Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.07.2009 21:10 - Два доклада, едно объркване
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 649 Коментари: 0 Гласове:
0



Очакваният доклад на Европейската комисия за България за пореден път разбуни духовете в политическите и обществените среди. В последно време в медиите се появиха спекулации, че той ще бъде отложен за септември. Обясненията бяха различни. Като причина бяха изтъквани ту парламентарните избори у нас и очакваната смяна на кабинета, ту ситуацията около преизбирането на Жозе Мануел Барозу за председател на ЕК и сформирането на нова такава. В крайна сметка се оказа, че информациите за отлагане на доклада за есента не са верни, пише електронното издание "Всеки ден".

Междинният доклад на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и проверка ще бъде публикуван на 22 юли. Това потвърдиха за “Всеки ден” и Бетина Жотева – говорител на Постоянното представителство на България в ЕС, и Мирослав Минев от Постоянното представителство на ЕК у нас. “Нямаме информация от ЕК, че докладът ще бъде отложен за септември. Миналата седмица говорителят на Комисията Марк Грей обяви датата 22 юли”, беше категорична Жотева. “Предполагам, че той ще бъде представен както досега на обедния брифинг”, допълни тя. “Докладът ще бъде публикуван на 22 юли. Ако има промяна, Марк Грей е човекът, който може да каже това”, коментира Мирослав Минев.

Всъщност, докладите, което се очакват, са два и може би объркването в публичното пространство дойде оттам. Първият, който ще излезе следващата седмица е този по механизма за сътрудничество и проверка, а вторият, за който все още не е обявена дата, но вероятно ще е през есента, ще бъде за управлението на фондовете от българското правителство. От Постоянното представителство на Комисията в София се съгласиха, че твърденията за отлагане на констатации на ЕК, предвидени за юли, вероятно се дължат на объркване и смесване на двата доклада.

Така или иначе следващата седмица доклад ще има и вчера, на излизане от Президентството след проведените консултации с представители на парламентарно представените групи, лидерът на РЗС Яне Янев обяви пред журналистите, че той разполага с негова чернова. По думите на Янев текстът съдържа унищожителни критики към изпълнителната ни власт.

“Персонално съм много изненадана от изявленията на Яне Янев, че разполага с чернова на доклада. Единственото ясно до момента е датата на публикуването му”, коментира говорителката на представителството ни в ЕС Бетина Жотева, като подчерта, че тя самата не разполага с този текст. Тя обясни, че има съответна процедура, която трябва да бъде спазена и тя изключва да се настоява пред Комисията за повече предварителни подробности. От Постоянното представителство на ЕК в България също се позоваха на процедурния ред и заявиха, че не могат да коментират съдържание на доклад, който не е приет.

“Дори да приемем, че Яне Янев има някакъв доклад, не е ясно за какъв точно доклад става дума”, заяви Мирослав Минев. “Нямам идея с какво разполага Яне Янев. Все пак един доклад съдържа много части, които се подготвят по различно време, това е една дълга технология. Не мога да знам за какъв точно документ става въпрос”, каза, от своя страна, Бетина Жотева.

Самият лидер на “Ред, законност и справедливост” потвърди днес пред “Всеки ден”, че наистина е запознат със суровия вариант на въпросния доклад. По неговите думи основните критики, които се отравят към страната ни са свързани с “корупцията, липсата на административен капацитет, обвързаността на политици със сивия сектор на икономиката, неизпълнението на основни приоритети, с които ние сме се ангажирали чрез многогодишното финансово споразумение”. Янев обаче отказа да навлезе в повече подробности, като заяви, че само очертава макрорамката. “Ние сме спечелили уважението и доверието на редица институции в Европа и не искаме да злоупотребяваме с него”, беше категоричен той.

Според лидера на РЗС едва ли можем да се надяваме докладът да бъде променен и да не се приема в сегашния му вариант. Той все пак оцени като положително в него, че “са оценени даденостите и възможностите за промяна” и “надеждите да се работи на други принципи и новото правителство да потърси отговорност за тези кражби и безобразия са големи”. Янев успокои, че критиките към съдебната ни власт са умерени. “Все пак дават възможност тя да се реформира, така че да бъде достатъчно ефективна и да работи в унисон с новата политическа ситуация”, подчерта той.

При вчерашната си среща с президента Първанов Яне Янев се обърна към него с призив да се свика специално заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, на което да бъде обсъден докладът на ЕК. На въпроса на “Всеки ден” как е било прието предложението му от държавния глава той отговори: “По принцип е добре да има консенсус между парламентарно представените партии за изграждане на нов образ на България пред Брюксел. Смятам, че президентът в това отношение е съпричастен.”




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13043846
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930