Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.07.2009 15:21 - ГЕРБ върви към подписване на самостоятелни споразумения със Синята коалиция, "Атака" и РЗС
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 869 Коментари: 2 Гласове:
2



ГЕРБ върви към подписване на отделни споразумения за подкрепа на управлението със Синята коалиция, "Атака" и РЗС. Това стана известно от изявление на зам.-председателя на парламента Лъчезар Иванов, който заедно с бъдещия финансов министър Симеон Дянков, води днес преговорите с трите партии.

Първоначално ГЕРБ настояваше Синята коалиция, "Атака" и РЗС да подпишат предложения от най-голямата група Меморандум за политическо партньорство и подкрепа на бъдещия кабинет. Първият кръг преговори - в сряда,  приключи с ангажимент от страна на Волен Сидеров и Яне Янев да сложат подпис под документа. Десният съюз даде знак, че не е съгласен с такъв вариант, с аргумента, че меморандумът не представлява обвързващо споразумение, което може да гарантира подкрепа на управлението през целия му мандат. Тогава лидерът на ДСБ Иван Костов заяви, че документът представлява "паметна записка, а не споразумение".

Тази сутрин, след заседание на ръководствата на СДС и ДСБ, Синята коалиция официално обяви, че отказва да подпише меморандума. Същото направи и РЗС, чийто основен аргумент е, че европейските консерватори, към които се числи и партията, не са съгласни подписът на Яне Янев да стои под документа заедно с този на лидера на "националистическа партия" като "Атака". Така Волен Сидеров остана единственият,  който със сигурност ще подкрепи меморандума. Не може за два-три дни да си промениш мнението, да се извъртиш и да започнеш да извиваш ръце, за мен такова поведение не е коректно, не е честно, не е мъжко, заяви Сидеров преди да влезе на консултации с ГЕРБ.

Малко след като стана известно, че подписването на документа е на път да се провали, Лъчезар Иванов от ГЕРБ съобщи за обсъждан в редиците на мнозинството нов вариант - за подписване на отделни споразумения с тримата потенциални партньори. За по-късно днес са насрочени консултации между мнозинството и Синята коалиция, след които се очаква да стане известно дали ГЕРБ ще получат официална подкрепа от десния съюз.

И трите формации - Синята коалиция, "Атака" и РЗС потвърдиха, че ще подкрепят безусловно избора на правителството, който се очаква да бъде на 27 юли.


Марин Райков е поредното име на експерт, който вероятно ще попадне в управленския екип на ГЕРБ. Бившият зам.-министър на външните работи от кабинета "Костов" беше посочен от бъдещия премиер Бойко Борисов в интервю за БНТ тази сутрин и определен като "изключителен професионалист". Борисов отказа да отговори дали Райков е оглеждан за заместник на сочената за временен външен министър Румяна Желева. Той потвърди, че се е обърнал с покана и към министър на екологията от кабинета "Костов" Евдокия Манева. По неофициална информация на нея ще й бъде предложен поста зам.-министър на околната среда.

Източник: Дневник


Тагове:   кабинет,   меморандум,


Гласувай:
2



1. анонимен - Да вървят на майната си Герб
17.07.2009 15:27
Лично бих се радвал ако Герб се издънят!Мутрата това заслужава!
цитирай
2. kmetova - 1. анонимен - Да вървят на майната си Герб
06.09.2013 11:23
И ако може завинаги
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13044201
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930