Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.07.2009 19:26 - Десислава Танева се отказва от министерския пост
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 482 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 22.07.2009 20:26


Министерството на икономиката и енергетиката няма да бъде разделяно и ще бъде поето от експерта от електроразпределителното дружество EVN-България Трайчо Трайков. Това каза за "Дневник" лидерът на ГЕРБ и бъдещ министър-председател Бойко Борисов.

С обявяването на името на Трайков за министър на икономиката и енергетиката Бойко Борисов потвърди появилите се същия ден неофициални информации, че след дълги обмисляния за раздяла на двата ресора или комбинацията им с други сектори като околната среда, на финала е взето решение ведомството да остане в този си вид.

От EVN бяха изненадани от информацията, че техен мениджър ще става министър на икономиката и енергетиката и единственият им коментар бе, че не са запознати с такова негово решение.

Трайков работи за EVN-България от 4 години, колегите му го описват като мълчалив човек, който обаче взима разумни решения, бил технократ.

Борисов обяви още, че номинираната ден по-рано за земеделски министър Десислава Танева, изпълнителен директор на “Мел инвест“, няма да поеме поста. Това ще стори Мирослав Найденов, който във вторник бе представен на фермерите като бъдещия председател на парламентарната комисия по земеделие.

Борисов допълни, че приема оттеглянето на Десислава Танева като бъдещ земеделски министър. Тя по всяка вероятност ще остане начело на парламентарната структура, отговаряща за аграрния сектор.

Нямам никакви съмнения, че Танева няма конфликт на интереси и няма проблеми да поеме поста в министерството, но не мога да си позволя правителството да започне с каквото и да било съмнение в него, заяви Борисов пред "Дневник". Затова той приемал мотивите на Танева, които тя посочи в писмо до него, разпространено на сайта на ГЕРБ.

"От обявяването на номинацията ми за министър започнаха спекулации относно досегашната ми работа и кариера като изпълнителен директор на акционерно дружество и потенциален конфликт на интереси в тази връзка", заявява Танева, която вчера Борисов обяви за бъдещ земеделски министър. "Гарантирам, че такъв конфликт на интереси няма и не може да има, подала съм си молба за освобождаване от управителните органи на всички търговски дружества. Въпреки това съм наясно, че атаките срещу ГЕРБ и министерството сигурно биха продължили по този въпрос", допълва тя. Затова "изхождайки от виждането, че най-важно е общественото доверие, с което едно ново правителство ще стартира работа", Танева заявява желание кандидатурата й за министър да бъде оттеглена.

Утре в 12 ч. Борисов ще върне изпълнен мандата за съставяне на правителство и ще обяви състава на кабинета. Очаква се новия Мионистерски съвет да ъбде избран и да се закълне на 27 юли.

В понеделник Борисов разкри, че прокурорът Маргарита Попова ще е министър на правосъдието, и потвърди, че Николай Младенов ще поеме отбраната. Преди това съобщи, че Йорданка Фандъкова ще поеме образованието, Симеон Дянков - финансите, Цветан Цветанов - МВР, Вежди Рашидов - културата. Засега непотвърдени остават информациите от ГЕРБ, че евродепутатът Румяна Желева ще е външен министър, докато стане еврокомисар, както и че Росен Плевнелиев ще оглави министерството на регионалното развитие.

Почти сигурно е, че бившият експерт в Министерството на околната среда и водите Нона Караджова ще е новият екоминистър. Бъдещ министър на здравеопазването най-вероятно ще е шефът на Българския лекарски съюз Божидар Нанев. Социалното ведомство пък щяло да отиде при кмета на Враца Тотю Младенов, бивш директор на Главна инспекция по труда.


Тагове:   кабинет,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13001944
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031