Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.07.2009 21:49 - Вътрешнопартийната опозиция в БСП скочи открито срещу Станишев
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 541 Коментари: 0 Гласове:
0



Според Александър Лилов и Татяна Дончева въпрос на морал е подаването на оставка, а т.нар. младежки отбор на Станишев определи искането на вот на доверие като мъжка постъпка. Опонентите на Станишев сами потърсиха медиите, за да отправят публично критиките си към него, докато пресцентърът на БСП организира представители на т.нар. млад отбор на Станишев, за да се изкажат в негова защита.

Седем часа продължи заседанието на Националния съвет на БСП, а две от ключовите фигури в партията и членове на Изпълнителното бюро на БСП - Румен Овчаров и Румен Петков, не взеха думата. Петков само под формата на реплика подкрепил лидера на Лявото крило в БСП Янаки Стоилов, че е необходима радикална промяна в политиката на БСП, разказаха участници в заседанието. Според други пък Петков загитил и Станишев като казал, че не е сега времето "да се занимаваме със себе си и да бъдем кръвожадни". В доклада си лидерът Сергей Станишев пък отчел като политическа грешка само въвеждането на мажоритарен избор на 31 депутати, казаха участници в сбирката. Обяснил, че в противен случай щяло да се създаде впечатление за напрежение и противоречие между БСП и президента Георги Първанов.

Пред журналисти идеологът на Лявото крило и соченият за един от стратезите в БСП Александър Лилов каза, ако се следват принципите на демокрацията и повелята на морала, независимо как се казва сегашният лидер на партията, би трябвало да се оттегли. Според Лилов трябва да се даде време на Сергей Станишев да обмисли своята позиция дали да си подаде оставката или не. До конгреса има доста време и аз се надявам да надделее разумът и моралът, каза Лилов и цитира стара мъдрост "Ако загубиш пост, нищо не си загубил, ако загубиш пари – много си загубил, но ако загубиш достойнството си – всичко си загубил".

Лилов определи като несериозни твърденията на социалисти, че Станишев няма алтернатив като лидер. Равносметката на ръководството на БСП за управлението през изминалите четири години и равносметката на хората се разминават и това е по-тревожното, каза той. Причините за нашето тежко поражение са комплексни и се нуждаем от по-сериозен анализ, в т.ч. и персонален, каза Лилов. Като сериозна причина за загубата на БСП той определи изказването на лидера на ДПС Ахмед Доган в село Кочан, че той разпределя финансовите порции в държавата, които били неправилни по същността си и нелоялни към БСП като стратегически съюз.

Според Татяна Дончева БСП трябва да се стреми към връщане на позициите си във властта - първо в местната власт и след това евентуално "атакуване" на парламента. За това обаче се изисквали лица, които могат да пробият обръча от недоверие около БСП, смята тя. Има стена от недоверие пред БСП, даже на озлобление - така Дончева разчете резултата на БСП на изборите. Не може да се говори за обществена чуваемост, ако не се справим с тази стена, каза тя. Разкритикува, че "има разбиране в част от ръководството на партията, членовете на Изпълнителното бюро, че ще работим на принципа - "говрори си, не ми пречиш" или "като си пееш, Пенке, ле, кой ли ми те слуша".

Секретарят на БСП по младежката политика Кирил Добрев заяви, че не приема позицията на Дончева. Има още 130 членове на Националния съвет, които имат позиция, различна от тази на Дончева, добави той и настоя тя да бъде чута. В отговор едно от младите лица в Националния съвет на БСП - Явор Гечев от Пловдив, каза, че лидерът на БСП Сергей Станишев постъпил по най-мъжкия начин като поискал вот на довервие от легитимния орган. От морална гледна точка председателят иска кредит на доверие, с който да отиде на конгреса и да се кандидатира за лидер на партията, посочи той. Добави, че Станишев е получил от младото поколение в БСП кредит на доверие за промяна на политиката на социалистите.

Зам-министърът на околната среда Атанас Костадинов пък го допълни, че промяната на политиката не може да бъде направена от 15 души, които от 15 години претендират, че притежават знанието за това къде какво трябва да се случи, как да се проведат изборите, как да изглеждат листите.


Тагове:   заседание,   Станишев,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13001385
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031