Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.08.2009 20:33 - 4 кръга контролирали бг Митници
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 546 Коментари: 0 Гласове:
0



Четири кръга си поделят контрола над митниците. Те са си парцелирали сферите на влияние, разбрали са се да не си пречат и действат с покровителството на висши митничари. Това обяви пред БНР новият директор на агенция "Митници" Ваньо Танов, запитан дали само прословутият кръг "Монтърей" около бившия външен министър и генерал от ДС Любен Гоцев контролира митниците, както се твърди.

Танов обеща дълбоки смени в митниците, които ще се извършат след сериозни проверки. Вече течели няколко и било ясно, че с "някои хора няма как да продължим напред".

Според него, ако дадена митническа служба прилагала правилно изискванията за обработка на стоките, корумпираните митничари се местели в друга. На определени митнически бюра не е извършвана проверка, обяви още Танов.

Танов знаел кои са корумпираните митничари

Знам кои хора са покровителствали злоупотребите и ще им потърся дисциплинарна отговорност, закани се директорът на митниците. Те ще бъдат освободени от митниците, а в случаите, в които може да бъде доказано нарушението, ще бъдат предадени на прокуратурата. Като пример за масови назначения той посочи митницата в Свиленград, където е имало много наети вече уволнявани от други места митничари. Част от тях в момента били излезли в отпуск, включително по майчинство, "но ние ще намерим начин да се справим с проблема", каза Танов.

"Не знам кой от предшествениците ми е казвал, че митничарите могат да живеят само със заплатите си от 500-600 лв", коментира още Ваньо Танов думите на предшественика си Христо Кулишев за митничарската бедност и честност. Съпоставката с имуществото им би доказала произхода му, заяви той.

Като директор на митниците нямам правомощията аз да ги проверявам, но съответните органи могат да задействат процедура по отнемане на такова имущество, обяви Танов.

Чакат се 2 млрд. лв. приходи от митниците, но едва ли ще бъдат събрани

Според Танов очакваните приходи от мита и акцизи за тази година са за 2 млрд. лв., но все още не може да се каже колко ще бъдат събрани.

Течните горива и металите са поевтинели и митото от тях ще е по-малко. Вносът също е спаднал с около 40 %, което също ще намали приходите.

Танов обяви, че от вчера е започнала 24 часова проверка за вътрешен доставки на горива и след тях голяма част от вноса ще спре. След месец ние ще знаем колко е бил сивият сектор, защото той ще изчезне заради проверките, поясни той.

Според него проблемът с каргото е в занижените цени на стоките, върху които трудно може да се влияе, защото има документи за обявените цени. Занижават се количествата на внесените стоки, като разликата е чиста контрабанда. Третият проблем е неправилно описание на стоки, където има възможност за злоупотреби.



Тагове:   контрол,   Кръг,   Митници,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12997705
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031