Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.07.2009 23:09 - ГЕРБ и Сините пресякоха бъдещи опити за "политическо номадство" в НС
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 427 Коментари: 0 Гласове:
0



ГЕРБ и Синята коалиция пресичат практиката на "политическо номадство", като в новия правилник на Народното събрание заложиха забрана за създаване на нови парламентарни групи от независими народни представители, както и сливане и разделяне на съществуващи парламентарни групи.

Това ще гарантира, че настоящите шест парламентарните групи в НС ще се запазят до края на мандата му, при това със същия брой народни представители.

Против това решение се обявиха БСП и ДПС. Новото мнозинство "вече надмина дори Маркс", коментира социалистът Любен Корнезов в четвъртък по време на заседанието на комисията за новия правилник на НС.

Зам.-председателят на ДПС Лютви Местан посочи, че текстовете са несериозни и че с промени в парламентарния правилник се решават вътрешнопартийни проблеми.

Янаки Стоилов от Коалиция за България коментира, че се нарушават и текстове от конституцията. Чл. 67 на основния закон гласи: "Народните представители представляват не само своите избиратели, а и целия народ. Обвързването със задължителен мандат е недействително. Народните представители действат въз основа на конституцията и законите в съответствие със своята съвест и убеждения".

Лютви Местан се съгласи, че "партийното номадство" е наистина грозно явление, но в същото време попита риторично дали отговорността за неговото прекратяване не е на съответната партия.

Искането да се предотврати възможността за формиране на нови групи чрез миграция на депутати от една политическа фракция в друга бе на депутата от ДСБ и зам.-председател на НС Екатерина Михайлова, както и на ПГ на ГЕРБ.

Роенето на парламентарни групи и прескачането от една в друга се превърна в нещо обичайно за българската политика през последните десетилетия. Когато един или група депутати бъдат изгонени или се отцепят от партията, с чиято листа са влезли в НС, те отказват да го напуснат с аргумента, че са избраници на народа, а не на партията.

Прието беше и предложението на Синята коалиция народни представители да могат да образуват само парламентарни групи, които отговарят на името на регистрацията им в ЦИК за 41 НС.

Нововъведените рестрикции ще позволят на Бойко Борисов да задържи бройката от 116 депутати и да е сигурен, че ако някой от тях реши да се цепи или бъде настоятелно помолен да напусне (както вече стана с Тодор Йосифов – Маниака), ГЕРБ ще запази броя на представители си, тъй като мястото ще бъде заето от следващия в изборната листа.

Новото ограничение обаче е и бариера за разрастване на ПГ на ГЕРБ до нужното й мнозинство от 121 депутати чрез привличане на хора от другите групи, каквито желаещи не е чудно да се появят рано или късно.

Проектът за правилник на 41-то НС предстои да бъде гласуван в пленарна зала. Дори и след като влезе в сила, обаче, той може да променен, ако се появи ново мнозинство, което да провокира това.

Повече от час депутатите спориха по текст, който е свързан с председателстването на пленарните заседания. По предложение на ГЕРБ с писмена заповед шефът на НС ще определя зам.-председателите, които ще участват в ръководството на пленарните заседания за съответната седмица.

Местата на президиума ще се заемат от определените със заповедта зам.-председатели, гласи текстът в проектоправилника, който доведе Лютви Местан до силен изблик на възмущение. Той каза, че за последните 20 години не е имало такъв прецедент. Повод за недоволството му бе, че в предлагания от ГЕРБ текст не е записано, че заседанието може да се води от зам.-председател от опозицията.

"Никъде няма гаранция, че председателят на НС ще предоставя председателстването на представител на опозицията", обясни Местан.

"Ако шефът на парламента определя само представители на управляващите да председателстват заседанията, това би нарушило основния принцип на парламентаризма", каза той.

Шестимата зам.-председатели на НС бяха избрани във вторник, когато народните представители положиха клетва. На президиума няма място за всички тях, което налага регламентиране на някаква ротация.

В миналия парламент най-често заседанията бяха водени от представители на тройната коалиция, но и от заместници от опозицията.

Въпреки протестите на БСП и ДПС текстът бе приет така, както бе предложен от ГЕРБ.

Комисията отхвърли предложението на Синята коалиция депутати, които са били сътрудници на ДС, да не могат да заемат ръководни постове в парламента. Срещу предложението гласуваха ГЕРБ, ДПС и БСП.

Комисията стигна до гласуване на част от парламентарните комисии като отново стана ясно, че те ще бъдат редуцирани от 25 на 18. Беше променено и наименованието на сегашната комисия по икономическа политика, която стана Комисия по икономическа политика и високи технологии.

Ще има отделни комисии по европейски въпроси и по контрол на еврофондовете. /Медиапул




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13001414
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031