Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.07.2009 22:10 - Проверяват ВИАС и Лесотехническия за търговия с изпити
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1114 Коментари: 0 Гласове:
0



Аферата "Петкан" е на път да взриви още университети, пише "Стандарт". Преподаватели и от други вузове също са уреждали изпити срещу заплащане. Освен УНСС, Софийска градска прокуратура погва и други висши училища по сигнали за корупция, съобщи говорителката Стелияна Кожухарова. Магистратите са разпратили писма до вузовете с молба да им бъдат предавани всички жалби от студенти в случаите, когато са им искани пари за изпит или заверка на семестър. Ще бъдат разпитани голяма част от преподавателите в УНСС и много студенти.

В момента има образувана една преписка и едно досъдебно производство във ВИАС, както и дознание в Лесотехническия университет, съобщиха от прокуратурата. Те не са свързани със случая "Петкан", а корупцията там не е организирана в такива стройни схеми, казаха магистратите. И трите проверки обаче са срещу неизвестен извършител.

Вече има и осъдена преподавателка - Надка Моллова от ЛТУ, която е поискала 3 компютъра, за да даде заверка на студент. Тя е получила 1,5 години условно с тригодишен изпитателен срок. Дамата бе заловена миналата година, но присъдата й е от тази пролет.

Междувременно интернет форумите се пълнят с проверени и непроверени сигнали за търговия с изпити във всички висши училища. "Търся студент втори-трети курс за вземане на изпит" - тази обява например не е университетски фолклор, а съвършено истинска. Пусната е в младежки форум, а авторът на офертата обяснява по-долу, че става дума за вземане на изпит от първи курс, на който веднъж вече е изкарал двойка. Твърди, че плаща 300 лева.

Схемата "Петкан", която МВР разби преди дни, всъщност съществува от години и не само в УНСС. Става въпрос за услуги, които се предлагат от множество "агенти". В известен смисъл онова, заради което изгоря Илиев, е редовна практика и дава прехрана на някои от добрите студенти в горния курс, които вземат изпитите на зайците срещу далеч по-приемливи тарифи от четирите бона, които Илиев е прибирал. "Дубльор" за кандидатстудентски изпит например може да се пазари и само срещу хилядарка, а ако е за текущо препитване от сесията, закъсали колеги, които не са при този преподавател, се навиват и за двеста лева.

Тарифите за различните "услуги" са различни, разказват студенти. Едно е да ти вземат конкретен изпит, друго - да се прехвърлиш от непрестижната специалност, в която те е запратил компютърът в първи курс, във финанси втори курс. Това е честа практика и в Софийския университет, където първокурсници по педагогика във втори курс изведнъж отскачат в право и на никого не му прави впечатление. Слуховете за цените ходят от човек на човек и понякога не може да се разбере кое е конкретна оферта и кое - студентски фолклор.

Всички младежи обаче са единни, че тарифите скачат, колкото повече хора по веригата са замесени, тъй като всеки агент прибавя за себе си поне стотачка отгоре. Другата твърдо установена практика е, че най-евтино е да ти вземат изпит на редовна сесия. На поправка е по-скъпо, а на "ликвидация" цената скача поне двойно.

Агентите висят в кафенетата

Повечето преподаватели избягват да си искат директно суми от студентите. Публична тайна е, че ако искаш да си платиш, трябва да минеш през така наречените агенти. Те най-често са настоящи или бивши студенти. "В "Ганчев" (кафе срещу УНСС) има един мъж на около 50 години, за който се знае, че е "агент", разказват студенти.

В СУ подобни лица висели в двора на университета или в кафето на "Шипка". Желаещият да използва услугите им казва с какво точно е закъсал и си оставя телефона. Агентът поема нещата оттук нататък.

Проблемът е, че нерядко студенти са изгаряли с пари, защото си плащат преди услугата и в крайна сметка ги късат. Причината е, че понякога въпреки своята вездесъщност агентите попадат на неподкупни преподаватели. Повечето от тях обаче откровено си казват "При тоя ще стане, при тоя няма", разказват студенти.

Ако агентът трябва да мине през няколко души, за да достигне до съответния канал, сумата става по-висока. Така цените може да варират от 200 до 700 лева, разказват младежите. В тези случаи не говорим за "дубльори", а за директно уреждане на нещата с преподавателя. В някои от случаите, когато той не взема пари, може да ти струва малко по-скъпо да държиш изпит при друг преподавател, като за целта се подава молба в Ректората.

Системата обаче невинаги работи, в тези случаи най-често остават измамени, които са си дали парите, и след това пият една студена вода за въпросната сума.


Тагове:   ВУЗ,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13033237
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930