Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.08.2009 21:23 - Режат полицейските функции на ДАНС
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1082 Коментари: 1 Гласове:
0



ДАНС ще се прости с полицейските си функции, борбата срещу организираната престъпност и публичните медийни изяви, заяви днес по БНТ министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Той обяви, че законовата рамка за премахването на конкуренцията между ДАНС и МВР вече е готова. Днес тя ще бъде спусната към съответните министерства за съгласуване, а до другата сряда задължително ще бъдат разгледани тези законодателни мерки, които след това ще бъдат внесени в парламента.

Цветанов обясни, че е била сформирана работна група, която да изработи необходимата нормативна база, която е важна за премахването на дублиращите се функции, за изясняване на профила на ДАНС и МВР и начина на взаимодействие между тях. Министърът обясни, че върху дейността на агенцията вече се осъществява реален парламентарен контрол.

Новото ръководство на ДАНС има твърдата воля да се справи с проблемите, които има в агенцията. Смятам, че с кадровите промени, които се правят там, оптимизирането в работата на ДАНС и доверието, което вече се изгради между ръководството на МВР и ДАНС, ще спомогне за добрата координация на съвместната ни работа, категоричен бе Цветанов.

Влизането на Контраразузнаването в ДАНС е изключително положително и то трябваше да се случи. Крайно време беше да се разделят полицията и сигурността, тъй като те са противоречиви по същността си, работят с различен инструментариум и изпълняват различни задачи. Това обаче не означава, че те не трябва да работят в близко сътрудничество, посочи днес по БНР Юли Георгиев, бивш директор на Национална служба за сигурност.

Според него в сектора „Вътрешна сигурност” от 20 години “текат два взаимно свързани деструктивни процеса”. „Първият процес се изразяват в това, че МВР след 1989 г. се отдалечи от средата за работа, от средата, която трябва да обезпечава. Това стана, след като се премахна обектовият принцип на работа и оперативните служби на МВР започнаха да работят по сигнал”, обясни Георгиев. Така, според него, е намаляла възможността правоохранителните органи да получават информация. Другият процес е свързан с 20-годишното разтягане на „локума” за сътрудниците на ДС, което е довело до това, че МВР и ДАНС в момента са с крайно ограничен агентурен апарат, а това също намалява възможностите им за ефективно действие.

Според него, ДАНС не може да бъде бюро за размисъл. „ДАНС си има законова нормативна уредба, има си технология за работа и тя не трябва да бъде променяна. Тази технология не предполага полицейски функции, но и не означава, че служителите на ДАНС не могат да правят реализации”, каза още Юли Георгиев. Според него служителите на ДАНС, в присъствието на прокурори и следователи, могат да правят всякакви действия, които са необходими, по задържането на определени лица и вкарването им в ареста.

Бившият директор на НСС не заклейми участието на криминално проявените лица, на които разчитат служите ни за сигурност, тъй като според него, за да си вътре в средата, която разработваш, контролираш и осигуряваш по линия на сигурността и по линия на Икономическа и Криминална полиция, трябва да имаш точно такива позиции и да контактуваш с такива хора. „Но трябва да ги ръководиш така, че те да не участват в престъпна дейност, да са в периферията”, уточни Георгиев.



Тагове:   данс,


Гласувай:
0



1. анонимен - Ако Цветанов успее
01.09.2009 09:01
да прочисти авгиевите обори от оставеното и перманентно сменящо се вече двадесет години и то на ръководни длъжности в "службите" наследство от "незаменими специалисти", в Министерството трябва да му се постави златен барелеф.
А за да се прочисти и ефира от зловонието на миналото, трябва да се прекъсне практиката разни дебеловрати гьонсурати, " високоморални свръхспециалисти" от службите преди 1989 г. да раздават с неприкрит цинизъм професионални съвети и напътствия.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12995150
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031