Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.07.2009 22:11 - Как Маргина и Косьо Самоковеца си взеха дипломи от УНСС
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 764 Коментари: 0 Гласове:
1



Легендарната корупция в УНСС, превърнала се от години в градски фолклор, най-после попадна под ударите на закона след шумния арест на Петкан Илиев, главен асистент от университета и експерт по корупцията. 50-годишният преподавател от УНСС Петкан Илиев бе хванат в крачка, докато прибираше рушвет от студент, за да му уреди изпитите. Оказа се, че Петкан е превърнал в манифактура дребната студентска далавера дубльори да се появяват вместо студентите и да взимат изпитите им. Срещу сумата от 4 000 лева преподавателят в УНСС осигурявал пълно факултетно обслужване – изготвял дори и фалшиви лични карти чрез свой приятел в полицията, с които дубльорите се появявали на изпитите, вместо неподготвените студенти.

Публична тайна е, че в икономическия другаруват с корупцията още от социализма. Тогава заради практиката да се прибират пари от чуждестранни студенти от братски републики и африкански джунгли се бе родила нова абревиатура на УНСС – “Утре Носи Съответната Сума”.
Масовото купуване на изпити, издаване на фалшиви дипломи и дори на професорски звания и научни титли обаче дамгоса икономическия университет в началото на 90-тте.

Тази порочна практика продължава и до днес, колкото и яростно да е отричана от ректора на УНСС Борислав Борисов.

Доскорошният министър на образованието Даниел Вълчев пък предпочете да стартира реформата в системата на училищата, вместо да изкорени корупцията от висшите учебни заведения, нароили се като гъби в последните години. Заразителният корупционен характер на УНСС, останал дълго време безнаказан, обхвана цялото висше образование и днес далавери с уреждане на изпити и дипломи се извършват дори в бастиона на Алма матер – Софийския университет.

Месеци преди да бъде убит, Косьо Самоковеца си купи диплома от УНСС и гордо се фукаше пред журналистите, че е с висше икономическо образование. За никого не бе тайна, че контрабандният бос е занесъл съответната сума на когото трябва. Говореше се, че тапията му е струвала 10 хиляди лева.

Висше икономическо образование в УНСС е завършил босът на СИК Красимир Маринов, макар никой да не е виждал Големия Маргин зад студентската банка.

От 6 години насам УНСС се управлява от професор Борислав Борисов, който замени спорния Камен Миркович. Борисов няма проблемите на предшественика си – той тушира опозицията и критиците си още месеци след встъпването си в длъжност през 2003 г. и не случайно през октомври 2007–а на Общото събрание на университета бе единственият кандидат за апетитния пост.

Тогава професорът беше преизбран досущ като Тодор Живков с гласовете на 268 души от общо 276 гласували.

“Кой смее да се опълчи на професора, та той е личен приятел и съветник на Георги Първанов, другарува и с Румен Петков от години”, твърдят преподаватели от УНСС.

Преди да поеме управлението на най-корумпираното учебно заведение, професор Борисов бе депутат от БСП в 39-ото Народно събрание и оттам датират добрите му контакти с почти всички политически лидери в страната.

Преди три години пък Никола Филчев бе удостоен с титлите професор и доктор на науките, след като бе привлечен от УНСС да преподава наказателно право на студентите.

Твърди се, че бившият финансов министър безконтролно отпуснал крупни суми на ректора, който за благодарност му връчил почетната титла “доктор”. Става въпрос за милиони, които не са били заложени в бюджета”, твърдят запознати с аферата. /БЛИЦ


Тагове:   ВУЗ,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13042212
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930