Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.07.2009 22:31 - ДПС за Бойко: Да се свети името Му, да е ярко сиянието Му
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 754 Коментари: 1 Гласове:
0



Да се множат дните му, да е ярко сиянието му, да се свети името му. Това пожела Лютви Местан от ДПС на бъдещия премиер Бойко Борисов след като движението проведе консултации с президента за съставяне на правителство. От ДПС заявиха, че с подобаващо протоколно уважение ще го споменат като министър- председател, когато българският народ го избере.

Президентът Георги Първанов ще връчи в четвъртък, 16 юли, мандат за съставяне на правителство на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Това стана ясно след консултация на Борисов с държавния глава. Бъдещият премиер благодари на президента, че се е съобразил с бързите срокове за съставяне на правителство. “Той ни пожела успех и се надява да работим добре”, предаде лидерът на ГЕРБ думите на Първанов на излизане от президентството.

На въпрос на “Всеки ден” как си обяснява днес мълчанието на държавния глава на първото заседание на парламента, Борисов отговори: “Убеден съм, че в четвъртък срещата ни ще е публична, така че ще го чуете и него. Не сме оторизирани и никога не си позволявам да говоря от името на друг”.

В четвъртък в 9.30 ч. ще бъдем тук, обеща Борисов и заяви, че очаква подкрепата на всички политически сили за съставяне на кабинет по най-бързия начин. “Надявам се, че моралът и вотът на народа ще ги накара с пълно болшинство да подкрепят кабинета на 27 юли така, както днес подкрепиха Цецка Цачева за председател на Народното събрание”, заяви Борисов.

Според генерала ГЕРБ е партията, която ще състави най-бързо правителство в условия на криза. За Борисов е по-важно добрият министър да е добър професионалист, а не толкова добър партиец. Той заяви, че партията му разполага с достатъчно компетентни хора във всички области. “Дори Цветанов вътре в министерството е по-добър като експерт, отколкото като политик”, даде конкретен пример бъдещият премиер. На въпрос дали би взел министри от други партии, той отговори: “Да, ако са добри експерти и ще свършат работа в условията на криза, винаги бихме преговаряли”.

Бойко Борисов обясни още, че след края на парламентарния ден вече е изпратил двамата си депутати от Смолян в града, за да видят какво е положението с реколтата и да кажат с какво може да се помогне на хората там.

Коалиция за България (КБ) не може да подкрепи едно, с предизборните си заявки и следизборни прояви в парламента, дясно управление. Това каза министърът в оставка и избран депутат от левицата Михаил Миков след консултации при президента Георги Първанов за връчване на мандат за съставяне на правителство. По думите на Миков подкрепата за дясно управление противоречи на разбиранията им като лява политическа формация. Имаме ясно очертано парламентарно мнозинство в лицето на четири политически сили - ГЕРБ, “Атака”, РЗС и Синята коалиция, и парламентарна опозиция - поне така ни беше дадено ясно да разберем, в лицето на Коалиция за България и ДПС, каза депутатът Ангел Найденов. На въпрос на “Всеки ден” дали забавянето на подкрепа за правителството няма да е опасно в условията на криза, Михаил Миков отговори: “Никой не е търсил такава подкрепа и няма да се натискаме”.

Ние нямаме претенцията да бъдем част от парламентарното мнозинство, доколкото ясно прозвуча характеристиката на политиката, която смята да води мнозинството, и тя е дясна, добави той. По думите му тази политика изключва възможна подкрепа от страна на КБ на правителство, съставено в този формат. Найденов посочи, че КБ участва в една конституционна, но също така и политическа процедура, като е ясно, че проучвателният мандат се връчва на първата по численост политическа сила в парламента. Днес при избора на председател на НС показахме една от характеристиките на нашето парламентарно поведение - конструктивност, подкрепяйки избора на председател, добави той.

Няма как да се разчита на подкрепата на ДПС към правителство, към което се причислява “Атака”, заяви Лютви Местан след срещата с президента. От ДПС не може да се очаква нито съглашателство, нито самоцелна деструкция, добави той. Трябва да се знае каква правителствена конфигурация може да иска подкрепата на ДПС.

ДПС няма да подкрепи правителство, преди да чуе позицията на ГЕРБ относно реваншистките заявки на “Атака” и дали те ще бъдат част от управленската програма. От движението заявиха, че ще бъде много важно да чуят позицията на ГЕРБ, защото тази позиция би била лакмусът на демократичната култура на победителят в изборите.

Според Местан обещанието на ДПС за съхранение на интеграционния модел на страната днес е получил заявка да бъде взривен. Движението може да противодейства на реваншистки идеи, защото те противоречат на националния интерес, заявиха от партията на Доган.

Лютви Местан заяви, че днес поведението на ДПС към ГЕРБ, изтълкувано като пренебрежително, не е било правилно разбрано. Ние бяхме пределно ясни, че избирателят посочи именно ГЕРБ като победител. “Да се множат дните му, да е ярко сиянието му, да се свети името му”, пожелаха на Бойко Борисов Местан.

Дали ще подаде оставка попитал лидерът на “Атака” Волен Сидеров президента Първанов на днешните консултации в президентството. “Попитах го дали ще си подаде оставката във връзка с падането на неговото правителство, а той си изпусна нервите и напусна залата”, разказа Сидеров на излизане. По думите му Първанов заявил, че това не е било негово правителство, а бил връчил мандата на ДПС, защото така се били разбрали. “Атака” ще подкрепи едно алтернативно на досегашното управление, но само ако работи в посока за защита на български национален интерес. “Казал съм какво включва това”, добави Сидеров.

Синята коалиция е готова да даде политическа стабилност на България, като сподели отговорността при изработване на правителствената политика и политиката на Народното събрание. Това заяви пред журналисти съпредседателят на коалицията и лидер на ДСБ Иван Костов пред журналисти, преди да влезе при президента Георги Първанов на консултации за съставяне на следващото правителство. Никой не носи отговорност за политика, в чието изработване не е участвал, добави той.

Костов уточни, че трябва да има споразумение, на базата на което страните ще се задължат да следват определени принципи и ясни ангажименти. Синята коалиция ще даде подкрепата си, защото страната ни е в криза и е разклатено доверието на европейските партньори, каза Костов. Условието е да бъде изведена България от кризата и да се възстанови доверието, добави той. Костов каза, че очаква покана от ГЕРБ за сериозни разговори. Той добави, че Синята коалиция няма да допусне политическа дестабилизация.

България да бъде представяна пред европейските институции от държавен секретар по евроинтеграцията, предложи по-рано пред Дарик радио Костов. Той уточни, че статутът на новата длъжност в изпълнителната власт трябва да бъде като на председател на държавна агенция. Костов наблегна на необходимостта от коалиционно споразумение, но призна, че не е от “пламенните радетели за това да се споделят рискове с ГЕРБ”. Лидерът на ДСБ обясни това с факта, че “ГЕРБ досега, в първите седмица и нещо, не показва с нищо, че ще търсят коалиция. Това е съвсем друг политически инструмент. В политическата практика коалиционните решения са от друг вид, те въобще тази страница не отворили”.

Солидни държавнически реформи без конституционно мнозинство в този сложен политически момент са трудни и дори абсурдни, заяви лидерът на „Ред, законност, справедливост” Яне Янев. Представителите на РЗС са предложили днес на президента Георги Първанов да бъде свикано специално заседание на Консултативния съвет по национална сигурност /КСНС/, на което да се обсъди предстоящия доклад на ЕК за България. “Вече познавам доклада в чернови вид и той е унищожителен за изпълнителната власт”, каза Янев. РЗС настоява на това заседание на КСНС да се потърси обща визия за промяна на образа на България пред Брюксел, добави той. От партията са представили пред президента идеите си за свикване на Велико Народно събрание, но държавният глава е изразил резерви, че това може да се случи в момента, по думите на Янев. РЗС ще подкрепи правителство, съставено от Бойко Борисов, защото той получи огромен мажоритарен вот, каза Янев. По думите му лидерът на ГЕРБ има право да структурира сам екипа си, за да може да носи съответната отговорност.

В края на консултациите пресслужбата на държавния глава разпространи изявление на президента, в което той изразява убеденост, че парламентарното мнозинство и опозицията ще намерят верните политически приоритети, които да гарантират държавността, политическата и икономическата стабилност в условията на икономическа криза.



Тагове:   кабинет,   мандат,


Гласувай:
0



1. drakulla - Той както го подкара,
14.07.2009 22:33
сигурно му се привидяха велики везири, султани, ханъми...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13039312
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930