Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.09.2009 21:26 - Иван и Мартин притискат Бойко
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 695 Коментари: 0 Гласове:
0



След 40 дни управление сините показаха характер и дадоха сигнали за пропукване по трасето на партньорството с ГЕРБ. Поводът за това дойде от забавените  мерки срещу кризата от правителството и колебливото им отношение към одобрени законопроекти.

ДСБ ще настояват до края на месеца ГЕРБ да представят готова управленска програма за целия четиригодишен мандат, заяви почти ултимативно лидерът на ДСБ Иван Костов. Той добави, че от Синята коалиция са категорични, че такава програма да бъде обявена, за да  знаят хората какво да очакват от управлението. Според Костов не може министрите да говорят само за свършени неща. В един момент те трябва да кажат намеренията си за управлението, коментира бившият премиер.

Разкритията, които правят министрите, започват да се плъзгат по повърхността, те не насочват вниманието към същината на проблемите на страната, анализира поведението на управляващите лидерът на ДСБ. Костов добави, че това са очебийни неща, лесно се виждат и много лесно се приемат от публиката.

Той заяви, че Синята коалиция ще настоява правителството да изготви доклад за състоянието на националната сигурност и да бъдат представени предложения за изготвяне на стратегия в областта на националната сигурност. Ще поискаме от министъра на здравеопазването да се изготви и доклад за здравето на българите. Интересува ни и проблема с надвзетите от Симеон Сакскобургготски земи и гори и решението, което ще вземе за тях новото правителство, конкретизира Костов.

Бакалов: Кабинетът няма цел

По-далеч в критиките отиде бившият парламентарен шеф на сините Йордан Бакалов.” В това правителство изобщо не си говорят на един език, изобщо нямат ясна визия, ясна стратегия за управлението. И най- важното – нямат ясни цели, които да си поставят и да постигнат. Защото единият ти казва примерно искаме прокурист, който да спре течовете, другият ти казва – трябва да направим електронно правителство. Какво в крайна сметка искат?”, попита той.

Досега не съм видял нито една ясна цел, както не съм видял нито един антикризисен законопроект, който да бъде предложен в парламента от ГЕРБ, подложен на дебат и да бъде утвърден или отхвърлен, добави Бакалов пред “Всеки ден”. Той упрекна управляващата партия, че си е присвоила много от идеите на СДС. “Те това го могат”, вметна синият депутат. Бакалов обаче каза, че няма нищо против, ако това ще помогне за преодоляване на кризата. Той на няколко пъти повтори, че Синята коалиция не е в управлението и накрая на мандата сметката трябва да се разпише изцяло на ГЕРБ.

Сигнал за нетърпението на сините даде още вчера лидерът на СДС Мартин Димитров, като разкритикува кабинета, че закъснява с антикризисните мерки. Той обясни, че настояват като първа антикризисна стъпка да бъдат съкратени сроковете за връщане на ДДС на фирмите. Искаме от 7 месеца този срок да стане 1,5 месеца, каза синият лидер и се аргументира с наближаващата криза в бизнеса и задаващите се фалити и безработица. С тази мярка могат да се предотвратят фалитите на много фирми, каза шефът на икономическата комисия.

Мартин Димитров: Няма мерки за защита на икономиката

В най-кратки срокове трябва да бъде изготвена управленската програма на правителството, като най-късно до началото на октомври трябва да бъде предложена на Народното събрание, призоваха от СДС. Няма мерки за подкрепа на българската икономика от страна на правителството, каза в прав текст Мартин Димитров. Той припомни, че по време на срещите му с работодателите е станало ясно, че пикът на кризата още не е дошъл, но когато дойде, вече ще е късно да се налагат антикризисни мерки.

На въпрос на “Всеки ден” има ли разминаване между сините и ГЕРБ относно антикризисните мерки и защо се налага Костов да поставя условия и срокове, Мартин Димитров отговори: ”Ако се гледат посланията и поведението на политиците в изборната кампания, се показва, че нещата, които сега предлагаме, ГЕРБ ги подкрепи. Смятаме, че би било разумно и честно спрямо хората, веднъж подкрепили ги, да продължат и сега в парламента тази позиция.

Според синия лидер е логично основните предлагани от тях законопроекти да бъдат приети. Това са най-важните антикризисни мерки, които още през септември трябва да станат факт. Време за губене няма, каза Димитров.

Националният съвет на СДС прие и декларация, в която се казва, че СДС подкрепят мерките на правителството за намаляване на разходите и борба с корупцията, но искат конкретни мерки за съживяване на икономиката. Седесарите подкрепиха мерките за запазване на работните места, призоваха да се приеме бързото връщане на ДДС, намаляването на облагането на едноличните търговци.

Проектът АЕЦ „Белене” трябва да бъде спрян, ако не може да се реализира с частни капитали, безкомпромисни са от СДС. Проектът Бургас-Александруполис беше определен от Мартин Димитров като заплаха за туризма.

Трябва да се работи по създаването на нова енергийна стратегия, убеден е лидерът на СДС. Той каза, че трябва да се направи анализ дали е необходимо да се изградят нови енергийни мощности и обясни, че по негова информация АЕЦ „Белене” се прави само, за да се изнася енергия. Глупаво е в условия на криза да се плащат 10 млрд. лв. за този проект, защото той ще струва толкова, а не 4 млрд., каза Димитров. СДС няма да подкрепят проекта, освен ако делът на частните инвестиции не стане повече от 80%, а делът на държавата падне под 20%.



Тагове:   Мартин,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13031302
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930