Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.09.2009 21:43 - Завой за АЕЦ Белене
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 491 Коментари: 0 Гласове:
1



Позитивно сме настроени да дадем шанс на АЕЦ “Белене“ толкова, доколкото са големи икономическите рискове за българите, които го плащат, заяви министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков по време на посещение в атомната централа в Козлодуй, която в петък отбеляза 35 години от откриването си.

Пред енергетиците, които го попитаха какво ще е бъдещето на АЕЦ “Белене“, Трайков посочи като възможен изход търсенето и намирането на допълнителни инвеститори в проекта. “Другият е, че можем да установим, че в сегашната ситуация е трудно да продължим“, каза министърът.

Той потвърди, че решението за съдбата на АЕЦ “Белене“ ще бъде взето до края на септември.

Строежът на ядрената централа е сред замразените с идването на кабинета на ГЕРБ енергийни проекти, чиято икономическа целесъобразност и ефективност се анализират от новата власт.

По време на първата среща между българския и руския премиери Бойко Борисов и Владимир Путин, София бе приканена да реши бързо от кой проект се отказва, като руският министър председател демонстрира, че му е все едно какво ще предприеме страната ни.

Наред със слабото раздвижване на ситуацията около “Белене“, Трайков каза, че в момента се проучва много сериозно възможността, икономическата целесъобразност и техническата осъществимост на концепцията за седми блок в АЕЦ "Козлодуй".

По думите на Трайков, цитирани от БТА, възможността за нов блок на площадката на работещата централа е много привлекателна, включително и от гледна точка на това, че има вече изградена инфраструктура. Водим разговори на различни нива, но няма да вземем решения "на сляпо", а след обстоен анализ, заяви министърът.

Идеята за изграждане на седми и дори осми блок в АЕЦ “Козлодуй“ не е нова, но тя се подхвана с по-голяма сила след закриването на ІІІ и ІV блок в края на 2006 г. заради изискванията на Европейския съюз за членството на страната ни.

Построяването на още един 1000 мегаватов реактор в Козлодуй се оценява на около 2 млрд. евро. На него се гледа по-благосклонно, отколкото на нова централа в Белене, от ядрени специалисти като бившия шеф на регулаторния ядрен орган Георги Касчиев и шефа на Българския енергиен форум Иван Хиновски.

В средата на 2008 г. предишното правителство дори създаде работна група, която да анализира възможностите за построяване на седми блок. Опцията бе презентирана преди година пред американски инвеститори по време на посещението на Сергей Станишев във Вашингтон.



Тагове:   АЕЦ Белене,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13032499
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930