Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.07.2009 21:59 - Компромис оставя да работят 60 рискови сметища
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 796 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 15.07.2009 22:00


Нов компромис на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) ще остави да работят двойно повече от първоначално предвидените депа за събиране на отпадъци, които не отговарят на европейските изисквания и трябва да бъдат затворени на 16 юли 2009 г., съобщи електронното издание Медиапул.

Планът на МОСВ, разгледан миналата седмица от кабинета, предвиждаше от 191 сметища, които ЕК иска да затворим, да бъдат оставени само 20-30, за които се прецени, че са ниско рискови. С малки подобрения те трябва да работят още година и половина до изграждането на 23 регионални депа от общо 54 модерни сметища, договорени с Брюксел.

Ден преди крайния срок за затварянето на старите сметища, от ековедомството съобщиха, че 60 от тях ще продължат да приемат отпадъци. Те са в райони, където все още няма готови регионални депа - основно в Югозападна България. Определените като ниско рискови депа ще бъдат поставени под засилен контрол.

На териториите, където няма отговарящи на евроизискванията депа, ще бъдат закрити 55 сметища, като от екоминистерството ставят и за тях вратичка да работят и след 16 юли, “ако не са готови със съответната организация“.

Със сигурност работа от четвъртък трябва да спрат 76 депа, които са разположени в общини с регионални депа, но досега не са возили там отпадъците си, защото им излиза по-скъпо. Те вече са получили заповеди от регионалните екоинспекции да почнат да изпращат боклуците си в одобрените от ЕК модерни сметища.

Всички общини са получили и писма с указания и списък с градовете, които остават без сметища, и депата, в които трябва да возят отпадъците си.

Ако има общини с нови конкретни предложения за по-икономически целесъобразни решения, които не противоречат на екологичните изисквания, могат да ги представят, казаха още от екоминистерството.

От там заявиха, че стриктно ще следят в оставените да работят депа да не се вкарват за съхранение рециклируеми отпадъци. Затова предварително трябва да се третират боклуците. С организациите за оползотворяване на отпадъците от опаковки, които имат изградени сепариращи инсталации, вече били проведени разговори да приемат на площадките си и смесени боклуци и да се отделят на място пластмаси, хартия, метал и стъкло, каза миналата седмица зам.-министърът на околната среда Чавдар Георгиев.

Тогава той призна, че планът за справяне със ситуацията не е съгласуван с Брюксел и е възможно ЕК да започне наказателна процедура срещу България, задето оставя да работят сметища, неотговарящи на евростандартите. В сряда от министерството съобщиха, че мерките били съгласувани с Еврокомисията и общините и ако се изпълнявали, нямало опасност от санкции срещу страната ни.

От ековедомството напомниха на общините, които трябва да затварят депата си, че по оперативната програма “Околна среда“ са заделени средства за закриване и рекултивация на старите сметища. Местните власти, които са готови с проекти за това, могат да ги подават в МОСВ за одобрение.


По същата тема Дневник онлайн пише:
Разнасянето от четвъртък на отпадъци от всички краища на страната до 30-те нови регионални сметища няма да се състои. Министерството на околната среда и водите (МОСВ) обяви, че ще продължи работата на 60-те общински депа, които трябваше да бъдат закрити заради несъответствие на европейските екостандарти. Животът на старите сметища, който според поетия ангажимент трябваше да приключи на днешния 16 юли, ще бъде удължен до изграждането на новите 55. Само преди седмица от министерството твърдяха, че ще удължат експлоатацията само на половината от подлежащите на закриване.

Решението да не се спази крайният срок на ЕС беше взето, след като кметове от цялата страна протестираха срещу изготвения от ековедомството график за извозване на боклуците само в нови депа. Някои общини, като Самоков например, трябваше да превозват отпадъците си на разстояние 180 км, за което нямат предвидени средства. С новата схема някои от кметствата ще продължат да ги трупат на досегашните места, а други ще ги карат в съседни депа на малки разстояния.

Въпреки това Сапарева баня и Лъки, Смолянско, няма да спазят и това предписание, тъй като разходите за транспортиране се оказват непосилни за бюджетите им. Кметът на Лъки Красимир Манов дори обяви, че започва подписка с искане за отсрочка до края на годината, която ще бъде представена на новото правителство.

Преди изборите от екоминистерството бяха непреклонни, че няма начин директивата да не бъде спазена, защото в противен случай на България ще й бъдат наложени санкции. Ден преди крайния срок оттам разпространиха становище, според което санкции за страната няма да има, ако преди депонирането им боклуците бъдат предварително третирани, а на

старите сметища бъдат изградени съоръжения, с които да се гарантира безопасното съхранение.

"Целият проблем беше умишлено раздухан само за да се покаже на Брюксел, че се върши нещо, след като в министерството спаха през последните две години. Нещата ще се решат след построяването на новите депа", каза кметът на Ботевград Георги Георгиев. Според първия план отпадъците от неговата община трябваше да пътуват повече от 120 км до депата в Севлиево или Карлово.

"Датата 16 юли беше излишно преекспонирана, защото тя просто дава началото на период, в който трябва да се приложат новите изисквания към депата", смята изпълнителният директор на сдружението на общините Гинка Чавдарова. Според нея новото правителство едва ли би възразило на решението в сряда, защото давало послания, че ще работи с по-добра оперативност и ще въведе по-добра система за контрол и реализиране на парите от оперативната програма, с които трябва да се изградят новите депа.

Въпреки отсрочката кметовете вече започват обсъждането на нова схема за сформиране на такса смет. В нея задължително трябва да бъде включен компонентът депониране, което означава да се калкулират всички разходи по строителството, използването и рекултивацията на сметищата, обясниха експерти от МОСВ. "В момента не може да се каже колко точно ще е увеличението на таксата, защото всяка община има различни разходи, а и съставът на боклука е различен", обясни Чавдарова.

"Точни разчети все още нямаме, но увеличението ще е поне 20-25%", каза кметът на Каварна Цонко Цонев. Кметът на Лесичово Иван Стоев също ще предложи да се вдигне таксата смет, защото в момента тя е най-ниската в страната и едва намира пари за тази дейност. Кметът на Аврен Красимир Тодоров пък ще следва друг подход и няма да натоварва жителите но общината с допълнителни разходи, а ще финансира дейностите по почистване с приходите от туризъм.

Експерти от министерството обясниха, че общините могат да търсят субсидии от държавата за управлението на отпадъците само ако са направили всичко възможно, за да намалят обема им. Не може при средна стойност от 300 кг боклук на човек годишно, някои общини да декларират, че имат по 500 кг. Това означава, че не събират разделно нито опаковки, нито излязла от употреба техника, посочи директорът "Управление на отпадъците" в МОСВ Мария Нинова.

Наказателната процедура

Наказателната процедура (т.нар. инфринджмънт) се задейства, когато държава - член на ЕС, не транспонира (превежда в законодателството си) или не прилага правилно дадена директива. Преди започването на наказателната процедура Европейската комисия праща уведомителни писма и ако държавата не реагира, Брюксел праща мотивирано становище, с което официално дава ход на процедурата. Следва още едно писмо, а ако държавата нарушителка не реагира и тогава, ЕК може да даде страната на Съда на европейските общности в Люксембург. Обикновено между всяка стъпка има период от два месеца. Ако съдът отсъди в полза на ЕК, държавата е задължена да поправи нарушението, пак за два месеца. Ако не го направи, отново има дело и тогава започва да плаща глоби, които понякога са в размер на десетки хиляди евро на ден, които не отменят задължението на страната да изпълни изискванията на ЕК.

Убеждение чрез добри примери

Над 60 хил. лв. ще отдели Столичната община, за да убеждава жителите на кв. Суходол и на селата край бъдещия завод за боклука, че няма опасност за здравето им. С 22 хил. лв. кметството организира двудневно посещение на регионалното депо в Созопол или в Силистра. 42 хил. лв. ще се отделят за посещение до най-близкия завод за отпадъци в чужбина, тъй като в страната няма такава инсталация. Децата, които живеят около сегашното сметище и бъдещия завод, ще ходят безплатно на лагер в общинските почивни бази. Средствата са включени в комуникационната програма на администрацията за намаляване на количествата изхвърлян боклук. За нея са предвидени 2 млн. лв. за 5 години. Програмата включва още по две социологически изследвания на година и поддържане на сайт, за който ще се дават по 20 хил. лв. на консултантска фирма. Отпаднала е идеята за дирижабъл, който да рекламира правилното изхвърляне на боклука.



Тагове:   отпадъци,   депо,   сметище,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13001662
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031