Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.08.2009 19:15 - Брюксел връща на "поправителен" оценките по 4 оперативни програми
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 608 Коментари: 0 Гласове:
1



 Европейската комисия е върнала на българското правителство оценките за съответствие на четири от оперативните програми - "Транспорт", "Конкурентноспособност", "Административен капацитет" и "Техническа помощ", съобщи в понеделник говорителят за регионалната политика на ЕК Денис Абът.

Основната причина да бъдат отхвърлени оценките са продължаващите сериозни слабости в изграждането на централната информационна система за управление и контрол на проектите - ИСУН, посочи Абът пред БНР.

Без одобрението на оценките не могат да тръгнат т.нар. междинни плащания по програмите, които са около 80% от целия финансов ресурс от 7 млрд. евро.

"България не е загубила пари. Няма определен краен срок за одобряване на оценките за съответствие. Това решение няма връзка и с авансовите плащания над 600 млн. евро, които България вече е получила. Тези пари са изплатени и Комисията няма да си ги иска обратно", каза Абът.

ЕК веднъж вече върна оценките на програмите миналата година заради недостатъчния административен капацитет на одитното звено и неработещата информационна система. В отговор звеното бе преобразувано в агенция към финансовото министерство.

"За нас информационната система е гаранция, че търговете се провеждат честно и открито, а парите се управляват прозрачно и според европейските изисквания", добави Абът.

Той съобщи още, че по програмата "Човешки ресурси", чиято оценка бе депозирана в ЕК от миналото правителство, все още не е взето решение. Оценките по ОП "Регионално развитие” и ОП "Околна среда” все още не са изпратени в Брюксел.

"Ако оценките не са положителни, това ще покаже, че българската администрация не е успяла да се научи как се правят оценките на съответствие. Това е нещо като проверка на проверяващите, ако мога така да кажа. Всичко това би довело до забавяне на междинните плащания", коментира пред БНР еврокомисарят Меглена Кунева.

Тя добави, че за голяма част от одита бяха привлечени и външни консултанти, но към този момент вече би трябвало да сме научени какво се прави и да се справяме сами. "В последна сметка единствено и само българската администрация може да поеме отговорност за оценката за съответствието", посочи Кунева.
 




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13029354
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930