Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.07.2009 20:32 - Прокопиев vs. Бареков
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1013 Коментари: 0 Гласове:
0



Шефът на “Икономедиа” Иво Прокопиев поиска извинение от бТВ, тъй като според него водещият на сутрешния блок Николай Бареков е позволил в ефир да бъдат разпространени клевети по негов адрес. Бизнесменът изпрати открито писмо, в което съобщава, че адвокатите му подготвят официално писмо до ръководството на бТВ в България и до Джеймс Мърдок, председател и главен изпълнителен директор на News corporation за Европа и Азия, в което настоява за ясно и категорично извинение от медията и за прекратяване на тази порочна практика на разпространяване на слухове и клевети в национален ефир.

“Принуден съм да прибягна до тази форма на публичност, защото днес една от водещите телевизии в България, бТВ, за пореден път грубо наруши професионалните принципи и Етичния кодекс на българските медии и разпространи невярна и злонамерена информация за мен”, твърди Прокопиев. Той се позовава на Етичния кодекс на българските медии, според който разпространяването на слухове и непроверена информация е недопустимо. Гневът на бизнесмена е предизвикан от факта, че водещият допуснал гостът му да разпространи в ефир “… цяла София гъмжи от слухове, че въпросния човек (Иво Прокопиев) е дълбоко задлъжнял…”. Според шефа на “Икономедиа” подобни инсинуации увреждат доброто му име, личната му репутация и целят да създадат смущения в ежедневната работата на фирмите, в чието управление участвал.

Бизнесменът припомня, че това не е първият подобен случай. Друг такъв слух, отново разпространен в същото предаване, преди по-малко от месец, беше “новината”, че Икономедиа, издател на “Капитал” и “Дневник”, е продадена на Христо Ковачки.
Днес обаче границата беше премината, смята Прокопиев. Той заявява, че няма никаква промяна в собствеността на Икономедиа АД и не е имало разговори с никой за продажба на дялове от дружеството. Към откритото си писмо той прилага заверените и одитирани от международен одитор финансови консолидирани данни на двете основни групи, в които има акционерно участие (Алфа Финанс Холдинг АД и Икономедиа АД), и от които било видно, че нямат никакви финансови проблеми. Бизнесменът твърди, че двете компании никога не са имали дългове.

От своя страна Николай Бареков заявява пред електронното издание “Всеки ден”, че днес за втори път е поканил Иво Прокопиев да му бъде гост в студиото и да обясни, всичко, което иска. Предната покана на водещия е останала без отговор. “Не влагам нищо лично. Надявам се г-н Прокопиев да дойде в предаването”, заяви Бареков.

Никоя медия не дължи извинение за това, че е свободна трибуна, която не цензурира своите журналисти и гости, коментират за “Всеки ден” от PR отдела на телевизията. Предаването “Тази сутрин” е на живо и всеки гост може свободно да изрази своите тези, както повеляват добрите практики и общоприетият журналистически кодекс, допълниха оттам.

Името на Иво Прокопиев, който е и шеф на една от най-големите работодателски организации – КРИБ, циркулира в общественото и медийното пространство от доста време. Той е сочен по медиите като човека, който реди бъдещия кабинет на Бойко Борисов.

В края на миналата година свързаният с Борисов журналист Георги Коритаров беше свален от ефира на Нова телевизия. Предаването “Здравей, България” се раздели с него, защото журналистът беше замесен в скандал с шефа на “Лукойл” Валентин Златев. Според информациите Коритаров изнудвал бизнесмена за 3 млн. лева. Той искал да развива съвместен строителен проект в съдружие с олигарха. Златев обаче отхвърлил предложението.

От “Лукойл” информираха Нова за случая и твърдяха, че след като Златев отказал сделката в две предавания, се обадили някакви хора и без никаква връзка споменавали името на Валентин Златев. Официално от Нова телевизия обявиха, че се разделят с Георги Коритаров заради неспазването от страна на водещия на принципите на журналистическия плурализъм и използването на телевизионния екран за лични цели. Самият Коритаров намеси в скандала и столичния кмет Бойко Борисов. Журналистът заяви, че генералът му е изпратил съобщение на мобилния телефон “Вальо Златев ти е много ядосан”. Коритаров заяви, че съжалява, че е бил в една компания с Борисов и Златев.



Тагове:   bTV,   Нова тв,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13047533
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930