Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.08.2009 21:28 - Все пак ще се строи АЕЦ Белене. Май.
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1005 Коментари: 0 Гласове:
0



Ден преди първата среща на живо между българския премиер Бойко Борисов и руския му колега Владимир Путин, на която ще бъде разисквана съдбата на съвместните енергийни проекти, които новото правителство у нас замрази, София съобщи, че търси инвеститори за АЕЦ "Белене".

“Ако България реши да продължи проекта, тя ще търси потенциални инвеститори и може да се обърне към всички заинтересовани страни. Затова не може да бъде изключен нито един от възможните варианти“, се посочва в съобщение на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма по повод медийни публикации, че ресорният министър Трайчо Трайков планира такива разговори с представители на Съвета за сътрудничество на арабските страни от Персийския залив.

Към момента подобни покани не са отправяни към никого, уточняват от МИЕТ.

“България все още анализира възможните варианти за бъдещето на АЕЦ "Белене". Страната ще обяви следващите си стъпки по проекта през септември, като на този етап не са водени преговори с потенциални инвеститори, в това число и от арабските страни“, заявява министър Трайков, цитиран от пресцентъра си.
Проектът за АЕЦ “Белене“ бе замразен дни след победата на ГЕРБ в парламентарните избори на 5 юли. В момента все още се разглеждат договорите, сключени за реализация на централата, за да се преценят неустойките при прекратяването им, както и себестойността на бъдещото производство на електроенергия. Тогава ще се реши дали да се продължи или да се спре проектът.

Досега в бъдещата ядрена централа са налети близо 900 млн. лв., от които основните разходи са за изработването на проекта от руската “Атомстройекспорт“ (АСЕ), за поръчка на част от необходимото оборудване, за разрушаване на вдигнатите преди повече от 20 години съоръжения на площадката край р. Дунав, както и за консултанти.

За изграждането само на ядрената част е сключен договор с АСЕ за 3.997 млрд. евро, но с индексацията според инфлацията цената може да нарасне с още 20-25 на сто. Отделно за инфраструктура ще трябват още поне 4 млрд. евро и така според оптимистичните прогнози атомната централа ще струва 8.2 млрд. евро, според песимистичните – около 10 млрд. евро.

За поделяне на риска при строежа на централа в края на 2008 г. бе сключено акционерно споразумение между НЕК, която представлява държавата, и германската RWE за придобиване на 49 на сто от проекта. Основният договор обаче още не е сключен заради основния проблем пред АЕЦ “Белене“ - осигуряването на финансиране.

Преди замразяването на проекта стана известно, че са водени преговори между RWE и трима потенциални инвеститори, сред които руската “Интер РАО“ и финландската “Фортум“, за влизане в частния дял. От Българския енергиен холдинг, чиято собственост е НЕК, пък заявиха преди време, че вероятно ще се предложи за продажба допълнителен дял от държавния пакет.

За възможността България да си остави само миноритарно участие в АЕЦ “Белене“ призна преди дни и министър Трайков, който каза, че това е обсъдено с RWE при срещата на техни представители с премиера Бойко Борисов преди около три седмици.

Според източници на Mediapool от НЕК немската компания не проявява интерес към придобиването на допълнителен дял в проекта, но също така се е отказала и от подялба на своето планирано участие в централата от 49 на сто.

Някакво раздвижване по темата се очаква след първата директна среща Борисов – Путин, планирана за 1 септември, когато и двамата ще участват в Гданск в отбелязването на 70 години от началото на Втората световна война.

По време на телефонния разговор между Владимир Путин и Бойко Борисов миналата седмица, българската страна не е дала сигнал, че възнамерява да се оттегли от договореностите, постигнати в тази сфера, заяви в понеделник пред руски журналисти началникът на апарата на руското правителство Юрий Ушаков, цитиран от агенция Интерфакс.

Според експерти не е изключено руската страна да склони на "отстъпки" по отношение на индексацията на цената на ядрената част на проекта, само и само да има възможност да го реализира.

Москва държи изключително на АЕЦ “Белене“, тъй като това ще е първият проект на “Атомстройекспорт“ в страна член на Европейския съюз и ще е пробив на руските ядрени технологии на европейския пазар.

Затова и Путин предвиди 3.8 млрд. евро в руския бюджет, които да се отпуснат като кредит на България за реализацията на строежа, в случай, че страната не успее с проектното банково финансиране.

За целта обаче са нужни държавни гаранции за цялата сума от близо 4 млрд. евро, каквито предишният министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров така и не посмя да поиска да бъдат заложени в бюджета на България за 2010 г., а сегашният финансов министър Симеон Дянков счита за невъзможно да се предвидят за догодина.

Възможен вариант за продължаването на проекта остава продажбата на още от държавния дял в АЕЦ “Белене“ и преговори с Русия за значително по-малък експортен заем за оборудването.

При окончателно прекратяване на строежа на централата загробените на площадката пари ще достигнат 3 млрд. лв., от които 2/3 бяха изхарчени при първия старт на проекта преди около 25 години.

Наскоро обаче министър Трайков посочи, че ако проектът се окаже нерентабилен, хвърлените досега пари може да се окажат нищо в сравнение със загубите, които ще търпи България след изграждане на втората атомна централа.

 

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Путин първо се среща с Борисов в Гданск

Руският премиер Владимир Путин ще се срещне на 1 септември в Гданск първо с българския си колега Бойко Борисов. Това заяви в неделя на пресконференция в Москва заместник-ръководителят на апарата на руското правителство Юрий Ушаков, съобщава ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Путин пристига в понеделник на посещение в Гданск, където ще участва утре в мероприятия по случай 70-ата годишнина от началото на Втората световна война. Графикът на руския премиер на 1 септември обещава да бъде по-наситен от разписанията му на срещи на върха на Г-8 или на Форума за азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество (АТИС) по времето, когато бе президент, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Ушаков съобщи, че Путин има утре предвидени срещи с шестима свои колеги. Това са премиерите на Украйна Юлия Тимошенко, на Холандия Ян Петер Балкененде, на България Бойко Борисов на Финландия Мати Ванханен, на Хърватия Ядранка Косор и на Словения Борут Пахор.

При това, уточни Ушаков, Владимир Путин ще се срещне първо с Бойко Борисов. Според сътрудника на руския премиер българският министър-председател, който по-рано не изключи възможността да изтегли страната си от редица съвместни проекти с Русия, е готов за конструктивен диалог. Бойко Борисов "изяви желание да изслуша мнението по детайлите на проектите на (руския) министър на енергетиката Сергей Шматко и на шефа на Росатом Сергей Кириенко", отбеляза Ушаков.

Той прогнозира, че 1 септември "ще е напрегнат ден на политическа и дипломатическа работа".

Ушаков даде да се разбере, че Путин отива в Гданск, за да се бори срещу опитите за фалшифициране на историята на Втората световна война. "Първата цел на това посещение е да се противопостави в международния контекст на опитите за ревизиране на историята на Втората световна война", подчерта той, цитиран от ИТАР-ТАСС и Франс прес.

Френската агенция отбелязва, че речта на Путин в Гданск, както и тази на германския канцлер Ангела Меркел, са очаквани с изключително голям интерес, предвид факта, че историческите интерпретации на войната в трите страни се различават. Немалко руски историци обвиняват Полша, че си е сътрудничила с Хитлер през 30-те години на 20-и век, като я държат отчасти отговорна за избухването на най-големия конфликт в историята на човечеството.

Ушаков съобщи, че Путин ще обсъди с полския си колега Доналд Туск друг деликатен въпрос – избиването на 22 хиляди полски офицери от съветската тайна полиция в Катин през 1940 г. Това е трагедия, призна той, но подчерта, че не очаква тази тема да "пречи на развиването на двустранните отношения".

Ушаков уточни, че друга цел на посещението на Путин е именно да укрепи руско-полските отношения в момент, когато "има добра воля за това и от едната, и от другата страна". Предвидено е по време на визитата да бъдат подписани три междуправителствени споразумения - за внос в Русия на употребено гориво от полските атомни реактори, за корабоплаването и в културната сфера.



Тагове:   АЕЦ Белене,   путин,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12998529
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031