирането на доставчици. Без суровина няма газопровод, но пък и без тръбопровод не можеш да осигуриш доставчици. На практика те няма да подпишат нищо за доставките", изтъква Ана Йеленкович от "Юрейша груп".

Европа разчита да се снабдява по него с 31 млрд. куб. м природен газ (или около 5% от нуждите на ЕС) с гориво от Азербайджан, може би Туркменистан и Русия, както и от Египет, Ирак и някъде в бъдещето - от Иран. "Южен поток" получи тласък по-рано този месец с обещанието на Баку да даде приоритет на "Газпром" в изкупуването на газ от полето "Шах Дениз". Руският подход е по-прагматичен - подписват се договори за сътрудничество със страни доставчици и се изграждат партньорски връзки между съответните компании, посочва Янкович. Освен това след газовата криза от тази зима държавите в Югоизточна Европа едва ли ще могат да твърдят, че ще бъдат независими от Русия със или без "Набуко", допълва тя. Дори Турция не се отказва да разговаря с руснаците за "Южен поток" и до последно се пазари каква част от газа в "Набуко" да задържа за собствени нужди или реекспорт.

Според Михаил Корчемкин от базираната в САЩ East European Gas Analysis едва ли двата проекта ще оцелеят в сегашния им вид, защото пазарът ще подкрепи само един от тях. "Газпром", изглежда, има предимство заради бързото сглобяване на "Южен поток", сложното напасване на националните интереси около комерсиалния "Набуко" и вероятността да пренасочи през Балканите газа, който сега пуска през Украйна. В дългосрочен план обаче е съмнително, че със своите 40 млрд. долара дълг "Газпром" ще успее да издържа проекта си дългосрочно, посочва Корчемкин.

SWOT анализ

Силни страни:

- Финансиране от ЕС и консорциум от компании

- Обвързване между потребителите от ЕС и богатите на газ държави

от Каспийския регион и Средния изток с предпоставки за още сделки

- Туширане на политическото и икономическото напрежение в участващите страни



Слаби страни:

- Няма конкретна договореност за финансирането

- Недостатъчен капацитет на проекта за задоволяване на дългосрочните

нужди на региона

- Липса на съгласие относно точното разпределение на синьото гориво за

транзитните страни



Възможности:

- Разнообразяване на доставките на газ за Европа

- Намаляване на зависимостта от внос от Русия

- Пазарна конкуренция с проекта "Южен поток", предполагаща по-бързо

изграждане на "Набуко"



Опасности:

- Липса на яснота около ангажиментите на доставчиците

- Агресивна конкуренция от страна на Москва, страхуваща се за позициите

си на основен газов износител

- Преминаване на проекта през размирни райони

Източник: Дневник


Тагове:   Набуко,   природен газ,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13001071
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031