Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.07.2009 20:36 - Шефът на ДАНС остава на поста. Засега
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 857 Коментари: 0 Гласове:
0



Председателят на ДАНС Петко Сертов не смята да подава оставка. Борисов не му я искал. Двамата се видели на четири очи, за да разгледат отчета на Сертов за дейността на агенция през последните 6 месеца.

Говорителят на ДАНС Зоя Димитрова отхвърли слуховете за оставка на директора на агенцията Петко Сертов. Тя потвърди, че е  имало среща между двамата, която е протекла в "конструктивен дух".  Сертов и Борисов са обсъждали доклада на шефа на ДАНС за работата на агенцията през последните 6 месеца. Мнението на служителите в ДАНС е, че за този период е направено повече, отколкото през последните 20 години.

ДАНС е подчинена на премиера, по чието предложение президентът издава указ за назначаване на председателя й, който има петгодишен мандат. Сертов пое поста преди около година и половина.

Очакванията да му бъде поискана оставката бяха подкрепени и от еднозначно негативните оценки за работата на ДАНС, дадени от вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Миналата седмица той повтори, че спецагенцията, създадена по инициатива на бившия премиер Сергей Станишев, категорично не е оправдала очакванията и доверието на обществото и на Еврокомисията. ДАНС отиде в друга функция, която не й беше вменена, смята Цветанов.

Преди ден съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов, който ще е първият шеф на комисията за контрол на ДАНС, съобщи, че на Сертов му е било отказано готвено посещение в САЩ, тъй като американските партньори също са загубили доверие в него.

Първото нещо, което Цветанов направи като вътрешен министър, бе да възстанови компетенциите на ГДБОП, която бе до голяма степен изпразнена от съдържание заради прехвърляне на функции към ДАНС. Предстои да се премахне дублирането между МВР и ДАНС, като идеята на новото мнозинство е агенцията занапред да се занимава само с контраразузнаване, анализи и контрол върху стоките с двойна употреба, а аферите по високите етажи на властта и тежката организирана престъпност да се разследват отново от МВР.

Възможно е Борисов да е решил да не сменя Сертов, за което би му било нужно съгласието и на президента Първанов, тъй като ключовата роля на ДАНС ще бъде отнета и тя ще остане с по-ограничени функции. Възможно е обаче Сертов да запази поста си в резултат на сделка между президента и новия премиер.

ДАНС трябва да си остане чисто информационна служба, която да анализира информацията и да я подава към съответните служби в МВР. ГДБОП трябва да се възстанови така, както е съществувала с тези функции и пълномощия, които имаше преди това, заяви шефът на вътрешната парламентарна комисия Анастас Анастасов (ГЕРБ) в петък пред БНТ.

В отговор на въпрос за смяната на Сертов той първо каза, че не са водени такива разговори, а после уточни, че не знае дали са водени.

"ДАНС вече работи повече от една година и трябва един по-задълбочен анализ на дейността на самата служба и едва тогава могат да се правят заключения за дейността на самото ръководство", каза още Анастас Анастасов.



Тагове:   данс,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13000478
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031