Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.08.2009 12:09 - Цвятко Цветков: Опасявам се за живота на Доган
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1121 Коментари: 1 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Бъдещият премиер няма да сбърка, ако остави Петко Сертов начело на ДАНС, Алексей Петров знае неприятни за Бойко тайни - твърди бившият ДС- шеф Цвятко Цветков. Сергей Станишев и БСП излизат, Бойко Борисов и ГЕРБ влизат в управлението. Признатият анализатор - бившият зам.-началник на Шесто, ексглавен секретар на МВР и шеф на отдела по национална сигурност към “Позитано” 20, специално за “ШОУ” прогнозира какво се случва при поредната смяна на властта.

image Цвятко Цветков

  - Г-н Цветков, шумните поръчкови убийства позатихнаха от доста време. На какво го отдавате?

- Поръчково се убива за две неща – за пари и премахването на знаещи хора. В момента обаче положението в черната икономика е много хаотично. От друга страна, пионерите на престъпния бизнес на прехода бяха доста поразчистени. Лейтенантите в подземието се боричкат, но още не са създадени новите босове, които да овладеят тази територия на черния бизнес у нас. Така че битката на лейтенантите за превръщането им в босове предстои.

- А как да си обясним, че големите босове бяха отстреляни при управлението на НДСВ, замесено с ваше участие, и следващото - това на тройната коалиция?

- Много бяха отстранени още при Костов.

- Факт е, че най-големите играчи бяха премахнати при последните две управления, при това някои от тях – още в самото начало?

- Да, но много крупни фигури се създадоха при управлението на Костов – Косьо Димитров – Самоковеца, Иван Тодоров – Доктора и др., които от средни играчи се превърнаха в асове. При неговото управление най-сериозно беше преследван Илия Павлов, а

при царя беше застрелян, защото доби много сериозни позиции за влияние.

С Иван Тодоров – Доктора пък изчезна завинаги много информация и никой няма да разбере какво имаше в онова куфарче с оня списък с инициали и суми срещу тях при втория опит за атентат срещу него. Така че на новия премиер наред с другите си кахъри ще му се наложи сериозно да се заеме с броженията и раздвижването в подземието, защото е ясно, че не можеш да водиш антикорупционна политика без сериозна борба с организираната престъпност. Това ЕС ще го наблюдава под лупа.

- В едно писание вие го ласкаете чрез един много тънък намек, общо взето, по следния начин – като главен секретар Бойко Борисов показа, че умее да се справя, но понякога това беше свързано с конфликти чрез отстраняване на тези, срещу които той работеше - силовите структури. Не подхранвате ли по този начин слуховете за тайните полицейски ескадрони, които ликвидират подземни босове? Факт е, че най-много високопоставени глави от подземието паднаха именно по негово време.

- Не. Имам предвид съвсем друго. Трябва да му се признае, че умело използваше една стара полицейска скрита тактика и практика – да

настройва едни срещу други фигурите в подземието, за да може конфликтите да си ги решават помежду си, а полицията малко да се облекчи

при тия кървави решения на проблемите им. Но ако той и сега, не дай Боже, започне да прилага тази тактика при преразпределянето на територии и на интереси по време на управлението си, това може да доведе до нежелани конфликти.

- Всъщност защо му е да го прави? Тогава е бил главен секретар на МВР и просто си е вършил работата, но защо му е да го прави като премиер?

- Без да ме разбирате абсолютно буквално, става въпрос ето за какво. Сега се пита – кои седят зад него като кръгове. Той отрича, но голото отричане не върши работа. Първо, става въпрос за кръга, който носи названието “Глобална България”. Там са Цветелина Бориславова, финансистът Светослав Божилов, банкери, бизнесмени. Там можем да сложим Иво Прокопиев и някои други.

- С Иво Прокопиев по принцип се идентифицира кръгът “Капитал”. Да не би да говорите за другото название на този кръг?

- Не, не бъркайте нещата. Едното и другото не се припокриват. Иво е един бизнесхищник, който обаче, общо взето, се мъчи да действа с прилични средства при решаването на въпросите. Но това не значи, че конкурирайки други, няма да се помъчи да им изземе територията. Той има освен всичко друго бизнес, свързан с медиите и вече му е обещано да бъде преследвана Ирена Кръстева, т.е. някои неща, които тя е взела, ще бъдат преразгледани и ограничени. Самият Ахмед Доган дълго време благодарение на политически и властови структури тихомълком получи повече, отколкото е неговото политическо представителство. Увлече си и като че ли малко късно забеляза, че

по-нататъшното разширяване на икономическите територии ще му носи сериозни рискове.

- Впрочем вие сам намеквате - аз се опасявам за Ахмед Доган при положение, че се стигне до напрежение и конфликти след изборите? Казвате, има Доган, има проблем – няма Доган няма проблем. Ако говорим без увъртания, опасявате се за физическото му ликвидиране, така ли е?

- Да, опасявам се, че ще бъде отстранен, ликвидиран.

- Между другото, публична тайна е, че вече имаше опит за атентат срещу Доган, който бе прикрит?

- Аз не знам дали е имало такъв опит за атентат. Това са медийни интерпретации. Няма достоверна полицейска информация. Имаме само едно – дълго време той беше под засилена охрана на НСО, която преди дни вече е снета.

- Значи, да очакваме, че Доган ще се понаведе, ще се сниши, докато премине бурята, както каза в едно мъдро откровение навремето Тодор Живков?

- Напротив. Той сега ще бъде остра опозиция. И скоро това ще стане факт. Онзи ден ми го сподели в кулоарите на “Сеизмограф” и Лъчезар Иванов. Според него основни хора на Доган започват да се държат по начин, съвсем различен от преди. Дори един Лютви Местан. ДПС ще бъде много остра опозиция и тук Бойко Борисов трябва много да внимава. За да не се чуди после какво да прави, той трябва да се съобрази с една линия – новото развитие на етнорелигиозните отношения в света. И тази линия е начертана от Барак Обама, от папата и големите държави. Ще му се наложи да се съобрази с нея и да балансира и хармонизира отношенията у нас, вместо да продължава с това анти-ДПС говорене.

- Вие нещо бъркате. Бойко Борисов говори не срещу турския етнос и ДПС изобщо, а срещу корупционните практики, обръчите и върхушката на ДПС?

- Не бързайте. Не бъркам. Върхушката на ДПС без съмнение повече прилича на корпорация, която печели от политическото си присъствие, но не забравяйте, че зад тях, щем не щем, стоят стотици хиляди гласове, които се увеличават. Тоест, те имат влияние върху тези гласове и насаждат в тях това, което искат да насадят. Тук е трудният момент – да балансира и хармонизира.

- Какво очаквате да стане с ДАНС?

- ДАНС ще я има, защото има външна и вътрешна подкрепа, доказала е своята полезност.

- Имам предвид кадровите въртележки, най-вече по върховете на ДАНС?

- Моят съвет към Бойко Борисов е да остави Петко Сертов в рамките на законовия му мандат, за да се довърши организацията на агенцията като сериозна структура. Историята е показала, че промените в такива институции никога не водят до добро. Да си спомним, че Едгар Хувър беше начело на ФБР 45 години. Разбираемо е желанието да поставиш на такова място свой, много доверен човек, но ще сбърка, ако го направи. Всеки ще си помисли, че иска да използва ДАНС като инструмент за лична употреба. Нека си остави Сертов – един изграден професионал и ръководител, който никога в нито един момент не е показал политически пристрастия.

- Да, но пръв съветник на Петко Сертов е Алексей Петров, с който Бойко Борисов е в деликатни, хайде да го наречем, в доста комплицирани отношения?

- Това, което знам за отношението на Бойко Борисов към Алексей Петров, е, че между тях има взаимно уважение и респект. Лично съм бил свидетел на това. И второто, което знам е, че двамата

много добре знаят достатъчно един за друг и е въпрос на мъдрост да не се правят грешки от страна на Бойко Борисов.
http://www.blitz.bg/news/article/57114


Тагове:   интервю,   данс,


Гласувай:
1



1. анонимен - До кога ?
02.08.2009 18:53
Някой, някъде,за някого, нещо и винаги с тънък подтекст и недомлъвки ще ни тревожи и втълпява, че държи козове в ръцете си срещу всеки и всичко ?
Дали изваждането на всички досиета / а дали ще бъдат всички / и закон за лустрацията ще ни спаси от кошмарите на настоящето и неизживяно все още минало ?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13001118
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031