Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.08.2009 19:56 - 1 милиард лева отиват за строеж на депа за битови отпадъци
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1012 Коментари: 1 Гласове:
0



Правителството одобри в сряда законопроект, свързан с изграждането на регионалните депа за битови отпадъци. Документът бе внесен от министъра на околната среда и водите Нона Караджова.

Проектът предвижда насочването на около 1 млрд. лева за строителството и модернизацията на депата, за което България има ангажимент към Европейската комисия и изостава със сроковете.

600 млн. лв. ще дойдат от оперативна програма "Регионално развитие", а 400 млн. лв. - от държавния бюджет.

Средствата ще бъдат насочени в три посоки. 730 милиона лева ще бъдат за изграждане на 23 депа и заводи за преработка на боклука, включително и за софийския.

183 млн. евро ще струва изграждането на завода за преработка на сметта в София. 50 млн. евро от тях ще осигури Столичната община, като тя се надява да си осигури заем от Европейската инвестиционна банка за целта. Останалата част от парите ще са по оперативна програма "Околна среда" - 15 на сто национално финансиране и 85 на сто пари от ЕС, обясни ещкоминистъра.

От своя страна премиерът Бойко Борисов обясни след края на заседанието на правителството, че е изпълнил обещанието си към столичани държавата да съфинансира изграждането на завода за преработка на сметта.

От петък вече ще имаме строителна площадка на завода, обяви още Борисов. По думите му предишният кабинет е саботирал проекта, докато общината има пълна готовност да започне работата по него.

Според внесения законопроект други 180 милиона лева са предназначени за рекултивация на депа, които ще бъдат затворени, 66 млн. лв. - за изграждане на системи за компостиране и сепариране в депа, които отговарят на изискванията, но нямат системи за безопасно обезвреждане на отпадъци.

Сумите са обсъдени с министъра на финансите Симеон Дянков. Министърът на околната среда обясни, че до този момент има само пет готови проекта за тези 23 регионални депа.

Малко след встъпването си в длъжност Нона Караджова каза, че ако до есента България не предприеме действия за решаването на проблемите с боклука, срещу страната ще бъде открита наказателна процедура и ще й бъдат наложени финансови санкции.

Столичната община е най-напред в подготовката на проекта за изграждането на завод за битови отпадъци, каза в сряда Караджова.



Тагове:   отпадъци,   депо,   боклук,   сметище,


Гласувай:
0



1. djani - Монолог на помияра
01.07.2011 18:19
Смело мога да кажа, че боклука е най-големия ресурс на страната. Социализма и ада ги свързваше митът за общия казан. От него остана само този за боклук. Цялата икономика се крепи на него, защото друго не остана. Ако някой си направи труда да направи статистика, ще се окаже, че най-голям работодател се боклукчийските фирми. А като прибавим базите за вторични суровини и още - клошарите, пенсионерите, циганите, ние кучетата, котките – цяла армия. Каква ти армия – Трети украински фронт. Казват, че главнокомандващ бил някакъв наш роднина - „Вълка”. Братовчед, но все пак роднина. Ние сме загубили част от хищническия инстинкт, но на него – Браво! Имал цял гараж с „Поршета”, „Бентлита”, че и „Майбаси”!
- Еба си !!! Що се касае за последното, на разположение са му всички бивши и настоящи „миски”, да не говорим за гейовете във властта. Казват, че водачите на голямата глутница били в Правителството и Парламента. И там, като при нас непрекъснато има ежби и бой, кой да води глутницата. Но когато става дума за плячка и мръвка, всички са като един. За благинките няма нито един – „против”! Въпреки че някои оставят нещо след себе си, само когато клекнат. Има ли нещо в тази държава, за което да се говори повече? Боклука е навсякъде – по бунищата, в гетата, в Общините, Правителството, Парламента. Част от него разхождат с боклукчийски камиони, а другите с „Мерцедеси” и „БМВ”-та. Но така е тук. Всичко е хаос, само престъпността е организирана.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13001745
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031