Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.07.2009 22:10 - Нова мода: преустройват хотели в частни домове за възрастни хора
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1960 Коментари: 0 Гласове:
2



Хотелиери от Арбанаси и Велико Търново преустройват хотелите си в частни старчески домове, пише в днешния си брой в. “Янтра ДНЕС”. Бизнесмените усилено проучват законите, защото за тях това е нова пазарна ниша за излизане от кризата, а и все повече богати семейства в региона могат да плащат по над 800 лв. на месец, за да бъдат качествено и с внимание обгрижвани самотните им възрастни родители.

Схемата е печеливша и напълно реална, защото в социалната сфера има финансиране от оперативните програми на ЕС и различни международни фондове, коментира новата бизнес инициатива Росица Димитрова, директор на социалната дирекция в Община В. Търново. По думите й нуждата от частни старчески домове е осезаема, защото 100 човека са в листата на чакащите за двата общински дома за възрастни - “Венета Ботева” във В. Търново и дома в Балван.

Социалните работници признаха, че напоследък все повече бизнесмени, занимаващи се с хотелиерство, споделят, че ще преустроят хотелите си в старчески домове. Търсят консултацията ни какво да направят и какви разрешителни са им необходими, заяви Жоро Ковачев, експерт в общинската социална дирекция.

С намеренията на бизнеса да превърне хотелите си в старчески сомове са запознати и Агенциите за недвижими имоти във В. Търново. Така базата ще има целогодишна заетост и постоянни приходи за разлика от спорадичните нощувки или еднократната печалба при евентуална продажба на хотела, коментира Калоян Калчев от Sentury Homes.

След като имат сградите, на хотелиерите им остава да осигурят необходимия персонал - обслужващ и медицински. По препоръките на Агенцията за социално подпомагане на 20 домуващи трябва да има 9 човека персонал, на 30 - 13 души екип и т.н. Освен това ще трябва да осигурят и културни развлечения на самотните баби и дядовци. Необходимо е да има разработен индивидуален план за грижи за всеки един от домуващите.

Както при държавните и общинските, така и частните старчески домове, подлежат на контрол. Той се извършва от Инспектората към Агенцията за социално подпомагане. За разкриването на старческия дом се издава удостоверение от АСП и домът се вписва в регистъра й.

Петнайсетина са частните старчески домове в България. Това са преустроени семейни хотели, основно в София и Банкя, както в Каварна и Новозагорско. Таксите са между 850 и 1000 лв. на месец. Възрастните са по един или двама в стая с телевизор и собствен санитарен възел.

Хосписите съществуват от няколко години като законова и юридическа възможност, но дори не всички лекари знаят за тях. Лицензират се от регионалния център по здравеопазване (РЦЗ), като процедурата е улеснена. Въпреки това хосписи рядко се създават, коментира директорът на РЦЗ София Михаил Христов. Причината е липсата на клинична пътека от здравната каса, която да подпомогне повече възрастни да постъпват в такива домове.

 В Националния рамков договор се цитират лечебните заведения, които могат да сключват договори със здравната каса, а хосписът не фигурира сред тях и попада в друг член заедно с ДКЦ и лечебни заведения за доболнична здравна помощ. Инициативата за промяната на законовата база трябва да дойде от Министерството на здравеопазването, казаха от касата.

С влизането ни в ЕС изискванията към всички домове и хосписи ще се повишат, казва д-р Христов, директор на един от първите частни домове у нас - "Буона вита". Така например асансьорът ще е задължителен за сгради с над 2 етажа, както и това всяка стая да има тоалетна. В момента няма дом с архитектурен проект, подчинен на специфичните функции на заведението, ползват се само адаптирани сгради. По неговите думи в момента няма и програма, по която може да се кандидатства за пари за създаване на домове за стари хора, от които има остра нужда.


По-добри домове за стари хора по данни от социалното министерство:

с. Попица, община Бяла Слатина, област Враца, с 56 места;

с. Главиница, община Пазарджик - 17 къщички с обособени дневна, спални за двама, кухненски блок, санитарен възел (48 места)

гр. Априлци - 20 места;

с. Добрин, общ. Крушари, област Добрич - 25 места

гр. Етрополе; гр. Добрич; гр. Средец, област Бургас

с. Ковачевци, община Самоков

Старозагорски минерални бани; с. Баня, община Нова Загора - целогодишна рехабилитация на стари хора от други домове

Лицензирани хосписи от РЦЗ в София

"Възраждане" - ул. "Веслец" 31

"Филаретова" - ул. "Екзарх Йосиф" 45

"Света Анна" - район "Витоша", ул. 731, №3

"Медибул" - район "Витоша", ул. "Боянски възход" 69

"София" - район "Красно село", ул. "Владайска" 57б

"Свети Никола" - район студентски, жк "Младост" 1, бл. 105

"Свети Георги Победоносец" - Банкя, ул. "Варна" №77

"Младост" - район "Младост", ул. "Св. Преображение" №20

"Светлина" - район "Витоша", ул. "Ела" 5




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13000869
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031