Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.08.2009 14:16 - ВАС отмени спирането на голф-проекта на Ковачки в Баня
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 2721 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 12.08.2009 15:57


Върховният административен съд отмени решението на пловдивския административен съд за разваляне на договора между община Карлово и частното дружество „Баня голф енд спа резорт“ на бизнесмена Христо Ковачки за изграждане на голф комплекс в царския град Баня.

image
Христо Ковачки, снимка: Дневник

През лятото на 2007 г. Общинският съвет в Карлово апортира в смесеното дружество почти цялата общинска собственост в Баня - спортния комплекс, хотела, спортния полуинтернат и стадиона, както и по-голямата част от общинските земи в съседното село Соколица.

Христо Ковачки от своя страна обеща да направи голф игрища, спортни съоръжения и ваканционни имоти на обща стойност 60 милиова евро. Една трета от парите трябваше да осигури самият Ковачки, а останалите 40 милиона трябваше да се осигурят от инвестиционни фондове.

Тогава стана ясно, че инициативен комитет от публични личности ще проследяват какво ще се случи с инвестицията. В комитета влизаха Божидар Димитров – тогава директор на Националния исторически музей, а сега - министър без портфейл в правителството на Бойко Борисов, издателят Иван Гранитски, журналистът Николай Бареков, за когото след парламентарните избори на 5 юли 2009 г. усилено се твърдеше, че ще става говорител на кабинета Борисов, както и режисьорката Мая Вапцарова, тогава - член на СЕМ.

Христо Ковачки обаче така и не успя да влезе във владение и да стартира грандиозния си проект, защото забави внасяне на своя дял от капитала в размер на 14.8 млн.лв. в смесеното дружество.

Паралелно с това започнаха и съдебни дела. В началото на 2009 г. Административния съд в Пловдив отмени решението за апорта на общинските имоти, както и предхождащото го решение за преобразуването им от публична общинска собственост в частна общинска собственост. Пловдивските магистрати се произнесоха, че промяната на предназначението е направена без законово основание, тъй като не е отпаднала необходимостта от ползването на обектите за обществени цели.

Делото срещу решенията на Общинския съвет бе образувано по жалба на люксембургския фонд „Роуз вали инвестмънтс“, чиято алтернативна оферта за публично-частно партньорство с община Карлово не бе одобрена от ОБС-Карлово. „Роуз вали инвестмънтс“ е дъщерна компания на „Сигма кепитал“ и се управлява от Георги Велчев, брат на бившия финансов министър Милен Велчев. В решението на ВАС се казва, че оспорващият - „Роуз вали инвестмънтс“ ООД, няма правен интерес да иска отмяна на административен акт, тъй като няма наличие на непосредствено негативно въздействие в правната сфера на лицето, до което се отнася. Освен това дружеството не е участник в административното производство, заявяват върховните магистрати.

Решението на ВАС е окончателно.

От „Баня голф енд спа резорт“ коментираха, че вече са внесли молба в кметството за влизане във владение. „Подновяваме разговорите с инвестиционните фондове, които имаха интерес да финансират проекта. Вероятно ще се направи нов проект и ще бъдат коригирани сроковете за изпълнението“, каза Десислава Филипова, представител на Ковачки.
http://www.blitz.bg/news/article/57619


Тагове:   голф,   баня,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13025125
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930