Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.07.2009 23:36 - "Неизвинените отсъствия" на депутатите - в интернет
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 521 Коментари: 0 Гласове:
0



Всеки месец на сайта на Народното събрание ще се обявяват неоправданите отсъствия на всеки депутат. Това е решила временната комисия, която подготвя правилника на 41-ото Народното събрание, предаде БТА. Предложението за разпоредбата е на председателя на комисията Искра Фидосова от ГЕРБ.

При неоправдано отсъствие от три поредни или общо пет пленарни заседания за съответния месец на депутата ще се удържат две трети от месечното му възнаграждение, приеха членовете на временната комисия. Всеки народен представител, който без уважителна причина отсъства от заседание, няма да получи
възнаграждението си за заседанието, на което не е присъствал.

С приетите от комисията разпоредби се отменя гласуването на законопроекти в определен ден и час, каквато практика установи миналия парламент. Според одобрените днес проектотекстове от правилника обсъждането и гласуването на закони на второ четене ще става текст по текст, т.е. депутатите трябва да присъстват по време на дебата, за да могат и да гласуват. Аргументът за промяната в предишното Народно събрание беше, че не е необходимо всички народни представители да бъдат в залата при обсъждането на специфични проектозакони, когато не могат да вземат пълноценно участие в разискването им.

Проектът за нов правилник позволява на председателя на парламента да определи ден и час за гласуване на включените в седмичната програма законопроекти, но само за първо четене.

Парламентарният контрол ще се удължава, ако парламентарните групи се възползват от правото си на изявление в деня, когато има контрол, е записано в проектопромените на правилника. Контролът ще бъде удължаван с толкова време, колкото са продължили изказванията на групите.

По-рано днес членовете на временната комисия решиха парламентарната комисия за борба с корупцията, конфликта на интереси и по парламентарна етика да бъде на паритетен принцип - по двама представители от парламентарна група. Не беше прието предложението на "Синята коалиция" съставът на комисията по европейските въпроси и контрол върху европейските фондове също да е на паритетен принцип. Комисията за контрол над Държавната агенция "Национална сигурност" също ще е съставена от равен брой депутати от управляващите и опозицията.

Временната комисия за парламентарния правилник ще заседава отново в понеделник от 16 ч.


Тагове:   отсъствия,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13032556
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930