Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.07.2009 13:59 - Синята коалиция и РЗС отказвaт да подпишат меморандума на ГЕРБ
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 669 Коментари: 0 Гласове:
1



Синята коалиция няма да подпише меморандума за политическо сътрудничество и подкрепа на правителството, предложен от ГЕРБ, но ще подкрепи бъдещия кабинет. Това стана известно след края на разговорите между ръководствата на ДСБ и СДС в Народното събрание днес. Малко по-рано през деня от РЗС разпространиха съобщение, че европейските им партньори са против подписване на общ документ, в който ще участва "Атака" и че партията на Яне Янев ще се съобрази със становището им.

В кулоарите на парламента Лъчезар Иванов от ГЕРБ посочи, че се обсъжда и вариант, при който мнозинството може да подпише поотделно с тримата си потенциални партньори - Синята коалиция, "Атака" и РЗС. За по-късно днес са насрочени консултации между мнозинството и Синята коалиция.

"Ще подкрепим кабинета на ГЕРБ и ще бъдем част от парламентарното мнозинство, но само в онези мерки, които съвпадат с приоритетите от нашата политическа програма". Това каза лидерът на ДСБ Иван Костов след срещата на ръководствата на СДС и ДСБ. По думите му от Синята коалиция ще изработят декларация за подкрепа, защото меморандумът, предложен от партията на Бойко Борисов, не предлагал нужната формула.

Костов допълни, че в програмата на други партии, поканени да подпишат меморандума, имало несъвместими с вижданията на дясната коалиция приоритети. Не можем да работим по никакви политики заедно с "Атака", която е антиевропейски и антиреформаторски настроена, уточни той.  От СДС и ДСБ настояват за споразумение само между ГЕРБ и коалицията, без подписването на общ документ с други партии.

На въпрос дали все още смята, че Синята коалиция е ключът към следващото управление, Костов отговори: "Дано не става нужда да се убеждавате, че ние сме ключът". Ние сме готови да предложим експерти в новото правителство, които обаче да бъдат обвързани с нашата управленска програма, каза още той.

В началото на седмицата мнозинството предложи на десния съюз, "Атака" и РЗС да се обединят около меморандум за политическо партньорство. Съпредседателите на Синята коалиция - Мартин Димитров (СДС) и Иван Костов (ДСБ), обаче заявиха, че този документ не е обвързващо споразумение, което може да осигури на правителството подкрепа през целия му мандат. Това е паметна записка, а не споразумение, обяви тогава Костов. /Дневник


Тагове:   кабинет,   меморандум,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12996271
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031