Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.07.2009 22:45 - Дончева и Чобанов гласят нова партия
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1393 Коментари: 0 Гласове:
0



Бившият червен депутат и отявлен критик на соцлидера Сергей Станишев Татяна Дончева и ексшефът на контраразузнаването ген. Иван Чобанов обмислят създаването на нова социалдемократическа партия, която да привлече разочарованите от политиката на Сергей Станишев членове на БСП. Това са заявили осведомени източници пред журналисти от електронното издание "Всеки ден".

Дончева и Чобанов са намесени в политическа афера с иракски министър и молдовски олигарх, твърди електронното издание "Всеки ден".

Според източниците на изданието, в средата на май Дончева и Чобанов са преговаряли с молдовския бизнесмен и мултимилионер Анатолий Стати за финансиране на новата политическа формация. Той е собственик на компанията “Аском”, добиваща нефт и газ в Казахстан и в редица африкански страни. Стати се съгласил да предостави финансови средства срещу подкрепа и лобиране за бизнеса му в Ирак. На срещата е присъствал и иракският финансов министър Джабр Бакр Ал-Зубайди, който в средата на май беше на петдневно посещение у нас.

Финансовият министър на Ирак беше на дълга визита у нас, която стартира на 11 май. Той разговаря с тогавашния си колега Пламен Орешарски. Водената от Джабр Бакр Ал-Зубайди делегация включваше директора на иракската търговска банка, финансисти, висши държавни служители, отговорни за инвестиционната политика. Той проведе и официални срещи в енергийното министерство, в Министерство на отбраната, с различни бизнес организации, сред които КРИБ и Асоциацията на българските банки.

Татяна Дончева отклони отговора на въпроса дали ще прави нова политическа партия с обяснението, че е в чужбина.

Чобанов отрича за партия, но се познавал с иракчанина и молдовеца

Бившият шеф на НСС ген. Иван Чобанов пък потвърди пред “Всеки ден”, че се е срещал с финансовия министър на Ирак Джабр Бакр Ал-Зубайди на неформална среща на 12 май в София. Чобанов обясни, че двамата са разговаряли за няколко минути във фоайето на хотел “Шератон”.

“Аз се познавам с министъра, той беше на посещение при нашия финансов министър и се видяхме във фоайето на хотел “Шератон”, категорично отричам да сме правили някакви подобни договорки, в това няма нищо вярно”, бе категоричен Чобанов. Той отрече и на срещата му с Ал-Зубайди да е присъствала Татяна Дончева. От думите на контраразузнавача стана ясно, че вероятно Дончева се е срещала отделно с иракчанина.

Татяна Дончева поиска неотдавна оставката на Станишев като лидер на БСП. Тя обвини ръководството на партията, че взима решенията в тесен кръг, като насочи изстрелите си най-вече към Димитър Дъбов и Евгений Узунов. Самата Дончева пък е лансирана от среди в БСП за председател на партията наред с имената на Янаки Стоилов и Младен Червеняков.

“Никакви помощи за политически партии не са договаряни, нито пък за създаване на нова социалдемократическа партия”, каза пък самият Чобанов. Според него се подготвя компромат и нещата са навързани от отделни срещи и разговори помежду им, но среща между тях заедно не е имало. Чобанов отрече и на такава среща да е присъствал молдовският бизнесмен Анатолий Стати. “Със Стати се познавам, но това няма нищо общо, просто навръзват различни факти от различни моменти”, категоричен бе Чобанов.

Източници на “Всеки ден” твърдят, че през пролетта на тази година ген. Чобанов е пътувал до Киев, за да предотврати екстрадирането в Молдова на сина на Стати, който е бил задържан от местните власти. Генералът е трябвало да използва връзките си с украинските спецслужби.

image
Татяна Дончева, снимка: в. Стандарт

image
Иван Чобанов, снимка: Днес.бг

Връзката Дончева - Чобанов

Дончева е близка до Чобанов. През есента на миналата година в разгара на скандала с подслушването на журналисти от ДАНС в скандално известната разработка “Галерия” стана ясно, че са подслушвани и Дончева в качеството й на депутат, и Чобанов като бивш шеф на НСС. Той е водил разговори с нея и с офицер от ДАНС, а Дончева от своя страна е разговаряла с журналиста Огнян Стефанов. След това в сайта “Опасните” пък се появиха информации за корупционни схеми по върховете на властта, включително и в ДАНС, засегнат бе Алексей Петров, съветник на председателя на ДАНС.

Делото стартира заради изтичане на класифицирана информация от ДАНС в момента, когато шефът на ДАНС Петко Сертов е бил в отпуск и е бил заместван от Иван Драшков, твърдяха официално от агенцията. Самият Драшков заяви, че това не е вярно.

Според осведомени източници пък тогава Дончева е имала интерес да замени зам.-директора на ДАНС Иван Драшков с бившия му началник в НСС ген. Иван Чобанов. В крайна сметка Драшков беше отстранен от ДАНС с мотив “уронване на престижа” на агенцията. Тогава стана ясно, че той е подкрепил подписка срещу народния представител и заместник-председател на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Татяна Дончева. Подписката в ДАНС била затова, че Дончева е изнасяла класифицирана информация. Тогава бившият вътрешен министър Румен Петков заяви, че отстраняването на Драшков е груба грешка.

В първите дни на януари т.г. Петко Сертов разпореди работна група от ДАНС да прецени кои от материалите от “Галерия” ще се декласифицират и ще се оповестяват публично. Няма срок за приключване на работата, макар че тогава от ДАНС обещаха това да стане в най-скоро време. Все още официална информация по случая не е подавана от ДАНС.

Илия Божинов очаква Дончева да напусне БСП

Димитър Дъбов каза пред “Всеки ден”, че се съмнява, че Татяна Дончева ще прави нова партия. “Според мен това е много далеч от истината. Не е характерно дори и за Таня. Тя може да е странна, може да я упрекват в много неща, но подобна глупост не вярвам да направи”, каза той.

“Тя и да иска да прави такова нещо, няма да е вляво. Ще бъде някъде в центъра, защото Татяна Дончева не е известна с някакви леви настроения, нищо, че беше част от БСП”, коментира пред “Всеки ден” скандално напусналият БСП Илия Божинов. Той оглави преди време партия Българската левица. “Никой не обича Татяна Дончева, дори и в Габрово не я обичат. Не е популярна в партията, повече я харесват журналистите и хората извън БСП, защото тя има остър език и говори интересни неща. Но вътре в партията не я харесват, защото първо, не е лявомислеща, и второ, защото поначало не обича да играе отборни игри. Играе си индивидуално. Опцията е да напусне партията, отколкото вътре в партията да намери лоби, с което да работи заедно”, коментира Илия Божинов.

“Доколкото разбирам, те продължават вътре в БСП да се карат. Но начинът, по който бе насрочен извънредния конгрес, показва, че Дончева няма никакви шансове да промени нещо. Но не бих се учудил, тя е действена личност. Тя беше близка с Овчаров, но се скараха, защото прави глупост”, така Божинов коментира евентуалните бъдещи партийни проекти на Дончева. Според него тя опитва да се еманципира. “Овчаров не може да я контролира. Но очевидно търси някой да свърши мръсната работа по очернянето на Станишев, защото Овчаров смята да бъде шеф на БСП. Неговите амбиции са в дългосрочен аспект”, добави Божинов. Овчаров ще излезе, когато Станишев падне под натиска на другите, прогнозира бившият социалист. Тогава най-вероятните кандидатури са неговата и на Кирил Добрев, който пък ще бъде подкрепен и от президента, смята той.

Кой е молдовският бизнесмен Анатолий Стати?

Анатолий Стати е най-богатият човек в най-бедната държава в Европа – Молдова. Той оглавява “Стати Холдинг”, чиято дейност е всеобхватна - информационни технологии, петролна индустрия, финанси, недвижими имоти, фармацевтика, спорт и др. От 1999 г. Стати притежава две малки петролни и газови компании в Казахстан - KazPolMunai и Tolkynneftegaz, в които е инвестирал половин милиарда долара. Холдингът развива дейност и в Туркменистан, Кюрдистан и Северен Судан.

Освен че името на Анатолий Стати се свързва с милиарди долари, той е известен и с отдавнашната си вражда с молдовския президент и лидер на Комунистическата пария Владимир Воронин. Ненавистта на Воронин стигна до там, че през октомври миналата година той изпрати до казахстанския се колега Нурсултан Назарбаев писмо, в което призовава властите в Казахстан да предприемат действия срещу дейността на Стати в страната. Макар че тогава Воронин стана обект на подигравки в медиите, че този път е преиграл, преди месец стана ясно, че казахстанските власти са започнали криминално разследване срещу Стати и повдигнаха данъчни искове срещу притежаваните от него петролни компании.

Във въпросното писмо Владимир Воронин пишеше още, че олигархът ръководи и финансира пропагандни кампании и по непрозрачен начин финансира политически партии, които са в опозиция на управляващите комунисти. През август миналата година Анатолий Стати излезе с официално изявление, в което отхвърли обвиненията, че финансира определени политически сили в Молдова.

В изявлението се казваше, че неговото семейство не желае да се замесва “в мръсната политическа игра…Колкото до обвиненията във финансиране на политически партии – което между впрочем е конституционно право на молдовските граждани и компании – бих искал да заявя, за да премахна всички подозрения, че не финансирам политически формации в тази страна. Ние имаме други проблеми, с които да се занимаваме”.

Въпреки категоричните твърдения на Стати, че не се намесва в политическия живот в страната, заместник-директорът на неговия холдинг Юрий Лянка се появи в листите на опозиционната Либерал-демократическа партия за провелите се на 5 април парламентарни избори. По-рано друг от ръководството на компанията– бившият зам.-министър на външните работи Анатолий Салару, който е и роднина на Стати, стана зам.-председател на Либералната партия. А синът на милиардера – Габриел, е женен за дъщерята на лидера на Демократическата партия. Това са трите партии, които успяха да премират изборната бариера и да влязат в парламента, където мнозинство имаха комунистите.

Изборите обаче бяха последвани от масови протести на опозиционните сили, които прераснаха в безредици в столицата Кишинев. Президентът Воронин побърза да обяви, че те са били организирани и предварително финансирани. “Ние знаем кои са тези спонсори. Някои от тях, като Габриел Стати, вече са напуснали територията на Молдова, за да избягат от отговорност. Те избягаха от страната с три бронирани автомобила, съпроводени от 10 телохранители”, каза държавният глава.

По-късно Габриел Стати беше задържан в украинския град Одеса и беше екстрадиран в Молдова, където в момента се намира в ареста и чака започването на процес. Срещу него е повдигнато обвинение в опит за превземане на властта и организирането на масови безредици. Наказанието, което се предвижда за “организиране на масови безредици” е лишаване от свобода за срок от 8 до 15 г., а за “действия, извършени с цел превземане на държавната власт” – от 20 до 25 г. затвор.



Тагове:   партия,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13029661
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930