Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.08.2009 20:44 - И Цветанов и Миков си разменят реплики чрез медиите
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 440 Коментари: 0 Гласове:
0



Настоящият и бившият вътрешни министри Цветан Цветанов и Михаил Миков влязоха в задочен спор, заради идеята МВР да използва хеликоптери на МО, които не участват в мисии. Цветанов предлага хеликоптерите освен от полицията да се използват и от Министерството на здравеопазването при осъществяването на трансплантации на органи.

Идеята на Цветанов е във връзка с изискванията на Шенген, в които e посочено МВР да разполага с хеликоптери, с които да патрулира по държавната граница, външна за Европейския съюз. За целта е сключен договор за доставка на общо 4 броя такива машини.

Едни от основните приоритети на МВР са Шенген, документите за самоличност, интергираната информационна система между правоохранителните и правораздавателните органи, посочи Цветанов.

“Господин Цветанов, преди да измисля оригинални идеи, малко да се подготви”, коментира по-рано през деня бившият вътрешен министър Михаил Миков . Думите му бяха по повод на предложението на Цветанов - да се използват хеликоптерите на Министерство на отбраната, които не участват в мисии, за нуждите на МВР, а тези на здравното министерство - за трансплантации. „Тук не е училище. Вече мина месец. Ще чакаме до 100-те дни. Трябва хора, които правят изявления, да са по-подготвени”, каза Миков.

Коментарът на г-н Миков от днес, че правим проверки, а не извеждаме приоритети, аз искам да кажа, че проверяваме всичко свързано и с Шенген. До 31 декември 2009 година МВР трябва 142 млн. евро. За две години предшестващото правителство ръководено в МВР от Румен Петков и Михаил Миков, са усвоили само 33 млн. евро.”, посочи Цветанов.

Вицепремиерът подчерта, че като шеф на МВР за три месеца сега трябва да усвои 100 млн. евро, в противен случаи тези пари ще бъдат безвъзвратно изгубени. “Сами разбирате какъв период от време имам, за да направя тези процедури и да усвоя тези пари”, коментира Цветанов.

“В момента има заповед, която съм издал като вицепремиер отговарящ за силовите министерства, да се създаде работна група, която да създаде необходимата координация и да видим какви са възможностите да използваме наличния ресурс на подобна техника. Защото тези хеликоптери в момента са закупени от МО, но не са в състояние да бъдат използвани за мисии в Афганистан. Тази техника може да се ползва от МВР, както и при необходимост за придвижването на хора, които се нуждаят от трансплантация на органи, знаете, че там сроковете са много малки, за да си позволим лукса да изпуснем дадено донорство”, обясни Цветанов.

В момента се работи за цялостна национална политика, която да реализира целият ресурс, който се намира във ведомствата и просто е бил закупен и не е оползотворен до сега. “Трябва да имаме интегриран подход при реализирането и решаването на проблемите в държавата”, посочи Цветанов.

Гратисен период за изтичащите лични карти

Вътрешният министър ще предложи да има гратисен период за българските граждани чийто лични карти изтичат през следващата година. Това са всички лични документи, които бяха сменени при масовото минаване от стари зелени паспорти към сегашните лични карти през 2000 година. От гратисния период обаче могат да се възползват единсвено тези граждани, които няма да пътуват в чужбина до изготвянето на нови документи с биометрични данни.

“В момента аз искам да разбера оптималния реалистичен срок за издаване на новите документи с биометрия, защото не искам обществото да бъде натоварено с двоен елемент за издаване на документи за самоличност за това, че държавата не си е свършила своя ангажимент”, заяви Цветанов.

Той вече е възложил на юристите на МВР да подготвят необходимите законодателни промени, които да дадат възможност, ако е необходимо в началото на 2010 година българите, които не възнамеряват да напускат пределите на страната, да не им се налага да подменят изтеклите си лични карти, шофьорски книжки и задгранични паспорти и да изчакат до въвеждането на новите документи. “Ще дадем гратисен период в зависимост от реалистичното време за изпълнение”, обясни министърът.



Тагове:   Миков,   задочен диалог,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13030764
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930