Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.08.2009 21:19 - "Информационно обслужване" - ябълката на раздора между властимащите
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 2988 Коментари: 1 Гласове:
0



Държавната фирма “Информационно обслужване” се оказа най-апетитното място, където се пресичат твърде много интереси. Причината – дружеството разполага с огромни масиви от информация. “Там има данни за всички български фирми, за тяхното състояние, за всички български граждани. Предполагам, че имат повече данни от полицията дори”, обясни пред “Всеки ден” математикът и дългогодишен член на ЦИК Михаил Константинов.

Именно заради това вече повече от месец, откакто ГЕРБ взе властта, все още не е ясно кой ще влезе в Управителния съвет на “Информационно обслужване” и ще стане негов шеф. На 5 август Надзорният съвет на фирмата избра за председател на Управителния съвет пресаташето на ГЕРБ Севдалина Арнаудова. Малко по-късно премиерът Бойко Борисов обясни, че всъщност тя е временно изпълняващ длъжността. За изпълнителен директор беше одобрен досегашният прокурист на „Информационно обслужване” Чавдар Тодоров. Бившият шеф на контраразузнаването и ексдепутат от ДСБ Атанас Атанасов призна с половин уста, че с него са водени разговори да поеме дружеството. Днес обаче финансовият министър Симеон Дянков, който е принципал на фирмата, обяви пред бТВ, че ген. Атанасов няма да бъде неин шеф.

Според него това трябва да бъде специалист по електронно правителство. “Там трябва да работят цивилни, а не генерали”, отсече Дянков. Той допълни, че за него най-важният проблем е, че “Информационно обслужване” не работи по най-важното - за електронно правителство. “Дори получих доклад от тях на хартия, а не по имейл. Там работят 850 души, от които 300 са програмисти, а 450 са администратори, каза вицепремиерът.

“Интересно кой се уплаши от следващия генерал във властта”, коментира ген. Атанасов пред “Всеки ден”. Той не беше чул коментара на Симеон Дянков по негов адрес. След като в четвъртък сподели, че с него е сондиран постът изпълнителен директор, оттогава няма развитие по случая и никой не го е търсил. “Значи за митниците може генерал, а за “Информационно обслужване” не става. За премиер обаче генерал става”, обобщиха темата близки до ДСБ пред “Всеки ден”. Плашат се повече от това Атанасов да не отиде в “Информационно обслужване”, отколкото от премиера, подхвърлиха тъмносините.

Неофициално обаче се коментира, че вероятно премиерът Бойко Борисов е решил да оттегли кандидатурата на Атанасов, тъй като тя не беше посрещната с особено въодушевление от някои среди и бе възприета като политическо, а не като професионално назначение.

Според проф. Константинов пък в “Информационно обслужване” не бива да има политически назначение, а начело трябва да застане професионалист. Въпросът е, че трябва да се направи електронното правителство, раздутият щат да се съкрати, фирмата трябва като цяло да се деполитизира, този безценен архив да се съхранява както трябва и случайни лица да нямат достъп”, категоричен бе той.

Константинов обясни, че не е важно какъв е бюджетът на “Информационно обслужване”. “Това е малка фирма, един мол има три пъти по-голям оборот ”, посочи той. Според него обаче фирмата разполага с огромни масиви данни и това е причината тя да бъде толкова ключова. “Там има данни за всички български фирми, за тяхното състояние, за всички български граждани. Предполагам, че имат повече данни от полицията дори”, обясни Михаил Константинов.

От своя страна страна по бТВ председателят на Надзорния съвет на “Информационно обслужване” проф. Стоян Денчев обяви, че докладът на финансовата инспекция за държавната фирма показва, че 58 000 лева са дадени за рекламна дейност, а за смяна на логото - над 42 000 лв. За новогодишно парти са дадени над 30 хиляди лева. Директорът на фирмата има документи, че си е купувал връзки и кърпичка за джоб с цена 72 лева.

Иво Николов всеки месец е имал 2000 лева за лични нужди. “Азер Меликов не е работил в “Информационно обслужване”, той е бил председател на Управителния съвет. В Управителния съвет работят 5 души. Меликов е получавал през 2008 г. над 20 хиляди лева, а през 2009 г. не е получавал”, уточни Стоян Денчев. По думите му докладът с финансовата ревизия на “Информационно обслужване” още не е стигнал в прокуратурата. “След като докладът е попаднал в ДАНС, ще стигне и до прокуратурата”, подчерта Денчев.

Информационно обслужване” е акционерно дружество, чийто собственик е Министерството на финансите. Създадено е през 1970 г. и има клонове във всички областни центрове в страната. От 1970 г. до днес държавната фирма е събрала, подредила и съхранява национални бази данни и електронни регистри, които по обем и значение са най-големи в страната. Към огромния информационен масив се прибавят и електронни подписи, които “Информационно обслужване” първо започна да осигурява в България. Занимава се със създаването на софтуерни продукти и хардуерни системи, както и с консултантски услуги в областта на хардуера, софтуера и информационните технологии. Всъщност, “Информационно обслужване” би трябвало да е в основата на електронното правителство, което предишните правителства се опитваха да създават, но то не е факт до днес. От 2001 г. до днес изпълнителни директори на “Информационно обслужване” са Костадин Паев, Мирчо Мирчев, Александър Витанов, Иво Николов и настоящият Чавдар Тодоров.

На 5 август 2009 г. беше сменен почти целия Управителен съвет на дружеството. В него освен Арнаудова и Тодоров влезе и Бисер Боев. Той беше спряган за министър на икономиката или за зам.-министър. Боев е част от кръга „Капитал”, в чиято основа е бизнесменът Иво Прокопоев. Боев е ексизпълнителен директор на “Икономедиа”, която издава вестниците “Капитал” и “Дневник”. Самият Боев напусна преди няколко месеца компанията, за да стане икономически експерт на ГЕРБ.

Предишният шеф на дружеството Азер Меликов беше освободен от длъжност в деня, когато Бойко Борисов официално обяви новите министри. Той стана известен с това, че е регистрирал сайта Boykostov.org, който в продължение на два месеца водеше кампания срещу лидерите на ГЕРБ и ДСБ Бойко Борисов и Иван Костов.



Тагове:   властимащи,


Гласувай:
0



1. анонимен - " Няма значение
01.09.2009 08:52
дали котката е бяла или черна. Важното е да може да лови мишки." Не си спомням дали това е на Мао или на Дън, но дано новите властимащи спазват този принцип, а не принципа на "кръговете по интереси ".
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13039884
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930