Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.07.2009 11:13 - Новият US посланик
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 674 Коментари: 0 Гласове:
1



Новият посланик на САЩ у нас е Марк С. Елънбоугън. Той ще поеме посланическата щафета от Нанси Макълдауни.

Дамата получи повишение във Вашингтон, преди да е изтекъл мандатът й в София. Затова Белият дом избрал Марк Елънбоугън да оглави мисията на САЩ в България, съобщава АСН.

Марк С. Елънбоугън е виден инвеститор, предприемач, журналист и филантроп.
Американецът е известен като експерт по водене на преговори по заплетени проблеми. Той минава 500 000 километра годишно в различни посоки на света, писа преди време германският "Ди велт".

Работата на Елънбоугън започва там, където дипломацията свършва, твърдят запознати. Гостите му обикновено не се усмихват след деловите им срещи и никой не говори за съдържанието на разговорите.
"За някои хора съм американец с немски корени, а за други - немец с американски корени. Аз съм един хамелеон в позитивния смисъл", казва за себе си новият американски посланик в София пред "Ди велт".

Като професор в Оксфорд е преподавал политика, философия и икономика. Той е председател на Борда на директорите на фондацията "Глобъл Панел".

Това е влиятелна организация, която работи в подкрепа на правителствени институции и частния сектор. Тя си е спечелила репутацията на дискретен посредник в трудни спорове в глобален мащаб.

На организирани от "Глобъл Панел" събития са присъствали шефът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише, бившите американски президенти Джими Картър и Джордж Буш баща, британският премиер Маргарет Тачър, бившите държавни секретари на САЩ Хенри Кисинджър, Мадлин Олбрайт и Колин Пауъл, президентът на Азербайджан Илхан Алиев, бившият румънски президент Емил Константинеску, ексдържавният глава Петър Стоянов и др.

Марк С. Елънбоугън поддържа връзки с български политици и държавници като Желю Желев и Соломон Паси.

"Глобъл Панел" се финансира от частния сектор. Тя съдейства за сближаването на политиката с бизнеса и за разширяване на контактите между частниците по света. Клиенти на консултантските услуги на Елънбоугън са Бил Клинтън, Гари Хард, Марио Куомо и др.

Спонсори на фондациите и фирмите му пък са "Майкрософт", "Кока-Кола" и "Луфтханза".



Тагове:   Марк,   Нанси,   посланик,   сащ,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13030802
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930