Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.07.2009 22:21 - Подслушването минава към МВР
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 3162 Коментари: 7 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

МВР да контролира издаването на разпечатки от телефонните разговори, а не самите мобилни оператори. Това е предложението на новия вътрешен министър Цветан Цветанов, изразено днес. По този начин на практика се оказва, че МВР цели да сложи ръка върху подслушването, съобщи електронното издание "Всеки ден".

Цветанов посочи, че една от приоритетните му задачи ще е до края на август да прокара законова поправка, чрез която да се разреши на службата Дирекция “Оперативно-техническа информация” (ДОТИ) да вади телефонни разпечатки на проследявани лица. В момента от МВР чакат решение от съда за подслушване и искат разпечатки от мобилните оператори. Според Цветанов тези разпечатки се бавят с по 1-2 месеца, а ДОТИ разполага с техника, която може да вади разпечатки и без намесата на оператори.

В ДОТИ има терминал, през който минава целият трафик на мобилните оператори и интернет, така че работата ще се върши много по-бързо, обясни Цветанов. По-рано министърът коментира, че трябва да се прави разграничаване между Специални разузнавателни средства (СРС) и разпечатки, като двете да не бъдат поставяни под общ знаменател.

По този начин се избягват някои от изискванията в сега действащият Закон за специалните разузнавателни средства, според когото те се контролират от специално Бюро за контрол на СРС-тата. Ако се наложат законодателни промени, които да дадат правомощия на МВР да вади разпечатки, на практика ведомството ще може да подслушва без да се съобразява, както с Бюрото, така и със закона, а единствено с волята на министъра.

Твърденията, че разпечатката не е специално разузнавателно средство се споделят от редица експерти от МВР, които са привърженици на идеята разпечатките да се ползват без знанието на операторите, СРС-тата са вид подслушване, а не проследяване, каквото представлява разпечатката.

Идеята МВР да следи безконтролно се прокрадна и още преди време. Специална наредба на министъра от началото на 2008 година разреши данните от действията в интернет и разговорите по фиксирани и мобилни телефони да са достъпни в реално време от службата ДОТИ. Според тази наредба съдържанието на разговорите и кореспонденцията не можеше да се предоставя на МВР директно. Единствено то може да бъде давано при решение на съответния председател на съда съгласно разпоредбите на ЗСРС.

Според наредбата обаче всички телефонни оператори и интернет доставчици са длъжни да осигурят на МВР “пасивен технически достъп чрез компютърен терминал” до съхраняваните данни. Експерти обясниха, че това фактически означава, че от МВР ще имат достъп без човешка намеса и без знанието на самия оператор.

Текстът на тази наредба обаче бе отменен като противоконституционен. В началото на тази година обаче от МВР отново се опитаха да прокарат идеята с промени в Закона за електронните съобщения (ЗЕС), които ще позволяват на МВР неконтролируем достъп до информация за телефонни обаждания през фиксирани и мобилни мрежи, изпратени SMS-и и електронна поща.

Става дума за скандалния чл. 5 от Наредба 40 на МВР и Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС), който беше отменен от петчленен състав на от Върховния административен съд (ВАС) през декември 2008 г. Една година след появата на наредбата и 3 месеца след отмяната на спорния текст като нарушаващ и Европейската конвенция за правата на човека, той се появява отново - този път бе внесен в проектозакон за второ четене. Този текст трябва да осигури на МВР т.нар. пасивен технически достъп до съхраняваните данни.

Въпросната наредба 40 предизвика недоволството на интернет доставчиците и правозащитниците. Представители на мобилни и фиксирани оператори коментираха, че МВР и сега има достъп до информация за проведените разговори и следи участниците в тях, без да иска разрешение от телекомите по Закона за специалните разузнавателни средства.

Скандал с използването на разпечатки се развихри и в парламента покрай секретното дело “Галерия”, където се оказа, че редица депутати и журналисти са били проследявани по този начин. Дори шефът на Дирекция “Вътрешна сигурност” към ДАНС Владимир Писанчев бе уволнен заради скандала. С поста си зам.-шеф на ДАНС се раздели и Иван Драшков.

Оказа се, че ДАНС е изискала разпечатките с телефонните разговори на депутати, за да разбере как е изтичала класифицирана информация от службата. Това става ясно след проверка в агенцията, извършена от депутати от парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред. На заседание на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред са огласени резултатите от проверката, извършена в ДАНС от депутати от комисията на 30 септември м.г. Става ясно, че искането на разпечатки и записи чрез СРС-та на телефонни разговори по делото “Галерия” са били без посочена обосновка. Парламентарната комисията по вътрешна сигурност и обществен ред предложи тогава да се формира специализиран орган за парламентарен контрол на ДАНС. Днес шеф на тази комисия е Иван Костов. В първите дни на януари 2009 г. директорът на ДАНС Петко Сертов разпореди по преценка на работна група да бъдат публично да бъдат оповестени част от материалите от “Галерия”. Досега това не е станало и все още никой от ДАНС официално не съобщава кои журналисти са били подслушвани.




Гласувай:
1



1. анонимен - Да му мислят " интересните " обекти.
31.07.2009 10:57
Въпреки всичко и аз, при съмнително обаждане , винаги " съобщавам, че съм в Русия и питам как е майката на обаждащия се субект".
цитирай
2. konstant7 - Пълен контрол,за всичко...
01.08.2009 06:38
Това е мечтата на всяка власт и държава.
Да му мислят животните .... / по Оруел/
цитирай
3. emil60 - Нека да ме подслушват!
02.08.2009 17:44
Все ще научат нещо полезно:
Да обичат децата си
Да обичат красотата
Да обичат близки и роднини
Да обичат колегите си
Да обичат съблогърите
Да обичат себе си, а то е най-трудно...
Не бива да се страхуваме, че сме се родили на този свят и че сме хора...
цитирай
4. boristodorov56 - Мирише отвратително на милиционерщина!
03.08.2009 08:56
А какво друго да очакваш от Бойко Рапона и Цеци Плафона!
цитирай
5. emil60 - Простено да ти е!
03.08.2009 20:44
boristodorov56 написа:
А какво друго да очакваш от Бойко Рапона и Цеци Плафона!


Защо трябва да се използват такива думи? Дори истинските престъпници не бива да се наричат така, защото престъпника е болен човек и трябва да му се помогне...А Бойко е помагал на много хора, но има ли значение това за теб... Всеотдайната омраза все пак е нещо, което не всеки притежава...
цитирай
6. boristodorov56 - Дори истинските престъпници не бива да се наричат така, защото престъпника е болен човек и трябва да му се помогне...
03.08.2009 23:07
Благодаря за великодушието ти да опростиш, мен бедният грешник и страдалец в ползу гербу бойков.
Ти разбираш ли за какво става дума в моя коментар?
Не знам къде е това Димово, но струва ми се, че се налага да надскочиш рамките му за да се досетиш, а е толкова елементарно...
Намордник ще ни слагат...
Твоя Бойко Светията и Цветан Мистрията!
Така по-ясен ли съм.
Пак ми прости, мен грешника...
цитирай
7. emil60 - OK
05.08.2009 10:36
Колкото, толкова...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12995609
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031