Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.08.2009 20:07 - Фирма, замесена в скандал, ще добива строителни материали
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 2654 Коментари: 4 Гласове:
0

Последна промяна: 26.08.2009 20:30


Фирма “Холсим Кариерни Материали Пловдив”, гр. Пловдив получи разрешение от Министерски съвет да направи проучване на строителни материали в площ “Инджова върба-2″. Тя е в землището на с. Ръжево Конаре, община Калояново, област Пловдив. Размерът й е 0,33 кв. км, а срокът за разрешението е 1 година.

През април тази година фирмата беше замесена в скандала с изгарянето у нас на австрийски отпадъци. Тогава стана ясно, че в България, Румъния и Полша са били изгорени 500 000 тона австрийски боклук за една година. Отпадъците се карат у нас, защото обезвреждането им тук струва по-малко от 10 евро, докато в Австрия струва 160 евро, заяви пред “Всеки ден” Петър Пенчев от Национално движение “Екогласност”. Австрийският боклук се кара предимно в завода за цимент “Холсим” със седалище село Бели Извор, Враца. Това е ставало със съдействието на шефа на завода, зад чийто гръб е стоял бившият министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров. Министърът е подписал комплексно разрешително, с което позволява изгарянето на подобни отпадъци.

Освен на фирма “Холсим” Министерският съвет разреши на днешното си заседание на фирма “Геотул” ООД, гр. София да започне проучвателни дейности на скалнооблицовъчните материали в площ “Плаки” в землището на с. Кобилино, община Ивайловград, област Хасково. Заявеният размер на площта е 0,03 кв. км. Правителството разреши на ЕТ “Анчос-Ангел Христов”, гр. Крумовград да проучи скалнооблицовъчните материали в площ “Червения дол” в землището на с. Соколенци, община Ивайловград, област Хасково. Заявеният размер на площта е 0,13 кв. км. Срокът за исканото разрешение е 18 месеца.

Днес електронното издание Дневник публикува интересна история за едно село, което се противопоставя на кариерите. Ето какво пише в материала:

Балша, или историята за отпора срещу кариерите

Един обикновен ден в едно обикновено село. Слънцето пече, птичките пеят, кметът е в кръчмата. Балша се намира на 20 км от София, в подножието на планината и по предварителна информация там трябва да има поне две действащи кариери.

Други две са дадени на концесия в последния момент от предишното правителство. Въпреки това при влизане в Балша нищо не подсказва, че хората имат проблемите, които описват еколози.

"Цялото село е замърсено, има прах върху растенията. Понякога облаци дим се извиват над къщите." Това обяснява по телефона разстроено Надя Иванова от сдружението с нестопанска цел "Екология Балша". Тя казва, че понякога "над кариерата кипи жестока работа". Според нея има и седем незаконни находища на пясък. Застрашени са много защитени видове, смята още екоактивистката.

От разходка в околностите на Балша се вижда, че няма нито една действаща кариера. Констатацията потвърждава и и.д. кметът Емил Янакиев.

Кметът е в спор с екоактивистите

и по друга тема. На около 7 км от селото, на мястото на най-старата кариера (предоставена през 50-те години, която вече е закрита) има построен завод за инертни материали. Според Янакиев няма проблем със завода, защото "той не попада в нашето землище, а и ветровете не духат насам". "Борим се само камионите да не минават през селото, но и това се случва вече рядко".

"Положението е много страшно, абсолютно безобразие", твърди Иванова. В селото обаче хората се притесняват единствено от разкриването на бъдещите кариери. Те не споделят да имат проблем със запрашаване или друго замърсяване.

"Хората, които работят там, няма да се оплачат, но заводът е проблем, особено като не си пуска филтрите", обяснява Иванова. Според нея "друго кметът няма да ви покаже, защото тези, които копаят нередовно, са негови приятели".

И двете страни обаче са

единодушни по един проблем

и това е отпорът им срещу бъдещото разкриване на две кариери от по близо 200 дка. Едната се намира на около 150 метра от последната къща на селото. И тъй като Балша е свлачищна зона, хората се опасяват, че това ще доведе до подкопаване и свличане на дворовете им.

"Това всичкото е свлачище. За да се добива тук нещо, ще трябва да се копае много надълбоко - почти под нивото на селото", показва Янакиев. Бъдещата кариера е дадена в края на 2008 г. на фирмата "Интерминерал", но досега не са идвали да копаят, защото няма оценка за въздействие върху околната среда.

Според Янакиев, ако се стигне до разкопаване, това ще заплаши и съседните села - Доброславци и Мрамор.

Другият терен от близо 200 дка беше предоставен от правителството на 9 юли. Концесионер е ЕТ "Тодор Дичов Христов". Бъдещата кариера ще се намира на около 150 метра от построения през XIV век манастир "Свети Теодор Стратилат". Според информационната система ДАКСИ Христов е един от собствениците на фирма "Интерминерал". Никой от компанията не беше открит за коментар.

За тази кариера тревогите на местните хора са, че ще доведе до изкопаване на 200 дка кратер точно над селото, който ще се пълни с пороища вода и има опасност да отнесе къщите. Освен това ще е застрашен и манастирът. Кариерата е разрешена от министъра на регионалното развитие и благоустройството. Според геолога Иван Виденов природните условия в района са неподходящи за създаването на кариери: "Една концесия, една дупка, един микроязовир там означава, че

тръгват свлачищно-ерозионните процеси

със страхотна сила."

В средата на юни хората от Балша се събраха на протест. Тогава природозащитниците заявиха, че дадената концесия е нищожна, защото няма екооценка и обществено обсъждане. "От Балша беше отнет нов, четвърти пореден терен за добив на инертни материали", се казваше в протестното писмо на екоорганизациите. Те настояваха решението за концесията да бъде преразгледано. И получиха това обещание от тогавашния кмет на София и настоящ премиер Бойко Борисов. Засега Янакиев има уверението, че концесиите ще бъдат преразгледани.

"Това е безобразие и безумие. Дано да не почнат, вадят ми сърцето, като ги слушам какво ще правят. Баща ми и дядо ми са правили укрепленията на селото, защото е доказано, че има свлачища. Ужас и трагедия ще бъде, ако дойдат", разказва Иван Борисов, който продава вестници пред кметството.

Преди време в репортаж от Балша пред БНТ горският стражар Данаил Николов каза, че в селото има незаконен добив на пясък. "Подкопават дърветата, падат дървета. По цяла нощ се гониме като котка и мишка. Дойдеме тука с полиция. Даже е имало случаи оставят си камионите и бягат." Според Крум Тодоров, който е на 80 години, такова чудо не е имало в селото. "Всеки рови и товари материали. Не се знае къде отиват тия материали, коя е фирмата, плаща ли се на държавата. Всичко е пълна тайна."

Според Снежинка Цветанова, председател на гражданско сдружение "Еко мрамор", всички решения за концесии са с много нарушения - при някои липсват договори или екооценки. И тя, и Надя Иванова от "Екология Балша" твърдят, че има дадени поне четири концесии за кариери. Според Цветанова и четирите са на едни и същи лица. Нито тя, нито Иванова обаче се ангажираха с имена и фирми. "Всичко е спряно заради нашите усилия, уверява Иванова. Ние ще се мобилизираме и сме пуснали вече подписка. Ако трябва, ще има и гражданско неподчинение, ще се борим докрай, но няма да допуснем да се съсипе селото."

Кметът Янакиев показва само бъдещите два терена и твърди, че други няма. Той отрече и твърдението на Надя Иванова за седем незаконни находища. "Те, еколозите, малко преиграват, тяхна си работа."

Хората от Балша обаче действат задружно срещу новата концесия - имат подписка, пуснали са възражения до всички отговорни министерства, дори и до Европейския парламент. И еколозите, и кметът се заканват, че няма да допуснат машини в селото и че ще се борят докрай.
Гласувай:
01. hotelbonita - Това не е скандал!
26.08.2009 20:18
Държавата като дава , защо да не си действа фирмата.Предишното управление е скандално , а не този който е намирал вратички в него.
цитирай
2. reporter - Това, че законът е недъгав, не оз...
26.08.2009 20:26
Това, че законът е недъгав, не означава, че случаят не е скандален! Нито че ние трябва да си мълчим.
цитирай
3. hotelbonita - Разбира се!
26.08.2009 20:31
100% съм съгласен!
цитирай
4. reporter - Радвам се:)
26.08.2009 20:48
Радвам се:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12849205
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Декември, 2023  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031