Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.09.2009 21:31 - 15 българи жертви на потънало корабче в Охридското езеро
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 525 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 05.09.2009 21:31


image
Спасителните акции

Петнадесет българи, сред които и едно дете, загинаха в събота, след като претоварено туристическо корабче се разцепи и потъна в Охридското езеро. Общо на борда са били 70 души, от които 55 българи от Златица, Пирдоп, Челопеч и Антон, които са били на организирана двудневна екскурзия.

Единадесет от телата са идентифицирани, съобщи на извънредна пресконференция премиерът Бойко Борисов. По думите му общо жертвите в инцидента са 22-ма, не е ясно дали останалите загинали също са наши сънародници. Сред общо 53-мата оцелели има някои леко ранени, които са настанени в болница, българите са без почти никакви наранявания, но са в стрес.

За тяхното завръщане в България бе изпратен правителствен самолет

Инцидентът с частния кораб "Илинден" станал около 10.30 ч. на около 200-300 м от брега между местностите Лагадин и Елешец в източния край на Охридското езеро близо до къмпинга Елешец. Корабът е потънал на 7 метра дълбочина.

Полицията била информирана за потъването на корабчето от летовници на плажа Лагадин.

Според очевидци плавателният съд се разцепил на две и потънал за минути. Първи на помощ се притекли летуващи в къмпинга, които успели да спасят с лодка голяма част от пътниците. Твърденията на очевидци са, че корабчето е било видимо претоварено с хора.

Според българския зам.-вътрешен министър Марин Райков, вероятна причина за потъването на кораба в Охридското езеро е претоварване. Корабът "Илинден" е бил с капацитет 43 души, но на борда са били много повече, каза той пред журналисти преди отпътуването на правителствения самолет, изпратен от премиера Бойко Борисов, за да прибере българските граждани, които са били на борда на кораба. Голяма част от българите на борда са били от Пловдив, уточни Райков.

По всяка вероятност скъсано метално въже е причината за трагедията с потъналия плавателен съд, съобщиха обаче представители на експертния екип, пристигнал на мястото на инцидента. Предполага се, че едно от балансиращите метални въжета се е скъсало, поради което и корабът се е преполовил на две. Седемдесетгодишният съд разполагал с документ за техническа изправност.

Продължават спасителните акции, в които са включени водолази, но действията са затруднени от плаващите отломки от потъналия кораб, съобщава македонската телевизия А1.
 

На мястото на инцидента е пристигнал и македонският президент Георги Иванов, очакват се и македонските министри на вътрешните работи Гордана Янкуловска, на транспорта Миле Янакиевски, на отбраната Зоран Коняновски и на здравеопазването Бижар Османи.

Временно изпълняващият длъжността посланик Ангел Ангелов отпътува за Охрид, за да се запознае с подробности около инцидента. Министерството на здравеопазването е изпратило лекар и психолог. Българският премиер е провел телефонен разговор и с македонския си колега Никола Груевски. Двамата са се договорили македонските власти да окажат пълно съдействие на българските дипломати, ангажирани с трагичния инцидент.

В Македония бе обявен в ден на траур, такъв ще има в България в понеделник.

Всички тържества за празника на Пловдив в неделя са отменени, съобщи кметът на общината Славчо Атанасов. Пловдивския митрополит Николай ще отслужи панихида в памет на загиналите, а не както бе предвидено молебен. 

Знамената на Пловдив бяха свалени на половина в знак на траур.



Тагове:   жертви,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13039200
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930