Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.07.2009 20:28 - Първи пукнатини в отношенията Първанов-Борисов
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 965 Коментари: 0 Гласове:
1



Президентът Георги Първанов отново защити съвместните енергийни проекти с Русия, подписани от него и Владимир Путин, като настоя държавата да не се оттегля от тях и да не търси частни инвеститори. В същото време той се обяви срещу "нова вълна" на лустрация, защото това било "водене на класова борба с нов знак".

"Мисля, че е важно, когато се прави новата енергийна стратегия на този кабинет да има елементи на приемственост и да не се правят разчетите само на това, което ще се изхарчи или спечели в този мандат", каза президентът в петък по време на посещението си на хълма Трапезица във Велико Търново.

Той обаче е съгласен новото правителство да подложи на анализ големите енергийни проекти, чието изпълнение бе преустановено още преди три седмици след писмо на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов до Българския енергиен холдинг.

Министрите от икономическия екип на новото правителство смятат, че АЕЦ "Белене", "Южен поток" и "Бургас-Александруполис" трябва да бъдат преразгледани, тъй като в условията на финансова криза и дупка в бюджета от 2.5 млрд. лв. до средата на тази година, държавата не може да се ангажира с тях. Засега мнението е, че тяхната реализация трябва да стане на пазарен принцип, ако се намерят частни инвеститори.

Големите енергийни проекти са инвестиция в енергийната сигурност на страната, в стратегически план от порядъка на 2015-2020 г. Ако искаме да бъдем енергиен център на Балканите, трябва внимателно да преценим какво да правим, каза Първанов.

"Не приемам онова, което прозвуча по-скоро от подкрепящите формации, да се спрат големите проекти с идеята, че те стрували много пари и да се търси отдаването им изключително на частни начала. Европа и световният опит показват, че държавата е тази, която се ангажира с правенето на енергетика. Ако искаме наистина да имаме енергийна сигурност, държавата трябва да се ангажира с тази енергийна сигурност, а не да я оставя на частници, още по-малко на частници, които са отвън и които ще имат своите интереси. Така че аз съм за това да се направят анализите, да се направят изчисленията, но в същото време да не се губи стратегическият поглед", каза още Георги Първанов.

Лустрационните кампании – "класова борба с нов знак"

Президентът, който бе обявен за агент на бившата Държавна сигурност с агентурно има Гоце, подкрепя идеята на премиера Бойко Борисов да бъдат качени в специална страница в Интернет досиетата на агентите на бившата ДС. Той каза, че винаги е апелирал всичко да се огласи, за да може всеки да си прави изводите за това кой в каква степен е бил полезен на държавата или пък е изпълнявал някакви други функции.

Първанов обаче предупреди, че не иска покрай това да се разгръщат нови лустрационни кампании. "Аз отклонявам категорично идеята за нова лустрационна вълна, след като имахме преди време един закон "Панев" и други печално завършили опити за лустрация", коментира той пред журналисти във Велико Търново.

Макар че в Германия, Чехия и в други бивши комунистически страни е въведена забрана за агенти на бившите комунистически тайни служби да заемат висши публични длъжности, президентът Първанов определи това като "водене на класова борба с нов знак 20 години след началото на прехода" и ги оцени като излишна за България битка в условията на криза.

Сега ни е необходима консолидация на обществото, а не търсене на нови разделителни линии, заяви президентът.

Повод за коментара му е гласуваното в новия парламентарен правилник ограничение, според което кадри на ДС не могат да участват в ръководствата на НС и на комисиите му, както и в международни делегации. Това попречи на депутата от ГЕРБ Божидар Димитров да оглави комисията по култура и затова бе изтеглен от премиера Борисов в правителството като министър без портфейл за българите в чужбина.

Президентска република?

Президентът също така смята, че по време на криза да се занимаваме с Велико народно събрание е пилеене на политически ресурс.

Мисля, че не бива да нарушаваме тази конституционна схема, заложена в началото на прехода. Тя е работеща, заяви президентът, който бе във Велико Търново за среща с участниците в летния семинар "Съхрани българското" на историческия хълм Трапезица. Нееднократно съм заявявал, че съм за запазване на парламентарния характер на републиката, но са възможни корекции в президентските правомощия, каза още Първанов по повод лансираната по-рано през деня от бившия президент Желю Желев идея за президентска република.

В коментар по тази тема Бойко Борисов заяви, че е за открито управление.

Един премиер трябва да се подготви за подобни изказвания, каза Борисов в отговор на въпроса дали би приел такъв тип управление, но не пожела да отговори дали би се кандидатирал за президент при евентуална бъдеща президентска република.
Аз съм демократичен човек и когато се взимат такива важни решения, трябва да се чуят всички политически партии, да има широка дискусия, каза Борисов.

"Нещата трябва да се решават чрез обществена дискусия. Желю Желев е много уважаван от мен. Той просто е казал нещо, което трябва да се обсъди“, заключи Борисов.
 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12996505
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031