Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.07.2009 14:01 - Капитал: ГЕРБ обмисля да върне военното разузнаване и полиция на Генщаба
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 742 Коментари: 0 Гласове:
1



Партия ГЕРБ обмисля да отнеме военното разузнаване и полиция от бъдещия министър на отбраната и да ги върне на Генералния щаб, който сега се нарича Щаб по отбраната. Това стана ясно от интервю за БТА на члена на експертната група на ГЕРБ по отбрана ген. Аню Ангелов. Според него с новия закон за отбраната са били „отнети кръг от дейности, който е дълбоко присъщ на военната експертиза - ръководството на военното разузнаване, на военната полиция, управлението на човешките ресурси за нуждите на армията и контрола на въоръженията по различните договори, по които България е страна. „Ние считаме, че тези дейности трябва да се върнат към Щаба на отбраната, за да има нормален баланс между цивилната и военната експертиза“, посочи Ангелов, за който в началото на юли се говореше, че ще бъде следващия министър на отбраната.

В момента военното разузнаване и полиция са служби, подчинени на военния министър. На от тях той разчита, за да получава точна информация за случващото се в армията в България и зад граница, след като военното контраразузнаване му беше отнето и се вля в Държавна агенция „Национална сигурност“. Военното разузнаване беше част от Генералния щаб до идването на правителството на СДС на власт през 1997 г. Кабинетът на Иван Костов реши да вземе на свое подчинение разузнаването Министерството на отбраната, за да лиши президента от лукса да има две разузнавателни служби на свое подчинение (и в момента държавният глава контролира Националната разузнавателна служба).

Решението да се върне военното разузнаване на щаба по отбраната отново ще даде контрол на президента върху службата, тъй като новото ръководство на щаба е приближено до държавния глава.

Лансираните от Ангелов намерения съвпаднаха и с промени в ръководството на военното разузнаване и полиция, които бяха блокирани от държавния глава. Президентът Георги Първанов бойкотира предложенията на кабинета „Станишев“ за назначаване на шефове на двете служби. Едно от тях е за бъдещия зам.-началник на военното разузнаване ген. Детелин Мажгуров, който досега ръководеше дирекция "Войсково разузнаване" в Генералния щаб. Без указ за нов пост и звание остана и полк. Иван Мечков, който трябваше да оглави специализираната служба "Военна полиция", заменяйки на този пост ген. Милко Чулев, за когото беше решено да стане зам.-началник на инспектората на Министерството на отбраната. За него също няма издаден указ. Според източници от военното министерство Първанов не бил съгласен с кандидатурите и затова блокирал назначенията. Последните идеи на ГЕРБ за преместването на двете служби към щаба по отбраната обаче показват липсващите укази в друга светлина.

Аню Ангелов обяви още, че се предвижда оптимизиране и намаляване на състава на администрацията на Министерството на отбраната. "Основната ни цел е оптимална структура, която да не позволява значително разширение на администрацията, а намаляването й до два процента от състава на въоръжените сили", каза генералът от резерва. Това означава, че администрацията ще бъде около 600 души.
http://www.capital.bg/show.php?storyid=757172



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13042520
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930