Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.07.2009 21:13 - ГЕРБ не дават прогнози как ще върви усвояване на европари
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 616 Коментари: 0 Гласове:
0



Пълно мълчание цари в новото управляващо мнозинство за това дали ще има промени в усвояването на средствата от Европейския съюз. На въпроса на “Всеки ден” ще има ли и какви ще са различните стъпки в процесите за харчене на европарите, от ГЕРБ помолиха за отлагане на отговора. “Решението е да не правим коментари и да не говорим по този въпрос, докато не бъде съставено правителството, за да няма и спекулации след това. Въпросът за средствата, с които България разполага от Европейския съюз, е в приоритетите на специална комисия от експерти на партията”, каза пред “Всеки ден” депутатът и лидер на младежката организация на ГЕРБ Моника Панайотова, която се занимава с европейските въпроси.

Евродепутатът от ГЕРБ Илияна Иванова пък увери, че в Брюксел се осъществяват активни контакти за освобождаване на замразените пари за България. Иванова не пожела да се ангажира с конкретни срокове за евентуалното пускане на спрените около 100 млн. евро по предприсъединителната програма САПАРД. Тя също настоя да не се правят коментари в този момент.

На фона на това мълчание лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви преди дни, че има “уверението от колегите в Европа, че като награда за българите пускат парите от САПАРД”. Борисов подчерта, че не иска да си приписва заслугата, защото “това е награда за народа - че той заслужава да има пари, да се вдига неговото благоденствие”. Лидерът на ГЕРБ заяви, че “Европа е оценила по достойнство високата избирателна активност и желанието на българите да не са най-корумпираните и най-бедните”. На което вицепремиерът по усвояване на еврофондовете Меглена Плугчиева възрази, че очакваната позиция на ЕК за блокираните средства по програма САПАРД не бива да се обвързва по никакъв начин с политическите промени и изборните резултати в България.

Това изявление разгневи Борисов. “Няколко месеца в предизборна кампания Меглена Плугчиева се опитва да ни обясни, че ще ни пуснат фондовете, а вчера се хвалела, че безвъзвратно са загубени. Вместо да си мълчи и да се крие, тя казва, че няма да ги пуснат”, каза столичният кмет и за пореден път нарече безхаберие начина, по който правителството на тройната коалиция се е отнасяло към евросредствата за сметища в България. “Тези, които са лапали от фондовете до сега, да знаят, че номерът им няма да мине”, закани се Борисов. Вчера пък лидерът на ДСБ Иван Костов поиска новото управление да има държавен секретар по евроинтеграцията, който да оглавява държавна агенция по евроинтеграция.

В същото време от специализираните евродирекции в министерствата, отговорни за усвояване на фондовете от ЕС, се носи привидно спокойствие. От една страна работещи в тези дирекции заявиха за “Всеки ден”, че и в момента има немалко работа по оценка на проекти и подготовка на нови покани по оперативните програми, и промяната на властта не би могла да засегне този процес. Няма открити страхове от уволнения, защото надделява мнението, че ако има промени в евродирекциите, те ще засегнат само ръководствата, които са свързани с политическите назначения. От друга страна, експерти признават, че таят известни притеснения, че е възможно да останат без работа.

“Най-важната промяна, която трябва да настъпи в усвояване на еврофондовете, е да се върне доверието на възможните ползватели на евросредствата – преди всичко това са българските фирми”, каза пред “Всеки ден” заместник-председателят на Българската стопанска камара (БСК) Камен Колев, който е и член на обществения съвет към вицепремиера за усвояване на парите от ЕС. Той отбеляза, че все още никой от ГЕРБ не е потърсил мнението на експертите от БСК във връзка с процеса по усвояване на еврофондовете.

Камен Колев подчерта, че сложните процедури, неспазването на сроковете, зависимостта от мнението на банките, малките авансови суми са основните причини потенциалните получатели на евросредства в България да са разочаровани и в значителна степен да не вярват, че има смисъл да кандидатстват за пари от ЕС. “Трябва максимална прозрачност на целия процес по усвояване на евросрествата, което е и гаранция срещу корупция”, посочи зам.- председателят на БСК.

Председателят на Управителния съвет на Националното сдружение на малкия и среден бизнес Елеонора Няголова също отбеляза, че до този момент никой от ГЕРБ не е търсил Сдружението във връзка с усвояването на парите от ЕС. Тя обаче добави, че сред най-важните стъпки за промяна в усвояване на еврофондовете трябва да бъде “драстичното увеличаване капацитета на управяващите органи, на звената, които работят с програмите на ЕС”. Както Камен Колев, така и Елеонора Неголова, бяха категорични пред “Всеки ден”, че съкращения в администрацията в България трябва да има, но те не трябва да засягат структурите, които са отговорни за усвояване на еврофондовете. Според двамата експерти тези звена дори имат нужда от увеличаване на тяхната численост.

Иначе, в антикризисната програма на ГЕРБ е записано, че целта е “повишаване на доверието на ЕС и размразяване на спрените средства по европейските фондове чрез отваряне за сътрудничество с партньорите ни от ЕС и отказ от досегашната отбранителна стратегия на правителството”. В конкретен план от партията на Бойко Борисов обещават, че ще бъде направен преглед на всички нарушения по отделните европейски програми досега и незабавното тези нарушения ще бъдат предадени на прокуратурата. Ще се работи за повишаване капацитета на звената за одит и контрол на усвояемостта на еврофондовете. Ще се ускори обработката и плащанията по проекти, които до момента не са обработени.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13032041
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930