Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.07.2009 21:17 - Дончева и човек на Овчаров в подписка за оставката на Станишев
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 485 Коментари: 0 Гласове:
0



Извънреден конгрес на БСП, оставка на всички ръководни органи – на председателя на партията, на Изпълнителното бюро и на Националния съвет, поискаха днес над 30 членове на БСП. В подписката, инициирана от Федерация “Открит форум” в БСП и Дискусионен клуб “Политика 21” към Градския съвет на социалистите, са се включили Добромир Гущеров, Татяна Дончева, Красимир Премянов, Иван Маразов, Орлин Димов, Жельо Бойчев. Подкрепа са изразили и две идейни течения в БСП - Лявото крило, ръководено от Янаки Стоилов, и Българска социалистическа младеж (БСМ) – организацията, която бе детронирана, след като Кирил Добрев пое младежката организация на социалистите.

Оставките трябва да предхождат самия конгрес, убедени са подписалите декларацията, пише електронното издание "Всеки ден". Според тях закъснялата и неслучваща се естествена реакция по поемане на политическа отговорност “създава почва за формиране на остро негативно отношение към БСП като цяло”.

Ако от т.нар. екип на Станишев се опитат отново чрез пресцентъра на БСП да представят нещата, че една група ретрогради, консерватори, антиевропейци са тръгнали да ги събарят, това не би било вярно, каза председателят на Федерация “Открит форум” в БСП Красимир Премянов. Според него демонстрацията на мъжество и сила и на политическа доблест ще е полезно за БСП и за Станишев, а запазването на статуквото е гибелно.

Включилите се в подписката настояват БСП трябва да промени курса и политиката си и настояха въпросът да не се превръща персонален, защото борбата за смяна на един лидер с друг би била фатална и самоцелна – по-важно било да се сменят посланията и начина, по който се ръководи партията.

Недоволните

Въпреки че подписали искането за оставка на партийния бос и цялото ръководство се пазеха от персонални номинации за поста на Станишев, все пак няколко имена се промъкнаха. Добромир Гущеров допусна, че качества за лидер имат няколко души - Татяна Дончева, Бойко Великов, Ангел Найденов и Евгений Желев. Красимир Премянов пък уточни, че не би възразил, ако Янаки Стоилов се кандидатира за председател на БСП. Самият Премянов би се включил в колективен ръководен орган и няма амбиции да става шеф на партията.

Как да няма алтернатива този лодкар?, възмути се Добромир Гущеров, намеквайки за рафтинг уменията на Станишев. “В БСП има хиляди, милиони, всички членове могат да бъдат председатели на партията”, твърди той. Най-голямата грешка на Станишев била, че “въобще е председател”. Той не спазва устава, не е партиен човек, твърди Гущеров. Станишев превърнал партията в лидерска, решенията взимал той и неговата квота в ръководството, а Националният съвет бил превърнат в “обслужващ орган”. “Малкото политбюро на БСП са двамата Руменовци (Овчаров и Петков – б.а.), Димитър Дъбов и Евгений Узунов”, категоричен бе Гущеров. Той напомни, че още преди две години е предупредил, че партията не функционира, а преди четири години – че не трябва да се влиза в тройния коалиционен формат. Тогава това същото ръководство каза, че партията влиза правилно и поема цялата политическа отговорност след четири години. Е, това време мина, гневи се Гущеров.

Заместникът на Румен Овчаров в Градския съвет на БСП в София и председател на групата общински съветници в София Жельо Бойчев заяви, че не е стиковал подписа си със своя шеф в столичната организация. “Сам съм си се подписал като член на партията и според моето усещане каква трябва да бъде политическата реакция след такава. Изпуснеш ли политическата инициатива, вървиш след събитията, наблюдавам го 8 дни след изборите и не ми се иска да се случва”, коментира пред “Всеки ден” Бойчев. “Мотивите ми са, че след такъв изборен резултат най-нормалното действие е да поемеш политическа отговорност и да напуснеш постовете, които заемаш в партията”, допълни той.

В подписката са се включили хора, които са били на различни позиции по много въпроси, но има ситуации, в които ако все пак искаме нещо да се запази в партията, трябва да направим някакви действия, които са в разумната посока, непримирима е самата Татяна Дончева. Подписалите искането за оставка ще търсят широка подкрепа, ще се опитат да стигнат до всеки партиен член за пълна промяна в БСП, важно било всеки “да втаса, че няма избор”. Нали разбирате, че без оставка не може да се говори за отговорност. Виждате какво правят хората по света в такива случаи, убедена е Дончева. Според нея Станишев и сегашното ръководство са нарушили партийния устав, тъй като там е предвидено номинациите за шеф на парламентарна група и за зам.-председател на НС да се правят от висшия орган – Националния съвет. Решението се свежда до групата депутати и те го изпълняват. Това винаги се е спазвало, а сега това е първият случай, в който нещата са узурпирани, аргументира недоволството си Дончева. Според нея депутатите са се сгушили на кошарка около лидера и затова държат на него.

В подписката е търсено представителство - географско и на всички нива - общински, областни организации, Национален съвет. Не търсихме масовост, а представителство, за да може на пленума в събота да поискаме с пълно основание насрочването на конгрес и оставките на председателя и ръководните партийни органи, обясни пред “Всеки ден” Красимир Премянов. Подписите са събирани цяла седмица - стартирала на третия ден, след като станали ясни изборните резултати. Той също намекна за уставни нарушения - в документа се предполага разделение на партийната от участието в законодателната и изпълнителната власт. На въпрос дали между парламентарната група в този й състав и евентуално ново партийно ръководство няма да се получи напрежение, Премянов отговори двусмислено: “Зависи от добронамереността на хората. Ние сме загрижени за партията, а какво ще се случи зависи от досегашните членове на Националния съвет, които получиха вот на недоверие от избирателите”. След като не изпълнили политическата си задача - спечелване на изборите, е било нормално сега да искат нов вот на доверие.

“Партията е шокирана, тя такъв удар не е получавала от началото на демокрацията и трябва адекватна реакция - доблест, мъжество, търсене на пътища за излизане от кризата. Тенденцията е много тежка - БСП се топи и губи влияние”, разсъждава Премянов. Като основна причина за непрекъснатия спад на влияние той откри социално-либералния модел, заложен от Георги Първанов по времето, когато е бил председател на БСП, централизация, отказ от диалог и демократизъм в партията, пренебрежение към мнението на членовете и симпатизантите при вземане на ръководни решения, както и обезличаване на ръководните органи на партията, централизиране на цялата партийна власт в ръцете на 10-15 човека. Сред греховете на Станишев е, че вместо колективния, въвел екипния принцип на ръководене и си назначил послушно Изпълнително бюро.

Перник, Ковачевци и антифашистите - плътно зад Станишев 

От пресцентъра на БСП реагираха светкавично. Минути, след като подписката стана публичен факт, в централата на червените заваляха писма от местни организации, които пратили писма в подкрепа на Станишев. Със становище за категорична подкрепа на председателя на партията излязоха общинските съвети в Перник и Ковачевци. “По време на заседание на 13 юли всички членове на ИБ на организацията заявиха своето доверие към председателя на социалистите. Ръководството на организацията дава висока оценка на работата и стила на управление на Станишев, особено в условията на икономическа криза и сложна конфигурация на управление”, се казва в посланието.

Изпълнителното бюро на Градския съвет на Българския антифашистки съюз (БАС) също не приема призивите за оставка на Станишев. Според ветераните хората, които искат оставки, би трябвало да направят отчет за своята дейност като депутати и партийни ръководители и да разгледат своята дейност в предизборния процес. Мандатът на Станишев е успешен, но сериозната и задълбочена предизборна управленска програма, която за съжаление не достигна до голяма част от българския народ

“Това са едни от многото писма, които членове и симпатизанти на БСП от страната изпращат до централата на партията. С тях те потвърждават своето доверие към лидера на БСП. Оценяват високо свършеното от левицата през изминалия управленски мандат и подкрепят политиките, които БСП ще продължи да води в защита на националните интереси и интересите на всеки един български гражданин”, се казва в официалното съобщени, разпратено до медиите от пресслужбата на “Позитано”.



Тагове:   Станишев,   оставка,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13024961
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930